«Βρώμικες συμφωνίες» βρετανικών τραπεζών με πετρελαϊκούς κολοσσούς

Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Βρετανίας ''ρίχνου'' δισεκατομμύρια παρά τις δεσμεύσεις, τις δικαστικές αποφάσεις και τους κανονισμούς που υπάρχουν, σε πετρελαϊκούς κολοσσούς για παράνομες δραστηριότητες επιβαρυντικές για το κλίμα, σύμφωνα την “Independent”.

 

Η Barclays και η HSBC παρείχαν δισεκατομμύρια για την υποστήριξη των ExxonMobil, Royal Dutch Shell και Chevron το 2020, σύμφωνα με σχετική ανάλυση.

Ο αριθμός των «βρώμικων συμφωνιών» μεταξύ των μεγαλύτερων τραπεζών της Βρετανίας και των μεγαλύτερων εταιρειών ορυκτών καυσίμων στον κόσμο αυξήθηκε το 2020 παρά τις δεσμεύσεις των οικονομικών κολοσσών να είναι πιο συνειδητοποιημένες αναφορικά με το κλίμα.

Σύμφωνα με ανάλυση που δημοσίευσε σήμερα η «The Independent», oι Βρετανοί δανειστές Barclays και HSBC έκαναν δεκάδες συμφωνίες με μεγάλες εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως η ExxonMobil, η Royal Dutch Shell και η Chevron το 2020. 

Η Barclays, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των εταιριών ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, παρείχε συνολικά 5,1 δισεκατομμύρια δολάρια (3,7 δισεκατομμύρια λίρες) στην ExxonMobil για μια σειρά 13 συμφωνιών και 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (850 εκατομμύρια £) στη Shell για μια σειρά έξι συμφωνιών το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από Reclaim Finance, μια ομάδα που αγωνίζεται για τον τερματισμό της οικονομικής στήριξης των ορυκτών καυσίμων.

Το προηγούμενο έτος, η Barclays παρείχε 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια (1,9 δισεκατομμύρια λίρες) στην ExxonMobil για μια σειρά οκτώ συμφωνιών και 353 εκατομμύρια δολάρια (250 εκατομμύρια £) στη Shell για δύο συμφωνίες, σύμφωνα με την ανάλυση.

Εν τω μεταξύ, η HSBC παρείχε συνολικά 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια (2,5 δισεκατομμύρια λίρες) στην ExxonMobil για μια σειρά 10 συμφωνιών και 4,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,5 δισεκατομμύρια λίρες) σε χρηματοδότηση στη Shell σε άλλες 10 συμφωνίες το 2020, σύμφωνα με την ανάλυση. Το 2019, η HSBC έκανε μόνο μία συμφωνία με την ExxonMobil και δύο συμφωνίες με την Shell, παρέχοντας χρηματοοικονομική αξία συνολικού ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (1,1 δισεκατομμύρια λίρες).

Τον Μάρτιο του 2020, η Barclays ανακοίνωσε ότι θα στόχευε να είναι «καθαρή τράπεζα μηδέν» έως το 2050, ενώ η HSBC δεσμεύθηκε να μειώσει τις εκπομπές της χρηματοδότησής της σε μηδέν έως το 2050 ή νωρίτερα τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Ο Lucie Pinson, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της Reclaim Finance, δήλωσε στο The Independent: «Έρχονται αμέσως μετά από αποκαλύψεις σχετικά με τους αιμομιξικούς δεσμούς των τραπεζών και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων σε επίπεδο αιθουσών συνεδριάσεων, αυτές οι βρώμικες συμφωνίες το καθιστούν σαφές - οι βρετανικές τράπεζες είναι κινητήρες του χάους του κλίματος σε όλο τον κόσμο .

«Με διοχέτευση δισεκατομμυρίων στους μεγαλύτερους ρυπαίνοντες του κόσμου, τράπεζες όπως η Barclays και η HSBC κοροϊδέυουν τους ανθρώπους και αθετούν τις δικές τους δεσμεύσεις για καθαρό-«μηδέν» και των ισχυρισμών της βρετανικής κυβέρνησης ως ηγέτη στην πράσινη χρηματοδότηση».

Η ανάλυση χρησιμοποιεί δεδομένα «κοινοπρακτικών δανείων» που λαμβάνονται από το Bloomberg. (Οι τράπεζες βοηθούν τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων να χρηματοδοτηθούν συσκευάζοντας τα δάνεια τους και τα πουλώντας σε άλλους επενδυτές - μια διαδικασία γνωστή ως κοινοπραξία.)

Επίσης, βασίζεται σε μια πρόσφατη έκθεση-ορόσημο σχετικά με τον ρόλο των τραπεζών στη χρηματοδότηση της κλιματικής κρίσης, η οποία διαπίστωσε ότι οι πέντε κορυφαίες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου παρείχαν συνολικά περίπου 220 δισεκατομμύρια λίρες (304 δισεκατομμύρια δολάρια) σε χρηματοδότηση για έργα ορυκτών καυσίμων από το 2016 έως το 2020.

Η ανάλυση έρχεται μετά από αρκετές συντριβές που δέχτηκαν αρκετοί κολοσσοί καυσίμων σε δικαστήρια τις τελευταίες εβδομάδες.

Στις 26 Μαΐου, ένα ολλανδικό δικαστήριο έκανε την πρωτοφανή κίνηση να διατάξει τη Shell να προχωρήσει πολύ για να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούνται τόσο από τις επιχειρήσεις όσο και από τα προϊόντα της, ενώ οι εξεγέρσεις των μετόχων στις ΗΠΑ ανάγκασαν μια αναταραχή στην αίθουσα συνεδριάσεων για την ExxonMobil και σκληρότερους κλιματικούς στόχους από το Chevron.

Η «ημέρα υπολογισμού» του Big Oil ήρθε μόλις μια εβδομάδα μετά από μια έκθεση με μεγάλη επιρροή από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) ότι δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω επέκταση ορυκτών καυσίμων οπουδήποτε στον κόσμο, εάν ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας πρόκειται να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως 2050.

Εκτός από την πραγματοποίηση συμφωνιών δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ExxonMobil και τη Shell το 2020, η Barclays παρείχε επίσης 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια στην αμερικανική εταιρεία πετρελαίου Chevron για μια σειρά 14 συμφωνιών, ενώ η HSBC παρείχε στην εταιρεία 571 εκατομμύρια δολάρια για μια σειρά επτά συμφωνιών. Και οι δύο τράπεζες δεν πραγματοποίησαν συμφωνίες με τη Chevron το 2019, σύμφωνα με την ανάλυση.

Ο Mat Hope, ο οποίος έχει διερευνήσει τους ρόλους των τραπεζών στην πρόκληση της κλιματικής κρίσης για την περιβαλλοντική πλατφόρμα DeSmog, δήλωσε: «Πολλές μεγάλες τράπεζες θέλουν να ισχυρίζονται ότι αναλαμβάνουν ηγετικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Όμως, η συνεχιζόμενη υποστήριξή τους στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων καθιστά αυτές τις υποσχέσεις φαινομενικές.

«Οι μέτοχοι και το κοινό πιέζουν όλο και περισσότερο τις τράπεζες να αλλάξουν τους τρόπους τους για να θέσουν τον πλανήτη πριν από το κέρδος, αλλά μέχρι στιγμής αντιστέκονται σαφώς».

Εκτός από την πίεση που ασκείται στη χρηματοδότησή τους από μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, και οι δύο τράπεζες υπόκεινται επίσης σε έλεγχο για το ρόλο τους στη στήριξη του άνθρακα, του βρώμικου ορυκτού καυσίμου στον κόσμο.

Μια πρόσφατη έκθεση της Reclaim Finance και της γερμανικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας Urgewald διαπίστωσε ότι οι πέντε κορυφαίες τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου παρείχαν 56 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη εταιρειών που κέρδισαν ή χρησιμοποιούν άνθρακα από το 2018 έως το 2020. Η Barclays ήταν ο κορυφαίος χρηματοδότης άνθρακα, ενώ η HSBC ήρθε δεύτερη .

Ξεχωριστή ανάλυση από την Market Forces, μια περιβαλλοντική ομάδα που ζητούσε τον τερματισμό της στήριξης των χρηματοοικονομικών συστημάτων για τα ορυκτά καύσιμα, πρόσφατα διαπίστωσε ότι η HSBC διατηρεί μερίδια σε εταιρείες που μαζί σχεδιάζουν να κατασκευάσουν 73 νέες μονάδες άνθρακα.

Τον περασμένο μήνα, οι μέτοχοι της HSBC ψήφισαν συντριπτικά για να τερματίσουν τη χρηματοδότηση για την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα έως το 2040. Ωστόσο, ο Adam McGibbon, υπεύθυνος εκστρατείας της Market Forces, δήλωσε ότι η τράπεζα πρέπει να προχωρήσει περαιτέρω δεσμεύοντας να τερματίσει χρηματοδότηση για όλους τους τύπους επέκτασης ορυκτών καυσίμων, συμπεριλαμβανομένων πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

«Οι τρέχουσες πολιτικές της HSBC θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν να μολύνουν ατιμωρησία», είπε.

«Εάν η τράπεζα θέλει να λάβει σοβαρά υπόψη το κλίμα μπροστά από το Cop26, πρέπει να σταματήσει να κάνει μικρές αλλαγές στην πολιτική της για τα ορυκτά καύσιμα και να βγει ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί οποιαδήποτε εταιρεία που επεκτείνει την κλίμακα της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων. "

Σε απάντηση στα ευρήματα, ένας εκπρόσωπος της HSBC είπε: «Η HSBC δεσμεύεται να συνεργαστεί με τους πελάτες της κατά τη μετάβαση στο καθαρό μηδέν. Δίνουμε προτεραιότητα στη χρηματοδότηση και τις επενδύσεις που υποστηρίζουν τους πελάτες μας για την αποσυμπίεση σταδιακά και αναμένουμε να παρέχουμε χρηματοδότηση μεταξύ 750 δισεκατομμυρίων και 1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την καθαρή μετάβαση στο μηδέν.

«Μέχρι το τέλος του 2021, σκοπεύουμε να δημοσιεύσουμε ένα σχέδιο με βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους για να ευθυγραμμίσουμε την παροχή χρηματοδότησής μας στο καθαρό μηδέν και θα συνεργαστούμε με τους πελάτες μας για τα ατομικά τους σχέδια αποκαρβονισμού, σύμφωνα με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

Ένας εκπρόσωπος της Barclays είπε: «Έχουμε δεσμευτεί να ευθυγραμμίσουμε ολόκληρο το χαρτοφυλάκιο χρηματοδότησής μας με τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού, με συγκεκριμένους στόχους και διαφανείς αναφορές, στο δρόμο για την επίτευξη της φιλοδοξίας μας να είμαστε καθαρή τράπεζα μηδέν έως το 2050. Πιστεύουμε ότι η Barclays μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να επιταχύνει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. "

ΠΗΓΗ:.independent.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ