Ποιες χώρες έχουν τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου;

Το πετρέλαιο αποτελεί μία από τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το πετρέλαιο είναι ένας φυσικός πόρος που σχηματίζεται από την αποσύνθεση της οργανικής ύλης εδώ και εκατομμύρια χρόνια, και όπως και πολλοί άλλοι φυσικοί πόροι, μπορεί να εξαχθεί μόνο από ήδη υπάρχοντα αποθέματα. Η μόνη διαφορά μεταξύ του πετρελαίου και κάθε άλλου φυσικού πόρου είναι ότι το πετρέλαιο αποτελεί κύριο μία από τις βασικές παραμέτρους που καθορίζουν την παγκόσμια οικονομία.

Ο κόσμος αντλεί πάνω από το ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής του από το πετρέλαιο ή από παράγωγά του, κάτι το οποίο καθιστά το πετρέλαιο ως σημαντικό συντελεστή ενέργειας από οποιαδήποτε άλλη πρώτη ύλη που παράγει χρησιμοποιείται για να παράξει ενέργεια.

Ως αποτέλεσμα, οι χώρες που ελέγχουν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν συχνά δυσανάλογη γεωπολιτική και οικονομική δύναμη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της BP για την παγκόσμια ενέργεια 2020, 14 χώρες αποτελούν το 93,5% των χωρών που έχουν στην κατοχή τους αποδεδειγμάνα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως. Οι χώρες αυτής της λίστας εκτείνονται σε πέντε ηπείρους και ελέγχουν ποσότητες από 25,2 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου έως 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.

Αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, ανά χώρα

Στο τέλος του 2019, ο κόσμος είχε 1,73 τρισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου. Ακολουθούν οι 14 χώρες με μερίδιο τουλάχιστον 1% στα παγκόσμια αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου:

Ενώ αυτές οι χώρες βρίσκονται σε όλο τον κόσμο, μερικές χώρες έχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες. Η Βενεζουέλα είναι η κορυφαία χώρα όσον αφορά τα αποθέματα πετρελαίου, με πάνω από 304 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου κάτω από την επιφάνειά της. Η Σαουδική Αραβία είναι κοντά στη δεύτερη με 298 δισεκατομμύρια και ο Καναδάς τρίτος με 170 δισεκατομμύρια βαρέλια αποθεμάτων πετρελαίου.

Αποθέματα πετρελαίου έναντι παραγωγής πετρελαίου

Μια χώρα με μεγάλα αποθέματα δεν μεταφράζεται πάντα σε αντίστοιχους αριθμούς παραγωγής πετρελαίου, πετρελαίου και υποπροϊόντων. Τα αποθέματα πετρελαίου χρησιμεύουν απλώς ως εκτίμηση της ποσότητας οικονομικά ανακτήσιμου αργού πετρελαίου σε μια συγκεκριμένη περιοχή. Για να πληρούν τις προϋποθέσεις, αυτά τα αποθεματικά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα εξαγωγής υπό τους τρέχοντες τεχνολογικούς περιορισμούς.

Ενώ χώρες όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι χαμηλές στη λίστα των αποθεμάτων πετρελαίου, κατατάσσονται σε υψηλό επίπεδο όσον αφορά την παραγωγή πετρελαίου.

 Πάνω από 95 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου παρήχθησαν παγκοσμίως καθημερινά το 2019 και οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων χωρών παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο, αντίστοιχα.

Η Βενεζουέλα υπήρξε από καιρό μια χώρα παραγωγής πετρελαίου με μεγάλη οικονομική εξάρτηση από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ωστόσο, το 2011, το υπουργείο Ενέργειας και Πετρελαίου της Βενεζουέλας ανακοίνωσε μια άνευ προηγουμένου αύξηση των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου, καθώς πιστοποιήθηκε η στρώμα πετρελαίου στην επικράτεια της ζώνης Orinoco.

Μεταξύ 2005 και 2015, η Βενεζουέλα πήδηξε από την πέμπτη στον κόσμο στο νούμερο ένα, καθώς εντοπίστηκαν σχεδόν 200 δισεκατομμύρια βαρέλια αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου. Ως αποτέλεσμα, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής υπερδιπλασιάστηκαν μεταξύ 2008 και 2011.

Το 2002, τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Καναδά αυξήθηκαν από 5 δισεκατομμύρια σε 180 δισεκατομμύρια βαρέλια με βάση νέες εκτιμήσεις πετρελαίου.

Ο Καναδάς αντιπροσωπεύει σχεδόν το 10% των αποδεδειγμένων αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως στα 170 δισεκατομμύρια βαρέλια, με περίπου 166,3 δισεκατομμύρια που βρίσκονται στην άμμο πετρελαίου της Αλμπέρτα και το υπόλοιπο βρίσκεται σε συμβατικούς, υπεράκτιους και στενούς σχηματισμούς πετρελαίου.

Μεγάλα αποθεματικά στα κράτη του ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ είναι ένας διακρατικός παγκόσμιος οργανισμός παραγωγών πετρελαίου που εδρεύει στη Βιέννη της Αυστρίας.

Η πλειονότητα των χωρών με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο είναι μέλη του ΟΠΕΚ. Τώρα αποτελούμενος από 14 κράτη μέλη, ο ΟΠΕΚ κατέχει σχεδόν το 70% των αποθεμάτων αργού πετρελαίου παγκοσμίως.

Οι περισσότερες χώρες του ΟΠΕΚ βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, την περιοχή με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου, που κατέχουν σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου μεριδίου.

Περιφερειακές βάρδιες

Αν και τα περισσότερα από τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο θεωρούνταν ιστορικά ως κεντρικά στη Μέση Ανατολή, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το μερίδιό τους στα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχει μειωθεί, από πάνω από 60% το 1992 σε περίπου 48% το 2019.

Ένας από τους κύριους λόγους αυτής της πτώσης ήταν η συνεχής παραγωγή πετρελαίου και τα μεγαλύτερα αποθέματα ανακαλύφθηκαν στην Αμερική. Μέχρι το 2012, το μερίδιο της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής είχε υπερδιπλασιαστεί και παρέμεινε μόλις κάτω από το 20% τα τελευταία χρόνια.

Καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από την κατανάλωση πετρελαίου προς την πράσινη ενέργεια και την ηλεκτροδότηση, αυτά τα αποθέματα μπορεί να μην έχουν σημασία τόσο στο μέλλον όσο κάποτε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ