Συγκρατημένη αισιοδοξία για μείωση τιμών στα καύσιμα

Μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+, οι αναλυτές δεν αποκλείουν ήδη από τις επόμενες μέρες να καταγραφεί μείωση τιμών στα καύσιμα

του Χρίστου Πέτρου 

«Λευκός καπνός» βγήκε τελικά από τις συνομιλίες των πετρελαιοπαραγωγών χωρών, μελών του ΟΠΕΚ+, αναφορικά με το όριο παραγωγής πετρελαίου.

Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να προχωρήσουν σε περαιτέρω χαλάρωση της μείωσης της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου από τον Αύγουστο.

Συμφώνησαν επίσης να παρατείνουν ένα συνολικό πακέτο διαχείρισης της διάθεσης του πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, όπως δήλωσαν δύο πηγές του ΟΠΕΚ+.

Μιλώντας στο Economy Today o πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, επεσήμανε ότι «η συμφωνία από μόνη της μπορεί να επηρεάσει και συγκεκριμένα να μειώσει τις τιμές των καυσίμων. Η αγορά είναι τόσο "ευαίσθητη" που μόνο και μόνο με την ανακοίνωση της χθεσινής συμφωνίας μπορεί να επηρεαστεί και να δούμε άμεσα μειώσεις».

Ωστόσο όπως σημείωσε ο κ. Δρουσιώτης, η εμπειρία λέει ότι όπως και στο παρελθόν σημειώθηκαν αντίστοιχες συμφωνίες, δεν αποκλείεται εντός λίγων ημερών να γίνει ανάκληση των συμφωνηθέντων και να υπάρξουν ξανά «ταρακουνήματα» στις τιμές.

Η όποια μείωση πάντως και γενικώς η τάση που θα ακολουθήσουν οι τιμές, αν και εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του ΟΠΕΚ+, θα φανούν στο επόμενο διήμερο, σύμφωνα με τον κ. Δρουσιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τον Απρίλιο, λόγω της μειωμένης ζήτησης των καυσίμων των Lockdown και του κλεισίματος της παγκόσμιας παραγωγής κατ' επέκταση , οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες για να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών αποφάσισαν να μειώσουν κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημερήσια παραγωγή για διάστημα δύο ετών. Ωστόσο επειδή ακριβώς η αγορά σιγά σιγά ανοίγει και η ζήτηση αυξάνεται, χώρες του ΟΠΕΚ όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ζητούσαν να «σπάσει» ή έστω να «χαλαρώσει» η συμφωνία για να αυξηθεί η παραγωγή.

Λόγω της αντίθεσης της Σαουδικής Αραβίας σε αρχική φάση δεν επετεύχθη συμφωνία με αποτέλεσμα να προκληθεί «νευρικότητα» στις αγορές και να εκτοξευθούν οι ήδη ανεβασμένες τιμές των καυσίμων. Με την χθεσινή συμφωνία, όπως διαμηνύουν οι ειδικοί, γίνεται ένα σοβαρό πρώτο βήμα για εκτόνωση της κατάστασης και έναρξη μιας κάποιας μείωσης των τιμών.

Ενδεικτικά, όπως γράψαμε πριν μερικές μέρες στο Economy Today βάσει στοιχείων από τον Κυπριακό Σύνδεσμο καταναλωτών, οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στα καύσιμα στην Κύπρο το προηγούμενο διάστημα, έχουν ως εξής:

 

Στον πίνακα πιο πάνω καταγράφονται τρεις συγκρίσεις τιμών. Μια από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα, μια για τις χαμηλότερες τιμές που ίσχυαν κατά 2020 και ήταν μέσα στον Ιούνιο του 2020 και μια για τη σύγκριση τιμών λίγο πριν αρχίσει η κατρακύλα των τιμών λόγω Κορωνοϊού.

 

Πηγή: Economy Today (με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ