Του Χρήστου Μιχάλαρου
Φτηνότερο θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα έρθει στην Κύπρο μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού EuroAsia Interconnector, σύμφωνα με τον τέως Υπουργό Εξωτερικών και νυν Πρόεδρο Στρατηγικής του έργου Ιωάννη Κασουλίδη.
Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο κος Κασουλίδης ανέφερε ότι το έργο θα ωφελήσει την τσέπη των κατοίκων της Κύπρου, καθώς θα αποτελέσει μια επιπλέον εναλλακτική, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να αγοράζει ρεύμα μέσω της διασύνδεσης με το ρεύμα να είναι μάλλον πιο φτηνό από εκείνο της ήδη υπάρχουσας κυπριακής αγοράς.
«Ιδίως το ρεύμα που θα προέρχεται από τις χώρες που έχουν ήδη δικό τους φυσικό αέριο, όπως είναι το Ισραήλ και η Αίγυπτος, θα είναι πιο φτηνό», τόνισε.
Σημείωσε δε ότι αν όλα υλοποιηθούν βάσει των σχεδιασμών που έχουν γίνει, το 2022 η Κύπρος θα συνδεθεί με την Κρήτη και με τη σειρά της η Κρήτη θα συνδεθεί με την Αττική. Παράλληλα, με την Κύπρο θα συνδεθεί το Ισραήλ ενώ εν συνεχεία υπάρχει η προοπτική σύνδεσης και της Αιγύπτου.
Όπως είπε, το έργο είναι πολύ σημαντικό από γεωπολιτικής άποψης με την Κύπρο να καθίσταται κόμβος ανάμεσα στις χώρες και την Ελλάδα διάδρομο προς την Ευρώπη, ενώ το Ισραήλ θα βγει από την ενεργειακή του απομόνωση, για την περίπτωση που υπάρξει δολιοφθορά των εργοστασίων του ή πόλεμος στην περιοχή.
«Επίσης, η Αίγυπτος θα γίνει κόμβος για την Αφρική και τις αραβικές χώρες, καθώς ήδη υπάρχει προγραμματισμός για σύνδεση της αραβικής χερσονήσου με την Αίγυπτο», είπε.
Ερωτηθείς αν ο αγωγός εμπίπτει στο πλαίσιο των τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών απάντησε αρνητικά, και τόνισε ότι αυτός δεν σχετίζεται με τα ζητήματα της ΑΟΖ.
Σε σχέση στο φυσικό αέριο και το ενδεχόμενο νέας εμπλοκής εκ μέρους της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και τις εξαγγελθείσες παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις επί κυπριακών υδάτων, ο κος Κασουλίδης εμφανίστηκε ανήσυχος.
«Ανησυχώ για όλα», τόνισε.
«Δεν βλέπω την Τουρκία να κάνει ένα έστω και μικρό θετικό βήμα. Είμαι πολύ επιφυλακτικός για το ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας στην πραγματοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος. Πολύ φοβούμαι ότι το γεωτρύπανο που έφερε (ο Πορθητής) θα το στήσει κάπου στην δική μας ΑΟΖ. Μπορεί όχι από την αρχή, μπορεί να είναι στον κόλπο της Αμμοχώστου ή στην Καρπασία, αλλά θα ακολουθήσει γεώτρηση στη δική μας περιοχή», τόνισε.
Σε σχέση με την επικείμενη γεώτρηση της ExxonMobil στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κος Κασουλίδης σημείωσε ότι η Τουρκία θεωρεί πως η γραμμή η οποία χωρίζει τα τεμάχια 10, 11 και 12 από τα υπόλοιπα, θεωρεί ότι εμπίπτει στη δικαιοδοσία της Αιγύπτου κι ως εκ τούτου μάλλον δεν θα προχωρήσει σε κάποια πρόκληση.
«Θεωρώ όμως ότι είναι απαραίτητο στη γεώτρηση που θα γίνει, αν πράγματι ισχύει η πολιτική Τραμπ που λέει “πρώτα η Αμερική και η προστασία αμερικανικών συμφερόντων”, πολεμικά πλοία του 6ου αμερικανικού Στόλου να στηρίξουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil» είπε προσθέτοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει προειδοποίηση εκ μέρους των ΗΠΑ η οποία θα κινηθεί στο πλαίσιο τού «αν θα έρθετε, θα έρθουμε».
Όπως τόνισε, το ίδιο ισχύει και για την επένδυση στο τεμάχιο 12.
«Θα πρέπει να γίνει μια εξέδρα εξόρυξης κι ένας αγωγός που να την ενώνει με την Αίγυπτο. Τι θα κάνει σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία, πάλι δεν γνωρίζω», τόνισε.
Δείτε ολόκλητρη την συζήτηση στο σχετικό βίντεο.