Λιασίδης: Ο ήλιος είναι η μόνη λύση για τις τιμές της ΑΗΚ

Ο Παύλος Λιασίδης, εμπειρογνώμονας, τόνισε ότι ο πιο φθηνός και αξιόπιστος τρόπος να παράξεις ηλεκτρισμό στην Κύπρο είναι ο ήλιος.

Εμπειρογνώμονας σε θέματα ηλεκτρισμού και ενέργειας τονίζει ότι η μόνη λύση για χαμηλές και σταθερές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στην Κύπρο είναι ο ήλιος ενώ κρούει το κώδωνα του κινδύνου για τα αποθεματικά της ΑΗΚ.

Ο Παύλος Λιασίδης ανέφερε ότι μπορούσαμε αλλά δεν τα καταφέραμε να έχουμε σταθερές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και τώρα πρέπει να τρέξουμε ώστε να επιτύχουμε τους στόχους μας.

Τώρα πρέπει να τρέξουμε για να πετύχουμε αυτά που έπρεπε προ πολλού να πετύχουμε, είπε ο Παύλος Λιασίδης, εμπειρογνώμονας σε θέματα ηλεκτρισμού και ενέργειας.

Μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι σημείωσε ότι έχει σημασία να τονίσουμε ότι η πολιτεία ότι έπρεπε να κάνει το έχει αποφασίσει εδώ και αρκετό καιρό αλλά το πρόβλημα είναι η εφαρμογή.

Είχαμε εφησυχαστεί λόγω και των χαμηλών τιμών των καυσίμων και δεν εφαρμόσαμε όσα έπρεπε να εφαρμοστούν, πρόσθεσε.

Η μόνη λύση είναι ο ήλιος

Ο Παύλος Λιασίδης τόνισε ότι ο πιο φθηνός και αξιόπιστος τρόπος να παράξεις ηλεκτρισμό στην Κύπρο είναι ο ήλιος.

Ωστόσο τα φωτοβολταϊκά από μόνα τους δεν μπορούν να σταθούν στην αγορά.

Σημείωσε ότι χρειάζονται άλλες τεχνολογίας να τα πλαισιώσουν για να τους προσφέρουν σταθερότητα και «κατανεμημένη διαθεσιμότητα» ούτως ώστε να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συγκεκριμένη ενέργεια «όταν θέλουμε και όποτε θέλουμε».

Δήλωσε απαισιόδοξος λόγω του ότι επενδύουμε στα φωτοβολταϊκά χωρίς να γίνονται αντίστοιχες επενδύσεις στα συστήματα τεχνολογίας που πρέπει να τα πλαισιώνουν.

Χρειάζεται εφαρμογή του σχεδιασμού και όχι βεβιασμένες αποφάσεις

Οι βεβιασμένες αποφάσεις είτε επειδή λαμβάνονται κάτω από την πίεση των γεγονότων είτε των διαμαρτυριών καταλήγουν να είναι λάθος αποφάσεις, ανέφερε ο κ. Λιασίδης.

Εξηγώντας ανέφερε ότι δεν ξέρουμε ποιες είναι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα αλλά από ότι βλέπουμε θα επιβαρυνθεί το αποθεματικό της ΑΗΚ με έκπτωση 10% στους λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Είναι πιθανόν να εξανεμιστούν τα αποθεματικά ενώ έχει προκλήσεις να αντιμετωπίσει η ΑΗΚ και αν χάσει αυτή την ευρωστία δεν ξέρουμε αν θα καταφέρει να αντεπεξέλθει.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ΑΗΚ έχουν ως μακροπρόθεσμο στόχο να αντιμετωπίζουμε χαμηλές και σταθερές τιμές στο ηλεκτρικό ρεύμα αφού επίκειται αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου της.

Ως εκ τούτου το αποθεματικό της ΑΗΚ θα πρέπει να λειτουργήσει για αυτό το σκοπό και μόνο, τόνισε ο κ. Λιασίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ