Αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Διονύσης Σινάνος εξηγεί το φαινόμενο αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη και τον κυπριακό αντίκτυπο.

Το φαινόμενο της αύξησης του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος παρατηρείται σε ολόκληρη την Ευρώπη κυρίως λόγω της αύξησης της τιμής των καυσίμων, είπε μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή ο Διονύσης Σινάνος Διαχειριστής Κεφαλαίων.

Υπάρχουν σίγουρα γεωπολιτικοί λόγοι που έχουν οδηγήσει στην άνοδο της τιμής των ορυκτών καυσίμων ωστόσο η πανδημία του κορωνοϊού και η μειωμένη ζήτηση είχε οδηγήσει τις πετρελαϊκές εταιρείες να μειώσουν την εξόρυξή και τώρα με την αυξημένη ζήτηση παρατηρείται το φαινόμενο της εκτόξευσης των τιμών των πετρελαιοειδών, σημείωσε.

Επίσης η Ρωσία έχει μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ενώ παράλληλα οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν αρκετά αποθέματα ΦΑ κάτι που σαφώς παίζει ρόλο στις τιμές που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές.

Δεν υπάρχουν ακόμα υποδομές για πράσινη ενέργεια

Υπάρχει μία τάση μετά τον κορωνοϊό ώστε να γίνει μια στροφή προς την πράσινη ενέργεια, ωστόσο δεν υπάρχουν οι υποδομές ακόμη, ανάφερε ο Διονύσης Σινάνος.

Έπρεπε να υπάρχουν οι υποδομές που αφορούν την πράσινη ενέργεια και γι’ αυτό θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες επενδύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν μακροπρόθεσμα τις αγορές.

Ο κυπριακός  αντίκτυπος

Ο κυπριακός αντίκτυπος από την αύξηση του κόστους παραγωγής ενέργειας είναι οι πληθωριστικές πιέσεις που υφίσταται η κυπριακή οικονομία, είπε ο κ. Σινάνος.

Τα τελευταία χρόνια δεν υπήρχε αύξηση του πληθωρισμού, αντιθέτως υπήρχαν αποπληθωριστικές τάσεις.

Η αύξηση του κόστους ζωής έχει πολιτικό αντίκτυπο και είναι πολιτικό ζήτημα αφού επιδρά στον τελικό καταναλωτή και γι’ αυτό οι εκάστοτε κυβερνήσεις πρέπει να προσπαθήσουν να περιορίσουν το εν λόγω φαινόμενο.

Για παράδειγμα η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει κάποιες επιχορηγήσεις ώστε να μειωθούν οι τιμές που αντιμετωπίζει ο τελικός καταναλωτής και τα νοικοκυριά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ