Πιέσεις να ανοίξουν οι στρόφιγγες του ΟΠΕΚ για να περιοριστεί το ράλι τιμών

Με κεντρικό θέμα συζήτησης τα επίπεδα παραγωγής συνεδριάζουν αύριο τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, σε ένα διάστημα που η ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης έχει ωθήσει την τιμή του πετρελαίου πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι

Με κεντρικό θέμα συζήτησης τα επίπεδα παραγωγής συνεδριάζουν αύριο τα κράτη μέλη του ΟΠΕΚ+, σε ένα διάστημα που η ενεργειακή ζήτηση έχει ανακάμψει για τα καλά ωθώντας την τιμή του μαύρου χρυσού πάνω και από τα 80 δολάρια το βαρέλι.

Πάντως, το ράλι του πετρελαίου που κινείται σε υψηλά τριετίας με κέρδη ύψους 50% για φέτος ωχριά μπροστά στην εκρηκτική άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου, που με άλμα της τάξεως του 300% πυροδοτεί αρνητικό ντόμινο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου, στα επίπεδα αυτά το φυσικό αέριο αντιστοιχεί σε τιμή πετρελαίου στα 200 δολάρια το βαρέλι.

Τα κράτη του ΟΠΕΚ+, ήτοι τα μέλη του ΟΠΕΚ και έτερες πετρελαιπαραγωγικές χώρες με επικεφαλής την Ρωσία, συμφώνησαν σε συνάντηση τους τον Ιούλιο πως θα προχωρήσουν σε μετριοπαθή αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως, κάθε μήνα, μέχρι τουλάχιστον τον Απρίλιο του 2022. Κοινώς μέχρι να εξισορροπηθούν οι τωρινές περικοπές της τάξεως των 5,8 εκατ. βαρελιών.

Η εκρηκτική άνοδος των τιμών έχει ενισχύσει τις πολιτικές πιέσεις που δέχεται το καρτέλ από κυβερνήσεις διεθνώς, με πρώτη και κυριότερη τις ΗΠΑ, να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις για να περιοριστεί το ράλι, που δημιουργεί ντόμινο ανατιμήσεων στην καταναλωτική αγορά και ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

Ενδεικτικά στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ ανώτατου συμβούλου του Τζο Μπάιντεν και του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας, το επίσημο θέμα συζήτησης ήταν μεν ο πόλεμος στην Υεμένη, όμως παραδέχτηκαν πως τέθηκε επί τάπητος και το ζήτημα του πετρελαίου. Όμως, πολλά μέλη του καρτέλ αδημονούν να γεμίσουν και πάλι τα ταμεία τους από τα αυξημένα ενεργειακά έσοδα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, τέσσερα μέλη του ΟΠΕΚ+ μελετούν την πιθανότητα να εισηγηθούν μεγαλύτερη αύξηση των επιπέδων προσφοράς, δίχως όμως να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες για το ύψος της πιθανής αύξησης, εφόσον βεβαίως εγκριθεί και από τους υπόλοιπους.

Σημειωτέον, ωστόσο, πως ακόμη κι αν συμφωνήσουν να ανοίξουν παραπάνω τις στρόφιγγες, η αλλαγή δεν πρόκειται πιθανότατα να δρομολογηθεί πριν το Νοέμβριο, κάτι που σημαίνει πως στο μεσοδιάστημα οι τιμές μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν πιεσμένες από τις συμπληγάδες της υψηλής ζήτησης και της περιορισμένης προσφοράς.

Σε περίπτωση που το καρτέλ κρατήσει στάση αναμονής αύριο ή αποφασίσει επιπλέον μετριοπαθή αύξηση μετά το Νοέμβριο, ειδικοί αναλυτές του κλάδου «βλέπουν» εκτίναξη των τιμών στα επίπεδα των 90 δολαρίων το βαρέλι!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ