Ενεργειακός πόλεμος σε πλήρη εξέλιξη - Η ΕΕ ετοιμάζει απάντηση στη Μόσχα

Άναψε για τα καλά ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ - Ήμασταν προετοιμασμένοι για την κίνηση αυτή από τη Μόσχα, αναφέρει σε ανάρτησή της στο twitter η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

του Χρίστου Πέτρου 

Σε συναγερμό έχουν τεθεί τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από αργά χθες το βράδυ οπόταν έγινε γνωστή η απόφαση της ρωσικής εταιρίας Gazprom να διακόψει την ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία σε δεύτερο χρόνο.

Ήδη κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών που εξαρτώνται σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, βρίσκονται σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να συντονιστούν και να αντιμετωπίσουν την ρωσική απόφαση η οποία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

Η ρωσική εταιρία έλαβε την απόφασή της επικαλούμενη το γεγονός πως οι χώρες από της οποίες διακόπτει τη ροή φυσικού αερίου δεν πληρώνουν σε ρούβλια όπως είχε ζητηθεί από τη Μόσχα. Κάτι που βάσει των σχετικών συμβάσεων δεν δικαιολογείται όπως διαμηνύουν τα ευρωπαϊκά κράτη.

Σίγουρα η κίνηση αυτή μαρτυρά τη μεγάλη πίεση στην οποία βρίσκεται η Ρωσία λόγω του αποκλεισμού της από το παγκόσμιο οικονομικό γίγνεσθαι, συνεπεία των κυρώσεων που της επέβαλαν τα κράτη της Δύσης. Βάσει των υπό αναφορά κυρώσεων, τα νομίσματα εκτός ρουβλιού είναι σχεδόν ακατόρθωτο να αξιοποιηθούν από τη Μόσχα λόγω των περιορισμών και των αποκλεισμών από τα διεθνή κανάλια εμπορικών και χρηματικών διακανονισμών, όπως επι παραδείγματι το swift.

Φυσικά, Πολωνία και Βουλγαρία δεν είναι οι μόνες χώρες που πληρώνουν σε δολάρια ή ευρώ τη ρωσική εταιρεία, όπως εξάλλου προνοούν και οι σχετικές μεταξύ τους συμβάσεις. Ωστόσο η Μόσχα κρίνει πως σε αυτή τη φάση αυτές είναι οι χώρες που "θα πληρώσουν τη νύφη", στέλνοντας μήνυμα και σε άλλα κράτη της Δύσης στα οποία εξάγει φυσικό αέριο. 

Απάντηση από ΕΕ

Πριν λίγη ώρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ανάρτησή της στο Twitter ανέφερε πως η ΕΕ ήταν προετοιμασμένη για την κίνηση αυτή από τη Ρωσία. Μάλιστα η κα φον ντερ Λάιεν γνωστοποίησε πως ήδη γίνονται διεργασίες προκειμένου να υπάρξει «συντονισμένη απάντηση από την ΕΕ».

Συγκεκριμένα αναφέρει στην ανάρτησή της πως «η ανακοίνωση της Gazprom είναι μια ακόμη προσπάθεια της Ρωσίας να μας εκβιάσει με φυσικό αέριο.Είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το σενάριο. Χαρτογραφούμε τη συντονισμένη απάντησή μας στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι μπορούν να εμπιστεύονται ότι είμαστε ενωμένοι και αλληλέγγυοι με τα κράτη μέλη που επηρεάζονται».

 

 

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου

Όπως έγινε γνωστό από ελλαδικά μέσα ενημέρωσης σε εγρήγορση βρίσκονται και οι ελληνικές Αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κινήσεις της Ρωσίας στην ενεργειακή σκακιέρα.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού συνομίλησε με τον Βούλγαρο ομόλογό του, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου για σήμερα το απόγευμα στις 15:30.

Στη συνομιλία του με τον Βούλγαρο ομόλογό του ο Έλληνας Πρωθυπουργός, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελλαδικού Τύπου, διεμήνυσε πως η Ελλάδα θα συνδράμει στον βαθμό που δύναται προκειμένου να βοηθηθεί η Βουλγαρία στην αντιμετώπιση της ενεργειακής πίεσης που της ασκείται από το κλείσιμο της στρόφιγγας του φυσικού αερίου, που αποφάσισε η Ρωσία.

Στον απόηχο του 6ου πακέτου κυρώσεων 

Η απόφαση από τη Ρωσία για διακοπή παροχής φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες, ανακοινώθηκε λίγες ώρες μετά τη δημοσιοποίηση από το πρακτορείο Reuters για ένα επικείμενο νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 

Συγκεκριμένα όπως μετέδωσε το ειδησιογραφικό δίκτυο, η ΕΕ επεξεργάζεται ένα 6ο πακέτο κυρώσεων για το οποίο όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες ως προς το περιεχόμενο και τον χρόνο εφαρμογής του. 

Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι στο πακέτο αυτό θα συμπεριλαμβάνονται και περαιτέρω κυρώσεις ενεργειακού χαρακτήρα με ανοιχτό μάλιστα το ενδεχόμενο να επιβληθεί μερικός αποκλεισμός στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από την ΕΕ. Κάτι για το οποίο υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις της Ένωσης αφού αρκετά και σημαντικά ως προς το οικονομικό τους εκτόπισμα κράτη, όπως η Γερμανία, θεωρούν πως μια τέτοια απόφαση θα κόστιζε αρκετά στα ίδια τα ευρωπαϊκά κράτη. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ