Ρεύμα: Αύξηση 70% σ’ ένα χρόνο

Υπό πίεση βρίσκονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις εξαιτίας του αυξημένου κόστους στον ηλεκτρισμό - Οι τιμές μέσα σ’ ένα χρόνο ξεπέρασαν το 70%, με τους καταναλωτές να μην μπορούν ν’ αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους

Της Έλενας Καλυφόμματου 

Ασφυξία προκαλεί το αυξημένο κόστος του ηλεκτρισμού σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι εξωφρενικές ανατιμήσεις στο ρεύμα έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, με τους προϋπολογισμούς των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να ξεφεύγουν για τα καλά. Οι λογαριασμοί ρεύματος τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Καταναλωτών, Μάριο Δρουσιώτη, «έχουν αυξηθεί 70%, δηλαδή εάν κάποιος πλήρωνε 300 ευρώ, τώρα θα πληρώσει 510 ευρώ. Είναι τεράστια αύξηση, που, δυστυχώς, ο οικογενειακός προϋπολογισμός δεν μπορεί να την αντέξει». Οι πολίτες, πραγματικά, βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι, την ώρα που οι τιμές παίρνουν την ανιούσα και όχι μόνο στο ρεύμα, αλλά και στα υπόλοιπα βασικά αγαθά.

Απαισιόδοξες προβλέψεις

Το κόστος της ενέργειας αποτελεί -πλέον- τον μεγαλύτερο βραχνά των επιχειρήσεων, οι οποίες δεν μπορούν να το απορροφήσουν. Πολλές απ’ αυτές θέτουν και ζήτημα βιωσιμότητας, αφού δύσκολα θ’ αντεπεξέλθουν, λόγω των πληθωριστικών πιέσεων, σε συνάρτηση με τους αυξημένους λογαριασμούς του ρεύματος. Οι εκτιμήσεις για τις τιμές του ρεύματος, το επόμενο διάστημα, δεν είναι αισιόδοξες. «Έχουμε παρατηρήσει ότι, κατά το τελευταίο έτος, οι αυξήσεις του κόστους του ηλεκτρισμού έχουν ξεπεράσει το 100% και, δυστυχώς, οι ενδείξεις από τις ευρωπαϊκές αγορές είναι ότι θα συνεχίσει να ανεβαίνει», σημείωσε ο Διευθυντής Βιομηχανίας του ΚΕΒΕ, Ανδρέας Ανδρέου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ηλεκτρική ενέργεια: Δεν αποκλείεται άνοδος των τιμών με το άνοιγμα της αγοράς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ