Θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές το πλαφόν, λέει το Κρεμλίνο

Στόχος του πλαφόν είναι να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας ως τιμωρητικό εργαλείο για την εισβολή της στην Ουκρανία

Το ανώτατο όριο τιμής του ρωσικού πετρελαίου που συμφωνήθηκε από την ΕΕ, τους G7 και την Αυστραλία, τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Στόχος του είναι να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας ως τιμωρητικό εργαλείο για την εισβολή της στην Ουκρανία, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να προμηθεύει την παγκόσμια αγορά.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε τη Δευτέρα ότι το μέτρο θα συμβάλει στην αποσταθεροποίηση των παγκόσμιων αγορών ενέργειας και δεν θα επηρεάσει τη στρατιωτική εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Δύση έχει υιοθετήσει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων, πολύ υψηλότερο από το τρέχον κόστος παραγωγής πετρελαίου στη Ρωσία, επομένως η Μόσχα θα έχει ένα κίνητρο να συνεχίσει την άντληση αργού.

Η Ρωσία θα συνεχίσει να κερδίζει έσοδα, ακόμη κι αν μειωθούν.

«Η Ρωσία πρέπει να διατηρήσει το συμφέρον της να πουλά το πετρέλαιο της» διαφορετικά κινδυνεύει να μειώσει την παγκόσμια προσφορά και να φέρει στα ύψη τις τιμές, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος δεν πιστεύει τις απειλές του Κρεμλίνου να σταματήσει τις παραδόσεις σε χώρες που συμμορφώνονται με το ανώτατο όριο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να ανησυχεί για τη διατήρηση της κατάστασης της υποδομής της, η οποία θα καταστραφεί εάν σταματήσει η παραγωγή και για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης των πελατών της, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας.

Οι ειδικοί ανησυχούν και παρακολουθούν στενά την αντίδραση της ομάδας 23 χωρών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. «Θα πουλήσουμε πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου σε χώρες που θα συνεργαστούν μαζί μας με τους όρους της αγοράς, ακόμα κι αν χρειαστεί να μειώσουμε κάπως την παραγωγή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ μετά από τηλεδιάσκεψη του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή.

«Εργαζόμαστε επί του παρόντος σε μηχανισμούς για την απαγόρευση της χρήσης του εργαλείου ανώτατου ορίου τιμών σε οποιοδήποτε επίπεδο», πρόσθεσε ο Νόβακ, προειδοποιώντας ότι το ανώτατο όριο μπορεί να προκαλέσει μόνο «περαιτέρω αποσταθεροποίηση της αγοράς».

Ωστόσο, οι Βρυξέλλες επιμένουν ότι το ανώτατο όριο θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των αγορών και θα «ωφελήσει άμεσα τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες», οι οποίες θα είναι σε θέση να αποκτήσουν το ρωσικό αργό με χαμηλότερο κόστος.

Η τιμή αγοράς ενός βαρελιού αργού ρωσικού Urals κυμαίνεται επί του παρόντος γύρω στα 65 δολάρια το βαρέλι, υποδηλώνοντας ότι το μέτρο ενδέχεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο βραχυπρόθεσμα. Η Ουκρανία είπε ότι το ανώτατο όριο θα έπρεπε να είχε καθοριστεί ακόμη χαμηλότερα, υποστηρίζοντας ότι τα 60 δολάρια δεν είναι αρκετά για να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο.

ΚΥΠΕ 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φυσικό αέριο: Βουτιά 24% η ζήτηση στην Ευρώπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ