Η Κίνα, η χώρα που εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες αερίων θερμοκηπίου στον κόσμο, έχει δεσμευτεί για καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2060. Η κίνηση αυτή είναι μια σημαντική αλλαγή κατεύθυνσης για τη χώρα, η οποία έχει βασιστεί σε μεγάλο βαθμό σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα για πολλές από τις ενεργειακές της ανάγκες. Ως απάντηση απέναντι σε αυτή την πρόκληση, οι κρατικές μεγάλες εταιρείες ενέργειας έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις επενδύσεις τους σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Τρεις εταιρείες, η China Petroleum and Chemical Corp ή Sinopec, η China National Offshore Oil Corp (CNOOC) και η PetroChina βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των επενδυτικών προσπαθειών. Οι εταιρείες δρομολογούν μια κοινή επένδυση 14,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κίνα για να διαφοροποιήσουν τα ενεργειακά τους χαρτοφυλάκια.
Cinopec: Κορυφαίος παίκτης στο υδρογόνο
Ο πρόεδρος της Sinopec, Ma Yongsheng, σημείωσε σχετικά: «Θέλουμε να γίνουμε ο κορυφαίος παίκτης της Κίνας στο υδρογόνο», προσθέτοντας, «θα επεκτείνουμε τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κάθε χρόνο».
Η εταιρεία θέλει να γίνει ο κορυφαίος παίκτης της Κίνας στην αναδυόμενη αγορά υδρογόνου και προσανατολίζεται στο να επεκτείνει την υπάρχουσα υποδομή της για να δημιουργήσει περισσότερους σταθμούς υδρογόνου για οχήματα που χρησιμοποιούν αυτό το καύσιμο.
Το εθνικό σχέδιο υδρογόνου της Κίνας στοχεύει να έχει τουλάχιστον 50.000 οχήματα κυψελών καυσίμου στους δρόμους μέχρι το 2025, από περίπου 12.000 στα τέλη του 2022, απαιτώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου. Η Sinopec έχει επίσης ξεκινήσει ένα έργο πράσινου υδρογόνου στην Εσωτερική Μογγολία για να τροφοδοτήσει μια μονάδα επεξεργασίας άνθρακα. Στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα του εργοστασίου κατά περίπου 1,4 εκατομμύρια τόνους ετησίως.
CNOOC: Στροφή στα υπεράκτια αιολικά πάρκα
Η CNOOC, με έμφαση στην υπεράκτια γεώτρηση στο παρελθόν, στρέφεται σε υπεράκτιες πλατφόρμες αιολικής ενέργειας επενδύοντας περίπου 15 έως 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πηγές ενέργειας.
Το πρώτο της έργο προς αυτή την κατεύθυνση περιλαμβάνει την κατασκευή της πλωτής πλατφόρμας αιολικής ενέργειας βαθέων υδάτων Haiyou Guanlan, η οποία έχει προγραμματιστεί να αρχίσει να λειτουργεί τον Ιούνιο.
Η αιολική πλατφόρμα, που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 100 χιλιομέτρων από την ακτή της επαρχίας Χαϊνάν, προβλέπεται να παράγει 22 εκατομμύρια κιλοβατώρες ετησίως κατά μέσο όρο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της CNOOC, Zhou Xinhuai, δήλωσε ότι η εταιρεία του θα διαθέσει το 5-10% του ετήσιου προϋπολογισμού της σε νέες πηγές ενέργειας.
PetroChina: Επενδύσεις- μαμούθ σε ηλιακή ενέργεια και ΑΠΕ
Η PetroChina, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Κίνας, δημιούργησε έναν ερευνητικό κόμβο στην Shenzhen για να επικεντρωθεί σε νέες πηγές ενέργειας, με στόχο να επενδύει 10 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2025. Η ενεργειακή εταιρεία επένδυσε περίπου 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ηλιακή ενέργεια και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του Xinjiang περιοχή, όπου η επένδυσή της εξαπλασίασε τη συνολική της χωρητικότητα το 2022.
Η κίνηση της Κίνας προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές άνθρακα δεν περιορίζεται μόνο στις κρατικές επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οι κλάδοι της αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Κίνας αναμένεται να φτάσουν το 28% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2030 και το 81% έως το 2060, από 13% το 2022.
Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τα οικονομικά κίνητρα για δημιουργία έργων ΑΠΕ, και οι επενδύσεις σε αιολική και ηλιακή ενέργεια πιθανόν να ξεπεράσουν τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας.
Προκλήσεις
Αν και η κίνηση προς τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ αντιπροσωπεύει μια νέα αρχή, έχει προκλήσεις. Καθώς η χώρα απομακρύνεται από τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, οι μεγάλες κρατικές ενεργειακές εταιρείες βρίσκονται υπό πίεση όσον αφορά στην προοπτική των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικές.
Η μετάβαση έρχεται καθώς η Κίνα αντιμετωπίζει πρόβλημα έλλειψης ηλεκτρικής ενέργειας και έναν αυξανόμενο πληθωρισμό, που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των νέων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, οι κρατικοί ενεργειακοί κολοσσοί της Κίνας είναι αποφασισμένοι να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, όχι μόνο για να μειώσουν τις εκπομπές αλλά και να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους, να διατηρήσουν την κυριαρχία τους στην αγορά, να εισέλθουν σε νέες αγορές και να βελτιώσουν την εταιρική τους εικόνα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ουρές στις ψαραγορές - Τα ψάρια που προτιμούν οι Κύπριοι την Κυριακή των Βαΐων