Υπ. Ενέργειας: Φωτοβολταικά για όλους (vid)

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για μικρά και μεσαία κυρίως νοικοκυριά που ενδεχομένως να μην διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά

Με σύνθημα φωτοβολταϊκά για όλους το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας έχει βάλει στα σκαριά και επεξεργάζεται σχέδιο, με το οποίο όλα τα νοικοκυριά – κυρίως τα μικρά και τα μεσαία – να είναι σε θέση να τοποθετήσουν φωτοβολταικά.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου ανέλυσε τα σκεπτικό του σχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, ενώ μίλησε ακόμα για το κοίτασμα Αφροδίτη, τον East Med και τον EuroAsia.

Αναλυτικότερα σε σχέση με το σχέδιο για τα φωτοβολταϊκά ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι στόχος είναι να βοηθηθούν τα νοικοκυριά που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο, να μπορέσουν να τοποθετήσουν τα φωτοβολταικά στο σπίτι τους και στη συνέχεια να καταβάλλουν ένα ποσό ως δόση κάθε μήνα μέχρι την αποπληρωμή του συστήματος. Θα δοθεί έμφαση όπως είπε ο υπουργός στα μικρά και μεσαία νοικοκυριά με μέση διμηνιαία κατανάλωση τις 1000 kwh. Από τη στιγμή που θα εφαρμοστεί το σχέδιο, επιδίωξη είναι να ισχύει επ’ αόριστο, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας ώστε να μπορέσουν όλοι σε κάποιο στάδιο να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά. 

Η κυβέρνηση θα διαθέσει προς το σκοπό αυτό αρχικά ένα ποσό της τάξης των €50 εκατ. ωστόσο το συγκεκριμένο ταμείο που θα δημιουργηθεί θα ενισχύεται συνεχώς από άλλες πηγές ώστε όπως έχει λεχθεί να μπορεί το σχέδιο να βρίσκεται σε ισχύ επ’ αόριστο.

Ανάπτυξη Αφροδίτη

Αναφορικά με τις ενέργειες που γίνονται για την ανάπτυξη του Αφροδίτη, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο των διαβουλεύσεων με την διαχειρίστρια εταιρεία του κοιτάσματος, την Chevron σχετικά με την πρόταση της εταιρείας για τροποποίηση της συμφωνίας του 2019.

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, η διαβούλευση αναμένεται να λήξει περί τα τέλη Σεπτεμβρίου. Θέση της κυβέρνησης όπως είπε, είναι η διατήρηση της συμφωνίας του 2019 με το σχέδιο ανάπτυξης που είχε συμφωνηθεί τότε, καθώς οι τροποποιήσεις της εταιρείας, υποστήριξε, μεταφέρουν κινδύνους προς την πλευρά της Δημοκρατίας, τόσο με ενδεχόμενη απώλεια εισοδήματος, όσο και σε σχέση με τη διαχείριση και τον έλεγχο του κοιτάσματος.

Αγωγός east med

Σε σχέση τώρα με τον αγωγό East Med ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι πρόκειται για έργο κοινού ενδιαφέροντος που θα ξεκινά από το Ισραήλ και θα διασχίζει Κύπρο και Ελλάδα για να φτάσει τελικά στην Ιταλία. Για να είναι όμως βιώσιμος ο συγκεκριμένος αγωγός, ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, θα πρέπει από τη μια να υπάρχουν διαθέσιμες αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου και από την άλλη να υπάρχουν αρκετοί αγοραστές.

Ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι αυτό που μελετάται σήμερα είναι μια εναλλακτική λύση, ώστε αντί να μιλούμε για ένα πλήρως ολοκληρωμένο αγωγό, αυτός να ξεκινά από το Ισραήλ και να καταλήγει στην Κύπρο και στη συνέχεια, ο αγωγός να γίνεται εικονικός, κάτι που πρακτικά σημαίνει το φυσικό αέριο να μεταφέρεται με πλοία στην Ελλάδα. Όπως εκτίμησε ο κ. Παπαναστασίου, υπάρχει σοβαρή πιθανότητα η ΕΕ να αποδεχτεί αυτή την εναλλακτική λύση και να προχωρήσει το έργο.

Euroasia interconnector

Ένα άλλο μεγάλο project που εξετάζει η κυβέρνηση είναι αυτό του ηλεκτρικού καλωδίου Euroasia interconnector. Όπως ανέφερε ο κ. Παπαναστασίου, η κυβέρνηση εξετάζει διάφορες επιλογές για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, αλλά όπως είπε το θέμα του ηλεκτρικού καλωδίου είναι ανεξάρτητο με τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη για το φυσικό αέριο. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας, το έργο, το κόστος του οποίου ανέρχεται στα 2 δις, θα αξιολογηθεί τώρα για πρώτη φορά και θα γίνει αυτό γιατί η Δημοκρατία πρέπει να είναι σίγουρη ότι πρώτον είναι βιώσιμο και δεύτερο ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο καταναλωτής με οποιοδήποτε κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καταναλωτές: Δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα ο μηδενικός συντελεστής
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ