Ζήτησε διευκρινίσεις η Κυπριακή Δημοκρατία, Δευτέρα απαντά η Chevron

Η επιστολή που απέστειλε η εταιρεία την Παρασκευή κρίνεται με επιφύλαξη θετική, λέει ο Υπουργός Ενέργειας, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος ότι θα υπάρξει κατάληξη

Η χθεσινή μέρα λανθασμένα παρουσιάστηκε ως “τελεσίγραφο”, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου. Μιλώντας στο Πρωινό Δρομολόγιο, ο Υπουργός είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συνομιλεί τηλεγραφικά με μία σοβαρή εταιρεία όπως είναι η Chevron. 

Όπως εξήγησε, λήφθηκε επιστολή από τη Chevron στις 17 Νοεμβρίου, το περιεχόμενο της οποίας κρίνεται με επιφύλαξη θετικό. “Πράγματι, η Κυπριακή Δημοκρατία τοποθετήθηκε χθες, 20 Νοεμβρίου, με μία επιστολή με επίσης, θετικό πνεύμα, ζητώντας όμως κάποιες διευκρινίσεις γύρω από το περιεχόμενο της επιστολής της εταιρείας”, συμπλήρωσε. 

27 Νοεμβρίου τα νεότερα

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε πως την ερχόμενη Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου, αναμένονται οι τοποθετήσεις της εταιρείας επί των διευκρινίσεων, των οποίων θα ακολουθήσουν αρκετά συχνές επαφές με στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη του Αφροδίτη, με μία λύση κοινής αποδοχής. 

“Το σημείο εκκίνησης είναι πάντοτε το πλάνο του 2019, το οποίο μιλά για υποδομές, οι οποίες για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι εξαιρετικά σημαντικές”, τόνισε ο Υπουργός Ενέργειας. Είπε πως, υποδομές χρειάζονται για την αξιοποίηση όλων των κοιτασμάτων και το ίδιο ισχύει και για το κοίτασμα Αφροδίτη, το οποίο είναι το πιο ώριμο κοίτασμα στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Κρατά κλειστά μεν τα χαρτιά του ο Υπουργός..

Επανέλαβε δε, πως όσον αφορά τον τρόπο που θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο, βάσει του Σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, η εισήγηση-τροποποίηση που έκανε η εταιρεία, έχει απορριφθεί από τον Αύγουστο. 

Κληθείς να σχολιάσει για το εάν ο χαρακτηρισμός του περιεχομένου της επιστολής ως “θετικός”, είναι επί των υποδομών, ο κ. Παπαναστασίου αρκέστηκε να απαντήσει πως αφήνει στοιχεία τα οποία ικανοποιούν την Κυπριακή Δημοκρατίας. 

“Με τη λογική ότι αυτό το περιεχόμενο θα πρέπει να είναι επιχειρηματικά βιώσιμο θα πρέπει να γίνουν κάποιες διευκρινίσεις και επαφές ώστε να μπορέσουμε να καταλάβουμε ότι, όπως έχουμε αντιληφθεί το περιεχόμενο ότι είναι θετικό, ότι πράγματι έτσι είναι τα πράγματα”. 

Επιμένει στις υποδομές δε.. 

Παρά το γεγονός πως ο Υπουργός δεν ξεκαθάρισε το περιεχόμενο της επιστολής της Chevron και για το κατά πόσον η θετικότητα πηγάζει από την αποδοχή της εταιρείας να προβεί σε δημιουργία υποδομών, ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε πως “οι υποδομές για την Κυπριακή Δημοκρατία είναι σημαντικές”, αφήνοντας να νοηθεί πως υπάρχουν συγκλίσεις.   

Στο ερώτημα για το κατά πόσον η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαιτήσει και από άλλες εταιρείες υποδομές, όπως στην περίπτωση της ΕΝΙ, ο Υπουργός εξήγησε πως κάθε κοίτασμα έχει τα δικά του δεδομένα και οι αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τα ευρήματα που αφορούν τις ποσότητες. 

Στην περίπτωση του Αφροδίτη είπε πως “εάν τελικά καταλήξουμε στην πλατφόρμα και είναι βιώσιμη, αυτή θα ανήκει για το συγκεκριμένο κοίτασμα. Όμως, οι πλωτές μονάδες μετακινούνται, οπότε ουσιαστικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν όπου χρειάζονται”. 

Διευκρίνισε δε, πως δεν έχει συζητηθεί η κάλυψη μέρους των εξόδων της πλατφόρμας από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

Αισιόδοξος για κατάληξη

Ο κ. Παπαναστασίου εξέφρασε αισιοδοξία πως θα υπάρξει κατάληξη στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Chevron, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι η εταιρεία αντιλήφθηκε τις ευαισθησίες μας και εμείς έχουμε αντιληφθεί τις δικές της οικονομικές ευαισθησίες. 

Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως το κοίτασμα είναι σημαντικό τόσο για την εταιρεία όσο και για την Κυπριακή Δημοκρατία, ενώ σε ότι αφορά τα χρονοδιαγράμματα είπε πως εφόσον υπάρξει κατάληξη τα αποτελέσματα αναμένονται περί τα τέλη του 2027. Εξήγησε πως με την τροποποίηση της Chevron τα χρονοδιαγράμματα θα ήταν ελαφρώς πιο γρήγορα, γύρω στους έξι μήνες, αλλά με σημαντικούς κινδύνους.

Διαβάστε επίσης: Στόχος είναι το «win-win» λέει ο Υπ. Ενέργειας για συζητήσεις με Chevron

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ