Βουτιά 4% στις τιμές του πετρελαίου - Οι λόγοι

Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατρακυλούν πάνω από 3 δολάρια/βαρέλι, με το Brent στα 79,1 δολ. και το αμερικανικό WTI στα 74,4 δολ.

Βουτιά κατά περίπου 4% καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ+ αποφάσισαν να μεταφέρει την προγραμματισμένη για την Κυριακή συνάντησή της, εγείροντας ερωτηματικά για τη μελλοντική πορεία των περικοπών της παραγωγής αργού.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 3,05 δολ. ή 3,7% στα 79,40 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησαν 2,97 δολάρια ή 3,82%, στα 74,80 δολάρια.

Οπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚ+, αποφάσισε να μεταφέρει την υπουργική του σύνοδο για τις 30 Νοεμβρίου από τις 26 Νοεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως, χωρίς ωστόσο να αναφέρει τους λόγους για την αναβολή.

Νωρίτερα την Τετάρτη, το Bloomberg News ανέφερε ότι η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να καθυστερήσει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα αφού η Σαουδική Αραβία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της με άλλα μέλη σχετικά με τις ποσοστώσεις της παραγωγής τους.

Εκτιμήσεις

Οι αναλυτές είχαν προβλέψει πριν από την καθυστέρηση ότι ο ΟΠΕΚ+ ήταν πιθανό να επεκτείνει ή ακόμα και να εμβαθύνει τις περικοπές της προσφοράς πετρελαίου το επόμενο έτος.

Τόσο οι δείκτες αναφοράς πετρελαίου Brent όσο και WTI υποχωρούν για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Οι προοπτικές για το επόμενο έτος φαίνονται ακόμη πιο αδύναμες, με προβλέψεις για πλεόνασμα στο πρώτο εξάμηνο, εάν το καρτέλ επιμείνει στις τρέχουσες πολιτικές του.

Η Σαουδική Αραβία πιθανότατα επιθυμεί υψηλότερες τιμές και θα πιέσει τα υπόλοιπα μέλη του ΟΠΕΚ+ να συμμετάσχουν στις πρόσφατες περικοπές της παραγωγής της, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ο Pierre Andurand, ο γνωστός έμπορος πετρελαίου και ιδρυτής της Andurand Capital Management, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.

Το Ριάντ μπορεί να αντιστρέψει τον μονομερή περιορισμό του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα – τον οποίο ο υπουργός Ενέργειας του περιγράφει ως «γλειφιτζούρι – εάν οι ομόλογοί του δεν συμβάλουν περαιτέρω στη μείωση της προσφοράς, δήλωσε ο Andurand.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νέα ημερομηνία της συνόδου του ΟΠΕΚ+ συμπίπτει με την πρώτη ημέρα της Διάσκεψης για το Κλίμα, Conference of the Parties climate summit (COP28), στο Ντουμπάι και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό γεγονός τόσο για τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που υποδέχονται το γεγονός -τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ- όσο και για τους άλλους παραγωγούς ενέργειας στον αραβικό κόσμο που αντιμετωπίζουν την πράσινη μετάβαση.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Από πωλητής ηλεκτρονικών γίνεται developer - Η νέα επένδυση εταιρείας €17 εκατ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ