Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΦΑ ζητά η Κυβέρνηση

Δρομολογούνται διαδικασίες για να επιλεγούν νέα μέλη μέσω Γνωμοδοτικού Συμβουλίου

Την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) ζήτησε ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου. 

Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να τροχοδρομηθεί διαδικασία μέσω Γνωμοδοτικού Συμβουλίου προκειμένου να διοριστούν τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού.  

Στόχος, όπως ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, είναι να επιλεγούν τα καταλληλότερα άτομα που θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις πολυεπίπεδες προκλήσεις που παρουσιάζονται στο τομέα του φυσικού αερίου. 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ακολούθως, στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας το θέμα της παραίτησης των μελών του ΔΣ «υπήρχε σε συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΔΕΦΑ εδώ και μέρες και ο Πρόεδρος του οργανισμού έκανε την εισήγηση όπως εισηγηθεί στα μέλη του ΔΣ να παραιτηθούν όλοι μαζί για να δοθεί η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία και για αυτό τον οργανισμό» μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου. «Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ εισηγήθηκε στα μέλη του ΔΣ να παραιτηθούν και αυτό έγινε», πρόσθεσε.

Την εισήγηση του Προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) Αντώνη Πατσαλή να παραιτηθούν, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στην Κυβέρνηση να ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής μελών μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, έκαναν αποδεκτή σε χθεσινή συνεδρία τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΦΑ.

Υπάρχει πλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «μια διαδικασία επιλογής ατόμων για τα Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου, η οποία επιτρέπει την εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή από την κοινωνία και επιλογή ατόμων που να είναι γνώστες του αντικειμένου των οργανισμών και μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οργανισμοί».

Ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν συνέβη κάτι και ζήτησε την παραίτηση των μελών του ΔΣ της ΔΕΦΑ, αλλά επειδή υπάρχει η ευχέρεια μέσα στον χρόνο αυτό, όπως είπε, «να αλλάξεις τα ΔΣ με βάση το νόμο δημοσίου δικαίου οργανισμών, αυτό κάνουμε και για τη ΔΕΦΑ», της οποίας η θητεία του ΔΣ της θα έληγε σε δύο χρόνια.

Επίσης, ανέφερε ότι η ΔΕΦΑ ως δημόσιος οργανισμός διαθέτει «κρίσιμα ζητήματα στο πορτοφόλιο της» και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει η επιλογή ατόμων με γνώση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων «για ενίσχυση του ΔΣ και της ΔΕΦΑ».

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, το ΔΣ της ΔΕΦΑ συνεδρίασε χθες και αποφάσισε ομόφωνα να παραιτηθεί σύσσωμο και να αποστείλει σήμερα στον Υπουργό Ενέργειας σχετική επιστολή παραίτησης.

Μέχρι πρότινος, το εννιαμελές Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΦΑ απαρτιζόταν από:

  • Αντώνης Πατσαλής, Πρόεδρος
  • Δρ.Μάριος Βαλιαντής, Αντιπρόεδρος
  • Μέλη: Χριστιάνα Βασιλείου Μηλιού, Αναστασία Καλαΐκα, Νικόλας Παπακωσταντίνου, Δρ. Αγγελική Κοκκινάκη, Μιχάλης Ιακωβίδης, Δρ.Χριστόδουλος Χριστοδούλου, Αλέξανδρος Κλάππας 

Ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η νέα διοίκηση θα αναλάβει καθήκοντα από την πρώτη Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης: Βουτιά 4% στις τιμές του πετρελαίου - Οι λόγοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ