Μειώνονται οι λογαριασμοί της ΑΗΚ - Από πότε ισχύει

Για μείωση της τάξεως του 12% έκανε λόγο η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, ενώ προανήγγειλε περαιτέρω μειώσεις - Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Σε μία ευχάριστη για τους καταναλωτές είδηση προχώρησε η Εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, η οποία δήλωσε πως από 1η Νοεμβρίου παρατηρείται μείωση 12% στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, η Χριστίνα Παπαδοπούλου, ανέφερε πως σύμφωνα με τα μέτρα που εξήγγειλε η Πολιτεία, από την 1η Νοεμβρίου υπάρχει και πάλι επιδότηση στην αύξηση του κόστους ενέργειας που προκύπτει από τον Ιούνιο του 2022, διευκρινίζοντας πως αυτά τα μέτρα θα παραμείνουν σε ισχύ για περίοδο τεσσάρων μηνών και καλύπτουν οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες. 

Όπως είπε, η επιδότηση γίνεται και πάλι με κλιμακωτό τρόπο στη βάση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που όπως επισήμανε συμβάλλει έμμεσα στην δημιουργία ενεργειακής συνείδησης. 

Ως αποτέλεσμα των μέτρων που έχουν εφαρμοστεί, έχει παρατηρηθεί, σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, μείωση της τάξεως του 12% περίπου. 

Φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση ενός οικιακού πελάτη, με κατανάλωση 800 κιλοβατόρες για μία διμηνία, για τον μήνα Νοέμβριο, περιέγραψε πως ο λογαριασμός του θα ανέλθει στα 250 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και άλλων τελών, ενώ εάν ο αντίστοιχος λογαριασμός εκδιδόταν ένα μήνα προηγουμένως θα άγγιζε τα 280 ευρώ. 

Σε σχέση με την τιμή της κιλοβατόρας, ανέφερε πως ενώ τον προηγούμενο μήνα ήταν 0.35 σεντ, τώρα είναι 0.30 σεντ. Πρόκειται, όπως τόνισε, για "μία σημαντική μείωση, αποτέλεσμα των μέτρων που έχει εξαγγήλει η Πολιτεία". 

Έρχονται κι άλλες μειώσεις 

Επιπρόσθετα, εστίασε στη μείωση που παρατηρείται σε διεθνές επίπεδο στις τιμές των καυσίμων, σημειώνοντας πως αυτό θα επηρεάσει θετικά τα επόμενα τιμολόγια της ΑΗΚ, δεδομένου ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο επηρεάζεται κυρίως από την τιμή των υγρών καυσίμων. 

Οι πρόσθετες μειώσεις θα γίνουν αισθητές από τον Δεκέμβριο και μετά, όταν θα ισχύουν οι νέες τιμές σύμφωνα με την αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων. 

"Η ΑΗΚ οφείλει να διατηρεί αποθέματα καυσίμων για τρεις μήνες περίπου και προβαίνει σε αγορά καυσίμων κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, ανάλογα με τη ζήτηση που υπάρχει σε ηλεκτρική ενέργεια", επεσήμανε. 

Ως εκ τούτου, γίνεται ετεροχρονισμένα η επίδραση της τιμής των καυσίμων διεθνώς στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο καθώς η ΑΗΚ διατηρεί τα εν λόγω αποθέματα. 

"Καθώς η ΑΗΚ έχει προβεί σε αγορές καυσίμων σε πιο χαμηλές τιμές, το καύσιμο που αγοράστηκε σε αυτές τις τιμές θα χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο, ενώ ευελπιστούμε πως οι τιμές αυτές θα παραμείνουν σε πιο χαμηλά επίπεδα, ούτως ώστε να επηρεάζουν θετικά και τα τιμολόγια", συμπλήρωσε. 

Διαβάστε επίσης: Τα 9 αναπτυξιακά έργα των €86 εκατ. της τριετίας 2024-2026

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ