Διελκυστίνδα Παπαναστασίου - Κουλά με φόντο το πρόστιμο για τους ρύπους

Ο υπουργός Εμπορίου καλεί έμμεσα τον ΔΗΣΥ να σοβαρευτεί - Αν ισχύουν οι αριθμοί που είπε ο υπουργός ας επενδύσουμε όλοι στην αγορά ρύπων ανταπαντά ο Ονούφριος Κουλλά

Του Γιάννη Σελινόπουλου

Μετά την επίθεση της Πινδάρου και τις κατηγορίες για αυθαίρετες και παραφουσκωμένες εκτιμήσεις του υπουργού Εμπορίου, ο Γιώργος Παπαναστασίου μιλώντας στο Σίγμα, καλεί έμμεσα τον ΔΗΣΥ να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί με την ουσία του προβλήματος, που είναι η εκπομπή των ρύπων και όχι το τελικό ύψος του προστίμου για το 2024. 

«Αν ισχύουν οι αριθμοί που είπε ο υπουργός ας επενδύσουμε όλοι στην αγορά ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και θα διπλασιάσουμε τα λεφτά μας σε ένα χρόνο», ανταπαντά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.

Αναλυτικότερα, αντιστρέφει τα πυρά στον εκπρόσωπο Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού ο υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Παπαναστασίου, σχετικά με το κόστος των ρύπων από την ΑΗΚ που θα καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για το έτος 2024.

Ο Ονούφριος Κουλά τον είχε κατηγορήσει για ατεκμηρίωτες δηλώσεις περί δήθεν καταβολής μισού δισεκατομμυρίου ευρώ  για πληρωμές ρύπων από την ΑΗΚ το 2024, αλλά και για αυθαίρετο παραφούσκωμα που αγγίζει το 70% στις εκτιμήσεις Παπαναστασίου για το τελικό κόστος.

Μιλώντας στο Σίγμα, ο υπουργός Εμπορίου όχι μόνο αδειάζει την Πινδάρου, καλώντας έμμεσα τον ΔΗΣΥ να σοβαρευτεί και να ασχοληθεί με την πηγή του προβλήματος, αλλά στην ουσία και την ΑΗΚ, η οποία εκτιμά ότι το κόστος θα είναι το ίδιο και την επόμενη χρονιά.

Ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Εμπορίου: «Η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το κόστος ρύπων είναι μέσα από παραδοχή και η παραδοχή της ΑΗΚ και του ΔΗΣΥ είναι ότι το κόστος των ρύπων θα παραμείνει το σημερινό. Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να μην είναι το κόστος της μονάδας των ρύπων αυτό που είναι σήμερα. Αν είναι ελαφρώς παραπάνω, τότε θα πηγαίνει και το συνολικό κόστος παραπάνω. Για αυτό και η συγκέντρωση μας πρέπει να είναι στη μείωση των ρύπων, όχι το πόσο θα κοστίσουν οι ρύποι».

«Οι ρύποι που εκπέμπει τα τελευταία χρόνια η ΑΗΚ είναι περίπου σταθεροί στα 3,1 εκατομμύρια τόνους ανά έτος, συνεπώς το μόνο που μπορεί να διπλασιάσει σχεδόν το κόστος των ρύπων της ΑΗΚ όπως υποστηρίζει ο υπουργός, είναι η τιμή στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο», ανταπάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ.   

Και πρόσθεσε: «Τους τελευταίους μήνες η τιμή είναι σταθερή από 80 μέχρι 85 ευρώ ανά εκπεμπόμενο τόνο. Η ΑΗΚ ετοιμάζοντας τον προϋπολογισμό της για το 2024, αντί μέση τιμή 80 ευρώ τον τόνο που ισχύει μέχρι στιγμής για το 2023, έβαλε μια αύξηση στην τιμή στα 88 ευρώ τον τόνο, δηλαδή αύξηση κατά 10%. Επομένως το κόστος βγαίνει περίπου στα 273 εκ. ευρώ.

Αυτό που είπε ο υπουργός μπορεί να συμβεί μόνο αν προβλέπεις και είσαι βέβαιος ότι η τιμή των ρύπων στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο θα διπλασιαστεί μέσα σε ένα χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί».

Για να προσθέσει ότι, αν είναι βέβαιος για κάτι τέτοιο ο υπουργός, όλοι πρέπει να επενδύσουμε στην αγορά ρύπων διότι θα διπλασιάσουμε τα χρήματα μας σε ένα χρόνο.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EY: Ολιστική προσέγγιση στην παροχή υπηρεσιών σε επενδυτικά ταμεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ