Νέος επενδυτής στο project ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Μνημόνιο συναντίληψης από το Υπουργείο Ενέργειας, τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας και την Εθνική Εταιρεία Ενέργειας TAQA του Abu Dhabi

Το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) της Ελλάδας και η Εθνική Εταιρεία Ενέργειας του Abu Dhabi PJSC (TAQA), υπέγραψαν τη Δευτέρα Μνημόνιο Συναντίληψης για συνεργασία στην ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου, Ελλάδας και Ισραήλ.

Ανακοίνωση αναφέρει ότι σκοπός του Μνημονίου, που υπογράφηκε στο Dubai, στο περιθώριο των εργασιών της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP28), είναι το ΥΕΕΒ και η TAQA να εμπλακούν σε συζητήσεις με τον ΑΔΜΗΕ για να μελετήσουν την πιθανότητα να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας ειδικού σκοπού που θα αναλάβει ως Φορέας Υλοποίησης του έργου, με την επωνυμία «Great Sea Interconnector».

Προνοείται η σύσταση συμβουλευτικής Επιτροπής που θα συνεδριάζει δύο φορές τον μήνα, και στην οποία θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε μέρος και ένα επιπλέον άτομο από ΑΔΜΗΕ που θα συντονίζει.

Εκ μέρους του Υπουργείου το Μνημόνιο υπέγραψε ο Υπουργός Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ συνυπέγραψαν ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ (Φορέα Υλοποίησης του έργου) Μάνος Μανουσάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAQA Group Jasim Husain Thabet.

Μιλώντας κατά την τελετή υπογραφής, ο κ. Παπαναστασίου τόνισε ότι η κυπριακή Κυβέρνηση χαιρετίζει την υπογραφή του Μνημονίου, το οποίο αποτελεί ένα ακόμα κομβικό ορόσημο για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

"Ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί για επιχορήγηση ύψους 657 εκατομμυρίων ευρώ από τον Μηχανισμό ‘Συνδέοντας την Ευρώπη’, η διασύνδεση είναι ζωτικής σημασίας για την Κύπρο, καθώς η κατασκευή της θα άρει τη συνεχιζόμενη ενεργειακή απομόνωση του νησιού μας", ανέφερε ο Υπουργός.

Εξήγησε ότι το έργο είναι καίριας σημασίας και για την επίτευξη των ευρύτερων στόχων της ενεργειακής στρατηγικής της Κύπρου σε σχέση με την ενίσχυση της ενεργειακής της ασφάλειας, τη μείωση του κόστους της ηλεκτρισμού προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, καθώς και την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασής μας.

"Η Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία στο παρόν στάδιο αξιολογεί την ενεργό συμμετοχή της ως μετόχου στο έργο, είναι πεπεισμένη ότι η στρατηγική εμπλοκή διακεκριμένων και έμπειρων φορέων όπως ο ΑΔΜΗΕ και ο TAQA, μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη ολοκλήρωσή του", ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Κατανόησης, που υπεγράφη μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να συμβάλλει, καταλυτικά, στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου».

Επιπρόσθετα, η Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, ανέφερε πως «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο νέων επενδυτών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της κατασκευής της, ιδίως όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της διασύνδεσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευρισκόμενο σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διευκολύνει τον ΑΔΜΗΕ να φέρει εις πέρας ένα έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και το στόχο της Ελλάδας να καταστεί εξαγωγέας καθαρής ενέργειας».

Τέλος, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επισφραγίζει εμφατικά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μετά την αλλαγή σελίδας στο Great Sea Interconnector. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπαίνει σε φάση κατασκευής, αρχής γενομένης από το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, με ανάδοχο τη Nexans. Η διοίκηση του Διαχειριστή θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του έργου».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ και ot.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Value for money πλέον η Κύπρος για τους Κυπρίους λένε οι ξενοδόχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ