Αρχίζει τις γεωτρήσεις στο Ισραήλ η Energean

Με τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης, η εταιρεία δρομολογεί την εξόρυξη των 67 δισ. κυβικών μέτρων (2,4 τρισ. κυβικών ποδιών) φυσικού αερίου που διαθέτει στο Ισραήλ.

Το πρόγραμμα απαρτίζεται από τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης και τη γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς. Πέραν του συγκεκριμένου προγράμματος, η Energean έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει έξι ακόμη γεωτρήσεις, με βάση το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με την εταιρεία Stena Drilling.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του naftemporiki.gr, το γεωτρητικό πρόγραμμα εκτελείται από το πλοιογεωτρύπανο «Stena DrillMAX». Πρόκειται για πλοιογεωτρύπανο 6ης γενιάς, που έχει τη δυνατότητα να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος έως και 10.000 μέτρα.

Με τις τρεις γεωτρήσεις ανάπτυξης, η εταιρεία δρομολογεί την εξόρυξη των 67 δισ. κυβικών μέτρων (2,4 τρισ. κυβικών ποδιών) φυσικού αερίου που διαθέτει στο Ισραήλ, η οποία θα ξεκινήσει από τον Μάρτιο του 2021 με τη διάθεση φυσικού αερίου στην ισραηλινή αγορά. 

Στο Βόρειο Καρίς

Η γεώτρηση στο Βόρειο Καρίς στοχεύει σε επιπλέον έως 36 δισ. κυβικά μέτρα (1,3 τρισ. κυβικά πόδια) φυσικού αερίου. Σε περίπτωση ανακάλυψης, η Energean θα είναι σε θέση να προχωρήσει στην άμεση ανάπτυξη του κοιτάσματος, μέσω του ιδιόκτητου FPSO (Πλωτή Μονάδα Παραγωγής, Αποθήκευσης και Εκφόρτωσης), το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία από το 2021 στην περιοχή. 
Υπενθυμίζεται πως η υλοποίηση της πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης (FPSO) της Energean ξεκίνησε στα τέλη Νοεμβρίου, με την κοπή του πρώτου χάλυβα (first steel cut) στα ναυπηγεία της COSCO στο Ζουσάν της Κίνας.
Η κατασκευή θα ολοκληρωθεί το 2021 και έχει ανατεθεί από την εταιρεία στην TechnipFMC, έναν από τους μεγαλύτερους κατασκευαστικούς ομίλους διεθνώς. Παράλληλα με το FPSO, η TechnipFMC έχει αναλάβει από την Energean την υλοποίηση των αγωγών διασύνδεσης καθώς και άλλων συνοδευτικών έργων στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν.

Με ελληνικό άρωμα

Με δεδομένο ότι η Energean διαχειρίζεται την παραχώρηση του Πρίνου, η εν λόγω πλωτή μονάδα αποτελεί μία επίσης προέκταση με ελληνικό «άρωμα», που μπορεί να έχει η ανακάλυψη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη γεώτρηση «Γλαύκος 1» στο Οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο λόγος είναι πως, πέρα από την παραγωγή υδρογονανθράκων από τα κοιτάσματα που της έχουν παραχωρηθεί στο Ισραήλ, η υποδομή της Energean μπορεί να αξιοποιηθεί και για την ανάπτυξη γειτονικών πεδίων, για τα οποία η αυτόνομη ανάπτυξή τους δεν είναι οικονομικά βιώσιμη. Το «Γλαύκος 1» είναι πιθανό να αποδειχθεί πως ανήκει σε αυτή την κατηγορία, καθώς, σύμφωνα με την προκαταρκτική ερμηνεία των δεδομένων, το κοίτασμα του εν λόγω ταμιευτήρα ενδεχομένως να μην είναι εμπορικώς αξιοποιήσιμο. Επομένως, θα ήταν δυνατόν να αποτελέσει ένα από τα κοιτάσματα της ευρύτερης περιοχής, το οποίο θα συνδεθεί με την πλωτή μονάδα του παραγωγού του Πρίνου. 

Εκμετάλλευση

Υπενθυμίζεται πως το FPSO της Energean είναι αυτή τη στιγμή η μόνη ανάλογη υποδομή που προορίζεται για την περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Θα έχει τη δυνατότητα για ετήσια παραγωγή 8 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, από την οποία έχει ήδη δεσμευτεί δυναμικότητα 4,6 δισ. κυβικών μέτρων, μέσω των ποσοτήτων από τα Καρίς και Τανίν που έχει συμβολαιοποιήσει η εταιρεία για τη διάθεση στην αγορά του Ισραήλ, κατέχοντας πλέον σε αυτήν μερίδιο άνω του 40%. Στόχος της Energean είναι να αξιοποιήσει μεσοπρόθεσμα την εναπομένουσα δυναμικότητα των 3,4 δισ. κυβικών μέτρων του FPSO, είτε μέσω επιπλέον παραγωγής καυσίμου από τις υπόλοιπες άδειες που κατέχει η ίδια στην ισραηλινή ΑΟΖ, είτε από την ανάπτυξη άλλων γειτονικών πεδίων.    

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ