Με 5 projects η Ελλάδα θα εξάγει μέχρι το 2025 8,5 δισ. κ.μ. αερίου

Τι είπε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου στο 10ο ετήσιο Συμβούλιο Νότιου Διαδρόμου στο Αζερμπαϊτζάν

Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν βρέθηκε την περασμένη Παρασκευή η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η κυρία Σδούκου εκπροσώπησε την Ελλάδα στο 10ο ετήσιο Συμβούλιο Νότιου Διαδρόμου που συνήλθε υπό τον πρόεδρο της χώρας κ. Ιλχάμ Αλίγιεφ και τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων άλλων 22 κρατών αλλά και της Επιτρόπου της Ε.Ε. για θέματα Ενέργειας κυρίας Κάντρι Σίμσον.

Το Αζερμπαϊτζάν μέσα από το δίκτυο αγωγών TANAP και TAP εφοδιάζει την Ευρώπη με 11 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως καθώς και άλλες χώρες όπως την Τουρκία και τη Γεωργία. Είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φυσικού αερίου με κυρίαρχη εταιρεία την κρατική Socar.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν επί της ουσίας η διερεύνηση των δυνατοτήτων του Αζερμπαϊτζάν και της Socar να αυξήσουν, να διπλασιάσουν κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα αερίου τις ποσότητες που στέλνουν μέσα από τον αγωγό TAP (Ελλάδα – Αλβανία – Ιταλία). Την αύξηση του αζέρικου αερίου επιθυμεί διακαώς η Ευρώπη προκειμένου να απεξαρτηθεί περαιτέρω από το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο κ. Αλίγιεφ στην εναρκτήρια ομιλία του σημείωσε τις νέες ανακαλύψεις κοιτασμάτων αερίου στην Κασπία Θάλασσα, απ’ όπου εφοδιάζεται και το δίκτυο των 3.500 χλμ αγωγών TANAP και TAP. Ωστόσο, δεν αποσαφήνισε, πότε χρονικά θα είναι διαθέσιμες οι νέες ποσότητες αερίου.

Η Αλεξάνδρα Σδούκου

Η κυρία Σδούκου, σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα προκειμένου να εξελιχθεί σε κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου προς τις αγορές των βόρειων συνόρων της χώρας μας.

Μάλιστα η υφυπουργός επισήμανε πως μέχρι το 2025 η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να εξάγει ποσότητες φυσικού αερίου τουλάχιστον 8,5Α δισ. κ.μ. μέσα από το δίκτυο των αγωγών της καθώς και από άλλες υποδομές.

Τα projects

Τα projects που δρομολογούνται στην Ελλάδα: 

1. Το FSRU Αλεξανδρούπολης της κοινοπραξίας Gastrade.

Πρόκειται για την πλωτή υποδομή φορτίων LNG και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου.  Θα λειτουργήσει τον Απρίλιο και θα μπορεί να διακινεί ετησίως 5,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Το αέριο μέσα από το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου και τον διασυνδετήριο αγωγό IGB θα φτάνει στη Βουλγαρία και από κει σε άλλες βαλκανικές χώρες.

2. Αύξηση χωρητικότητας του IGB της κοινοπραξίας ICGB.

Τον Απρίλιο του 2025 θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΔΕΣΦΑ η κατασκευή δύο συμπιεστών αερίου στην Κομοτηνή ώστε να αυξηθεί στα 5 δισ. κ.μ. η χωρητικότητα του IGB.

3. Η αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.

Με έργα που εκτελούνται οι προγραμματίζονται από τον ΔΕΣΦΑ εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται το ΕΣΦΑ ώστε να διακινηθούν ποσότητες αερίου προς τη Βουλγαρία και άλλες αγορές από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο.

4. Ο Κάθετος Διάδρομος.

Πρόκειται για τον αγωγό που δημιουργείται με τις διασυνδέσεις των δικτύων των χωρών Ελλάδας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας – Ουγγαρίας – Μολδαβίας – Σλοβακίας.

5. Έργα για τον TAP.

Η Ελλάδα είναι επίσης έτοιμη για να υλοποιήσει στο έδαφος της τις απαιτούμενες επενδύσεις για την αύξηση της χωρητικότητας του αγωγού TAP κατά 10 δισ. κ.μ. αερίου.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Η ώρα της Λάρνακας: Εντυπωσιακή άνοδος στην αγορά ακινήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ