Φωτοβολταϊκά για Όλους: «Εντός της εβδομάδας οι πρώτες προεγκρίσεις»

Στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά 2 μήνες από την προέγκριση, λέει ο Γιώργος Παπαναστασίου - Γιατί καθυστέρησαν οι εγκρίσεις των αιτήσεων

Πολλές είναι οι αιτήσεις που έχουν κατατεθεί για το «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και ΕΞ.Ε σε κατοικίες 2024-2025», στο οποίο περιλαμβάνεται και η νέα Κατηγορία Α3: «Φωτοβολταϊκά για Όλους», με το μπαλάκι τώρα να βρίσκεται στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει ο κόσμος σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης, ο Γιώργος Παπαναστασίου ανέφερε ότι το Υπουργείο έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επίσπευση της εξέτασης των εν λόγω αιτήσεων, οι οποίες δεν μπορούσαν να εγκριθούν χωρίς τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα. «Εννοείται ότι τώρα που έχουμε την έγκριση από τη Βουλή θα προχωρήσουμε τάχιστα προς την εξέταση των αιτήσεων, ξεκινώντας από τις πρώτες που είχαν υποβληθεί».

Πρώτο στάδιο η προέγκριση - Τι μέλλει γενέσθαι

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαναστασίου, θα δίνεται μια προέγκριση, στη συνέχεια ο αιτητής θα επιλέγει τον εγκαταστάτη του φωτοβολταϊκού συστήματος μέσα από το μητρώο και θα προχωρά τάχιστα προς την εγκατάσταση του συστήματος. «Και, εννοείται, μετά θα γίνεται ο έλεγχος και η σύνδεση από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου».

«Στόχος να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά 2 μήνες από την προέγκριση»

Ερωτηθείς πότε θα μπορεί να εγκατασταθεί το φωτοβολταϊκό από τη στιγμή που θα δοθεί αυτή η προέγκριση, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «ο στόχος μας είναι δύο μήνες από την προέγκριση. Διότι οι διαδικασίες έχουν επισπευθεί». Όπως εξήγησε ο Υπουργός Ενέργειας, πρόοδος παρατηρήθηκε και στην ΑΗΚ, αναφορικά με τις ομάδες που εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις, ενώ θετικό είναι και το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί εγκαταστάτες στο μητρώο. «Παράλληλα, έχουμε προχωρήσει σε ενίσχυση των ομάδων εξετάσεων των αιτήσεων και με αγορά υπηρεσιών έξω από το Υπουργείο, ουσιαστικά για να μπορούμε να είμαστε γρήγοροι στις διαδικασίες».

Εντός της εβδομάδας οι πρώτες προεγκρίσεις

Σε ερώτημα για το πότε αναμένεται να αρχίσουν να δίνονται οι προεγκρίσεις, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «ξεκινούμε από αυτή τη βδομάδα. Ξεκινούμε από τις πρώτες αιτήσεις οι οποίες έχουν περαστεί με επιτυχία μέσα στο σύστημα και θα πάρει τη σειρά του μέχρι να πάρουν όλοι τις προεγκρίσεις τους». Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η πρώτη φάση των αιτήσεων έχει όριο τις 6.000 αιτήσεις. «Συμπληρωμένες -αν δεν κάνω λάθος- είναι κοντά στις 5.000 αυτή τη στιγμή, οπόταν υπάρχουν και άλλες, οι οποίες δεν έχουν συμπληρωθεί. Κάποιες από αυτές θα συμπληρωθούν, κάποιες άλλες όχι, αλλά πιστεύουμε ότι το 6.000 θα συμπληρωθεί πολύ σύντομα και ιδίως τώρα που υπάρχει το μητρώο με πέραν των 120 εγκαταστατών οι οποίοι έχουν ενδιαφερθεί για το σχέδιο. Άρα θα επισπεύσουμε και αυτή τη διαδικασία της εγκατάστασης».

Τι γίνεται με τις καθυστερήσεις των επιδοτήσεων για ηλιακούς θερμοσίφωνες

Μετά από μήνυμα ακροατή για καθυστερήσεις των επιδοτήσεων για ηλιακούς θερμοσίφωνες, ο κ. Παπαναστασίου επιβεβαίωσε ότι «είναι γεγονός ότι έχουμε θέμα εκεί. Έχω πάρει κάποια παράπονα κι εγώ απευθείας, οπότε θα το μελετήσουμε στο Υπουργείο αυτή τη βδομάδα να δούμε που βρίσκεται το πρόβλημα». Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι ομάδες που εξετάζουν αυτές τις αιτήσεις είναι πολύ περιορισμένες σε αριθμό στο Υπουργείο «και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε προβεί στην αγορά υπηρεσιών από την αγορά».

Διαβάστε επίσης: Στην Κύπρο για διήμερη επίσκεψη εργασίας η Πρόεδρος του ΕΚ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ