Έχουν περάσει τέσσερις μήνες από τότε που πέρασε το τελευταίο δεξαμενόπλοιο υγροποιημένου φυσικού αερίου από το στενό στο νότιο άκρο της Ερυθράς Θάλασσας που χωρίζει την Αραβική Χερσόνησο από την Αφρική, σε μία απόδειξη του πόσο οι βίαιες επιθέσεις εκεί έχουν ανατρέψει το παγκόσμιο εμπόριο ενέργειας, και ανασχεδιάζουν τον χάρτη.
Οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης έχουν μηδενίσει τον αριθμό των πλοίων που διασχίζουν το στενό Μπαμπ αλ-Μαντάμπ, εκεί από όπου δεκάδες τάνκερ περνούσαν κάθε μήνα πριν από την κλιμάκωση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς,
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τα πλοία αναγκάστηκαν να επαναδρομολογήσουν τις ρότες γύρω από την Αφρική για να μεταφέρουν καύσιμα μεταξύ Ατλαντικού και Ειρηνικού, αφήνοντας τους αγοραστές με μια περιορισμένη ομάδα προμηθευτών, εκτός εάν είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για υψηλότερα έξοδα αποστολής. Το αποτέλεσμα είναι ότι η παγκόσμια αγορά LNG γίνεται όλο και πιο κατακερματισμένη.
Πλέον οι έμποροι θα πρέπει να βρουν τοποθεσίες για αποστολές πιο κοντά στο σημείο παραγωγής τους ώστε να εξοικονομήσουν χρήματα στη μεταφορά. Αυτές οι προσπάθειες πιθανότατα θα ενταθούν όταν η ζήτηση καυσίμων αυξηθεί ενόψει του επόμενου χειμώνα, όταν συνήθως ενισχύονται και τα έξοδα αποστολής.
Δυσκολίες
Αυτός ο κατακερματισμός θα καταστήσει πιο δύσκολη την εκτροπή της προσφοράς μεταξύ περιοχών, εάν υπάρξει διακοπή λειτουργίας σε μονάδα εξαγωγών ή ξαφνική αύξηση της ζήτησης. Και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές ή σε διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.
Οι λύσεις περιλαμβάνουν την ανταλλαγή φορτίων, για παράδειγμα με τη διοχέτευση LNG των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την εύρεση ισοδύναμων προμηθειών στην Ασία για την εκπλήρωση συμβατικών υποχρεώσεων προς έναν αγοραστή εκεί. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι όγκοι LNG του Κατάρ που κατέληξαν στην Ασία έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο από τουλάχιστον το 2017, ενώ η Ρωσία διοχέτευσε ακόμη περισσότερο στην Ευρώπη, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg.
Η Ερυθρά Θάλασσα και η Διώρυγα του Σουέζ αντιπροσώπευαν στο παρελθόν περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου και παρείχαν στο Κατάρ τη συντομότερη διαδρομή προς την Ευρώπη, η οποία έχει αγκαλιάσει το LNG από τότε που έχασε τις ροές μέσω αγωγών από τη Ρωσία.
Οι μεγαλύτερες αποστάσεις που πρέπει να διανύσουν τα πλοία τώρα δεσμεύουν τη διαθεσιμότητά τους και προσθέτουν περίπου 4% στην παγκόσμια ζήτηση για ναυτιλιακά προϊόντα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με την Clarkson Research Services, μια μονάδα της μεγαλύτερης ναυπηγικής εταιρείας στον κόσμο.
…και ο Παναμάς
Χιλιάδες μίλια μακριά, οι διελεύσεις μέσω της Διώρυγας του Παναμά έχουν επίσης κατρακυλήσει μετά από μια άνευ προηγουμένου ξηρασία που περιόρισε την κυκλοφορία. Αυτό ουσιαστικά κλείνει μια άλλη συντομότερη διαδρομή για το LNG των ΗΠΑ προς την Ασία. Ο Dugas της TotalEnergies είπε ότι η συμφόρηση πιθανότατα θα είναι διαρθρωτική, καθώς η αναμενόμενη αύξηση της προσφοράς LNG των ΗΠΑ μέχρι το τέλος της δεκαετίας πιθανότατα δεν καταφέρει να ανακουφίσει το βάρος στο πέρασμα.
Οι μόνες πρόσφατες είσοδοι στη Διώρυγα του Σουέζ από τα βόρεια ήταν ένα δεξαμενόπλοιο που παρέδωσε LNG για την Αίγυπτο μέσω Ιορδανίας τον Απρίλιο και βγήκε από την ίδια διαδρομή χωρίς να ταξιδέψει περαιτέρω στην Ερυθρά Θάλασσα. Ένα άλλο πλησιάζει τον τερματικό σταθμό της Ιορδανίας την Παρασκευή, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων στο Bloomberg.
Μέχρι στιγμής, το ημερήσιο κόστος ναύλωσης ενός δεξαμενόπλοιου ήταν ανθεκτικό και μάλιστα μειώθηκε από τότε που κλιμακώθηκαν οι διακοπές στην Ερυθρά Θάλασσα τον Ιανουάριο. Αυτό αντανακλά μια άνετη κατάσταση εφοδιασμού σε αγορές όπως η Ευρώπη, η οποία γνώρισε έναν ήπιο χειμώνα και μειωμένη βιομηχανική κατανάλωση καυσίμου.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Βασιλικό: «Δείχνουν» ΕΤΥΦΑ οι Κινέζοι για καθυστέρηση παραλαβής πλωτής μονάδας