Δεξαμενόπλοια: Οι εντάσεις στη Μ. Ανατολή επηρέασαν την προσφορά, εκτοξεύοντας τις τιμές πετρελαίου

Ο ΙΕΑ περιόρισε την πρόβλεψή του, αναμένοντας τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 m bpd, επικαλούμενος σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία του ΟΠΕΚ για αύξηση κατά 2,25 εκατ. βαρέλια ημερησίως

Η ταραχώδης δυναμική που παρατηρήθηκε στις πετρελαϊκές αγορές κατά τη διάρκεια του πενταμήνου του 2024 είχε άμεσο αντίκτυπο στα θεμελιώδη μεγέθη της ζήτησης εμπορευμάτων αργού πετρελαίου.

Οι ευμετάβλητες τιμές του αργού, σε συνδυασμό με τη διακύμανση της προσφοράς και τα μεταβαλλόμενα πρότυπα εμπορικών ροών, υπαγορεύουν τον όγκο των μεταφορών και τις αντίστοιχες απαιτήσεις σε τονομίλια για τους διαχειριστές δεξαμενόπλοιων αργού.

«Καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναδύονται διάφοροι βασικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν την πορεία της ζήτησης δεξαμενόπλοιων μέχρι το υπόλοιπο του 2024» επισημαίνει η Χαρά Γεωργούση αναλύτρια του ναυλομεσιτικού οίκου Intermodal:

«Από τα μέσα του 2024, η αγορά αργού πετρελαίου έχει επιδείξει σημαντική μεταβλητότητα, επηρεαζόμενη από τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη δυναμική της προσφοράς που παρουσιάζει διακυμάνσεις.

Το α’ τρίμηνο, οι τιμές του αργού πετρελαίου τύπου Brent διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο στα 82 δολάρια/βαρέλι, υποστηριζόμενες από τις περικοπές της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και την ισχυρή ζήτηση από τις αναδυόμενες ασιατικές αγορές. Οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή προκάλεσαν προσωρινές διαταραχές της προσφοράς, εκτοξεύοντας τις τιμές κοντά στα 90 δολάρια/βαρέλι στα τέλη Μαρτίου. Η αυξημένη παραγωγή από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία διατήρησε  ένα εύρος τιμών μέχρι τον Απρίλιο, εν μέσω ισχυρής ζήτησης από τους τομείς των μεταφορών και των αερομεταφορών, καθώς τα παγκόσμια ταξίδια ανέκαμψαν» και προσέθεσε:

«Το κλίμα για τις τιμές του πετρελαίου κατά το υπόλοιπο του 2024 εμφανίζεται ανάμεικτο, σύμφωνα με αναλύσεις από διάφορες πηγές. Η Citi αναμένει ότι το Brent θα υποχωρήσει στα 74 δολάρια/βαρέλι το γ’ τρίμηνο λόγω των χαλαρότερων θεμελιωδών στοιχείων και της χαλάρωσης των πριμοδοτήσεων γεωπολιτικού κινδύνου. Ωστόσο, οι πιθανές περικοπές του ΟΠΕΚ+ και η βραδύτερη αύξηση της προσφοράς εκτός ΟΠΕΚ θα μπορούσαν να διατηρήσουν την ισορροπία της αγοράς. Η IEA προβλέπει ότι το Brent θα έχει μέσο όρο περίπου $77/bbl το 2ο εξάμηνο του 2024, ενώ η Goldman Sachs προβλέπει ελαφρώς υψηλότερο μέσο όρο $80/bbl λόγω πιθανών διαταραχών της προσφοράς και ισχυρότερης από την αναμενόμενη ανάκαμψης της ζήτησης».

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά της ζήτησης, οι προβλέψεις ανάπτυξης για το 2024 διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των μεγάλων οργανισμών. Ο ΙΕΑ περιόρισε την πρόβλεψή του, αναμένοντας τώρα ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 mbpd, επικαλούμενος σε μεγάλο βαθμό την αδύναμη ζήτηση στις ανεπτυγμένες χώρες του ΟΟΣΑ. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την προσδοκία του ΟΠΕΚ για αύξηση κατά 2,25 mbpd, αναδεικνύοντας μια σημαντική απόκλιση στις προοπτικές. Η αναθεωρημένη προς τα πάνω πρόβλεψη του ΔΝΤ για αύξηση του ΑΕΠ το 2024 κατά 3,2% παρέχει έναν αντισταθμιστικό παράγοντα, αν και τα σενάρια άλλων οργανισμών παρουσιάζουν ποικίλες προοπτικές. Για παράδειγμα, η Παγκόσμια Τράπεζα διατηρεί επιφυλακτική στάση, υποδεικνύοντας ότι η βραδύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα μπορούσε να περιορίσει την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στο 1,5 mbpd.

«Η τρέχουσα οπισθοβαρής δομή της αγοράς, με τις άμεσες τιμές υψηλότερες από τις μελλοντικές τιμές, αναδεικνύεται ως υποστηρικτικός παράγοντας για τη δυναμική της ζήτησης των δεξαμενόπλοιων. Παρέχει κίνητρα για την ταχεία μετακίνηση αργού για την αποκόμιση πριμοδότησης των άμεσων τιμών έναντι των μελλοντικών τιμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση της ζήτησης δεξαμενόπλοιων spot, αλλά περιορίζει τις ευκαιρίες για πλωτή αποθήκευση που συνέβαλαν στα κέρδη των δεξαμενόπλοιων στο παρελθόν» αναφέρει η Χαρά Γεωργούση:

«Η  ισχυρή ζήτηση spot είναι πιθανό να συνεχιστεί, διατηρώντας τη χρήση των spot δεξαμενόπλοιων σε υψηλά επίπεδα και διατηρώντας ανοδικές πιέσεις στις τιμές των ναύλων. Ωστόσο, οι μεταβαλλόμενες εμπορικές ροές, οι πιθανοί κίνδυνοι για τη ζήτηση πετρελαίου από τον ΟΟΣΑ και η εξελισσόμενη κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα πρέπει να παρακολουθούνται ως προς τον αντίκτυπό τους στις απαιτήσεις σε τονοχιλιόμετρα δεξαμενόπλοιων.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Τα έξι σημεία που μπορούν να ανατρέψουν το παγκόσμιο εμπόριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ