«Καρποί» από το πετρελαϊκό deal της Κίνας με τους Ταλιμπάν - 80 εκατ. δολ. σε 10 μέρες

Η επένδυση της κινεζικής CAPEIC στο Αφγανιστάν συνέβαλε στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου

Αποδίδει καρπούς η επένδυση του Πεκίνου στο Αφγανιστάν, με τους Ταλιμπάν να ανακοινώνουν ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες πούλησαν 150.000 τόνους (1,1 εκατ. βαρέλια) αργού πετρελαίου από τη λεκάνη της Amu Darya για περισσότερα από 80 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Humayun Afghan, εκπρόσωπος του Υπουργείου Ορυχείων και Πετρελαίου των Ταλιμπάν, αποκάλυψε ότι ο όμιλος είχε πουλήσει 130.000 τόνους αργού πετρελαίου για 71,6 εκατομμύρια δολάρια προτού διαθέσει με επιτυχία άλλους 20.000 τόνους (146.000 βαρέλια) αργού αξίας 105 δολαρίων την ίδια μέρα. Αυτό σηματοδοτεί μια αντιστροφή της τύχης για μια από τις πιο ασταθείς περιοχές της Μέσης Ανατολής με τη χώρα να εισάγει στο παρελθόν τα 50.000 βαρέλια πετρελαίου που καταναλώνει καθημερινά από γειτονικές χώρες όπως το Ιράν και το Ουζμπεκιστάν.

Όπως επισημαίνει το oilprice.com όλα ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο όταν η κινεζική Xinjiang Central Asia Petroleum and Gas Co , ή CAPEIC , υπέγραψε 25ετές συμβόλαιο με τις αρχές των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Αυτή η σύμβαση απαιτεί από την CAPEIC να επενδύσει 150 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο έτος και συνολικά 540 εκατομμύρια δολάρια έως το 2026. Μέχρι στιγμής, η επένδυση της CAPEIC ύψους 49 εκατομμυρίων δολαρίων στο Αφγανιστάν έχει συμβάλει στην αύξηση της ημερήσιας παραγωγής αργού πετρελαίου της χώρας σε περισσότερους από 1.100 μετρικούς τόνους (8.000 βαρέλια ανά ημέρα), όγκος που θα μπορούσε να αυξηθεί σημαντικά εάν η εταιρεία εκπληρώσει τη σύμβασή της. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των Ταλιμπάν, η CAPEIC δεν πέτυχε τον επενδυτικό της στόχο λόγω ανακριβών εκτιμήσεων για το κόστος υλικού και εργασίας σε συνδυασμό με μια τρίμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του οικονομικού της σχεδίου από τις αφγανικές αρχές.

« Οι επενδύσεις θα αθροιστούν όπως ορίζει η σύμβαση », είπε αξιωματούχος των Ταλιμπάν στη VOA υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι το ταμείο των Ταλιμπάν κέρδισε περίπου 26 εκατομμύρια δολάρια από το έργο πέρυσι.

«Διπλωματικές σχέσεις»

Εκτεινόμενη στο Αφγανιστάν και το Τατζικιστάν, η λεκάνη της Amu Darya εκτιμάται ότι περιέχει 962 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και 52.025 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με εκτίμηση του 2011 από το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Για να αξιοποιήσει αυτό το δυναμικό, η CAPEIC σχεδιάζει να σκάψει 22 επιπλέον πηγάδια το 2024, με στόχο να αυξήσει την ημερήσια παραγωγή σε περισσότερους από 2.000 τόνους ή ~ 15.000 βαρέλια.

Το Πεκίνο έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με την Καμπούλ από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν από το Αφγανιστάν το 2021 μετά από 20ετή παρουσία. Κινέζοι διπλωμάτες συναντούν τους Αφγανούς ομολόγους τους σχεδόν κάθε εβδομάδα από την ίδρυση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν στην Καμπούλ , με δυτικούς αναλυτές να αναφέρουν κάποιου είδους αναδυόμενη «συνεργασία». Τον Ιανουάριο, ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping έλαβε τα διπλωματικά διαπιστευτήρια του πρεσβευτή των Ταλιμπάν στο Πεκίνο. Η κίνηση προκάλεσε προβληματισμό καθώς καμία χώρα δεν έχει δηλώσει επισήμως ότι αναγνωρίζει την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν η ενέργεια του Πεκίνου συνιστά διπλωματική αναγνώριση.

« Αν και η προσέλκυση των εξορυκτικών και ενεργειακών πόρων [του Αφγανιστάν] είναι ισχυρή, υπάρχει σημαντική κινεζική επιφυλακτικότητα σχετικά με την κατάσταση της εσωτερικής ασφάλειας, την αξιοπιστία των διαβεβαιώσεων των Ταλιμπάν σχετικά με τις ξένες επενδύσεις και την κακή υποδομή του Αφγανιστάν », ανέφερε ο Andrew Scobell, διακεκριμένος συνεργάτης για την Κίνα στο Ινστιτούτο Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης; Αναβρασμός στο λιμάνι Λάρνακας: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ