Η Διεθνής Οργάνωση Ενέργειας (ΔΟΕ) διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή της για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 την Τρίτη, αλλά περιόρισε την εκτίμησή της για το 2025, επικαλούμενη τον αντίκτυπο της εξασθενημένης κινεζικής οικονομίας στην κατανάλωση.
Η έκθεση της ΔΟΕ, η οποία συμβουλεύει τις βιομηχανικές χώρες, είναι η δεύτερη αυτή την εβδομάδα που επισημαίνει ότι μια υποτονική οικονομία είναι πιθανό να περιορίσει τη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου.
"Η αδύναμη ανάπτυξη στην Κίνα, μετά το μεταπανδημικό κύμα του 2023, επιβαρύνει πλέον σημαντικά τα παγκόσμια κέρδη", ανέφερε ο ενεργειακός παρατηρητής με έδρα το Παρίσι στη μηνιαία έκθεσή του για το πετρέλαιο.
Ενώ ο αντίκτυπος της οικονομικής ανάκαμψης της Κίνας μετά την πανδημία έχει εξασθενήσει, η ΔΟΕ αναμένει ισχυρή ζήτηση στις δυτικές οικονομίες, ιδίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου καταναλώνεται το ένα τρίτο της παγκόσμιας βενζίνης.
Η καλοκαιρινή περίοδος οδήγησης στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι η ισχυρότερη μετά την πανδημία, δήλωσε η ΔΟΕ, προσθέτοντας ότι οι περικοπές της προσφοράς από τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών και τους συμμάχους του (ΟΠΕΚ+) έχουν περιορίσει τη φυσική αγορά.
"Προς το παρόν, η προσφορά δυσκολεύεται να συμβαδίσει με την αιχμή της καλοκαιρινής ζήτησης, οδηγώντας την αγορά σε έλλειμμα", ανέφερε η ΔΟΕ.
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 950.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2025, δήλωσε η ΔΟΕ, μειωμένη κατά 30.000 bpd από την προηγούμενη πρόβλεψη. Άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη για τη φετινή αύξηση στα 970.000 bpd.
Εκτός των ανεπτυγμένων χωρών του ΟΟΣΑ, η ζήτηση κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν η πιο αργή από το έτος πανδημίας του 2020, δήλωσε η ΔΟΕ.
Το μερίδιο της Κίνας σε αυτή την αύξηση της ζήτησης αναμένεται να μειωθεί στο ένα τρίτο περίπου το 2024, σε σύγκριση με λίγο πάνω από τα δύο τρίτα το 2023.
Ο ΟΠΕΚ μείωσε τη Δευτέρα την πρόβλεψή του για τη ζήτηση του 2024 για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023, επικαλούμενος επίσης την Κίνα.
Ακόμη και μετά την αναθεώρηση προς τα κάτω, η ομάδα των πετρελαιοπαραγωγών χωρών δήλωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,11 εκατομμύρια bpd φέτος, έναντι 970.000 bpd της ΔΟΕ.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Διαβάστε επίσης: Οικολογική καταστροφή στο όνομα της «πράσινης» ενέργειας;