Επιστολή στις τρεις εταιρείες που διαχειρίζονται το κοίτασμα Αφροδίτη, στο τεμάχιο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, απέστειλε χθες ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, με την οποία τις ενημερώνει ότι έχουν παραβιάσει όρους του αναθεωρημένου συμβολαίου -που υπογράφηκε το 2019- δίνοντας τους διορία τριών μηνών να άρουν την παραβίαση της σύμβασης. Ο κ. Παπαναστασίου προειδοποιεί τις εταιρείες πως σε αντίθετη περίπτωση, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταγγείλει τη σύμβαση, αφαιρώντας ακόμη από τους εμπλεκόμενους του έργου τα δικαιώματα ως προς την εκμετάλλευση του κοιτάσματος.
Την αποστολή της επιστολής έκανε γνωστή η ισραηλινή εταιρεία NewMed Energy, που μαζί με την αμερικανική Chevron και τη BG Cyprus (Shell) συμμετέχουν στη διαχείριση του κοιτάσματος Αφροδίτη, σε σχετική ενημέρωσή της προς το χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ.
Έπειτα από την προειδοποίηση Παπαναστασίου για τερματισμό της σύμβαση, η NewMed Energy, μέσω του χρηματιστήριου του Τελ Αβίβ, ανακοίνωσε την πρόθεση των εταίρων στο κοίτασμα «Αφροδίτη» να υποβάλουν τις επόμενες ημέρες επικαιροποιημένο σχέδιο για ανάπτυξη και παραγωγή του κοιτάσματος, το οποίο εκπονήθηκε με βάση το αρχικό σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής, όπως είχε προηγουμένως εγκριθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση.
Στην ανακοίνωσή της, η NewMed Energy αναφέρει ότι στις 25 Αυγούστου του 2024, ο διαχειριστής του κοιτάσματος (Chevon) έλαβε από τον Υπουργό Ενέργειας της κυπριακής Κυβέρνησης ειδοποίηση παραβίασης, με βάση την οποία οι εταίροι του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έχουν τρεις μήνες για να αποκαταστήσουν την παραβίαση σε σχέση με τη μη επίτευξη του ορόσημου, "διαφορετικά η κυπριακή Κυβέρνηση θα έχει το δικαίωμα να προβεί σε καταγγελία της 'Σύμβασης Επιμερισμού Παραγωγής'».
Σημειώνεται ότι το ορόσημο αφορά στην έναρξη της διαδικασίας FEED (Front End Engineering and Design) σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος.
Υπενθυμίζεται πως η Κυβέρνηση έκρινε ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας του 2019 έπληττε τα κυπριακά συμφέροντα, καθώς καθίστατο ετεροβαρής προς όφελος των εταιρειών. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει κατ’ επανάληψη ζητήσει από την κοινοπραξία να εφαρμόσει το Σχέδιο Ανάπτυξης και Παραγωγής που είχε συμφωνηθεί το 2019, ενώ οι συζητήσεις ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2023 όταν η Chevron κατέθεσε αναθεωρημένο πλάνο ανάπτυξης το οποίο είχε απέρριψε η Δημοκρατία.
Η Κυβέρνηση απέρριψε ήδη δύο προτάσεις της κοινοπραξίας μέχρι σήμερα για βελτιστοποίηση του συμφωνημένου σχεδίου Ανάπτυξης και Παραγωγής, με την τελευταία που υπεβλήθη στις 28 Μαρτίου του 2024 να κρίνεται ως ανεπαρκής και αόριστη.
Ειδικότερα, η πρόταση της Chevron είχε διατυπωθεί στη βάση της κατασκευής πλωτής μονάδας παραγωγής υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν θεωρήθηκε στοχευμένη και ούτε περιείχε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και, ως εκ τούτου, κρίθηκε ανεπαρκής από το Υπουργείο. Ο Υπουργός Ενέργειας υπέδειξε ακολούθως, με επιστολή του στις 30 Απριλίου, την ανεπάρκεια της πρότασης και ζήτησε με συγκεκριμένες, στοχευμένες ενέργειες, οι οποίες περιγράφονται στην επιστολή και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Ζήτησε επίσης όπως η κοινοπραξία επιβεβαιώσει τη συμφωνία της για τις ενέργειες αυτές και τη δέσμευση της για ανάπτυξη του κοιτάσματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος, δίνοντας της χρόνο έξι μηνών για να ανταποκριθεί.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή «ζητείται από τους εταίρους να επιβεβαιώσουν σύντομα γραπτώς την συγκατάθεσή τους στη διεξαγωγή της μελέτης FEED (Front-end Engineering and Design) σε περίοδο έξι μηνών από την ημερομηνία της επιστολής, σύμφωνα με το αρχικό Σχέδιο Ανάπτυξης, περίπτωση κατά την οποία θα δοθούν στους εταίρους (της κοινοπραξίας) ορισμένες παρατάσεις για συμμόρφωση με το ορόσημο της διεξαγωγής του FEED και με το ορόσημο για την υιοθέτηση της Τελικής Επενδυτικής Απόφασης».
Διαβάστε επίσης: «Άκυρο» στη Chevron από Υπ. Ενέργειας - Απέρριψε την πρόταση για το Αφροδίτη