Σηκώνει το γάντι η ΡΑΕΚ για GSI - Το γεωπολιτικό ρίσκο δεν είναι θέμα των καταναλωτών

Παρά τις έντονες πιέσεις, η ΡΑΕΚ κατέστησε σαφές πως δεν πρόκεται να συναινέσει να μεταφερθεί το κόστος του γεωπολιτικού ρίσκου στους Κύπριους καταναλωτές, διασφαλίζοντας οικονομικά τον ΑΔΜΗΕ, σε περίπτωση ναυαγίου του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ

Συμφωνούν στο ότι.. διαφωνούν οι ιθύνοντες του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, αφού για πολλοστή φορά οι συζητήσεις έφθασαν σε αδιέξοδο, με πιο πρόσφατη την τελευταία τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 23 Αυγούστου (και όχι χθες 26 Αυγούστου όπως αρχικά είχε  προγραμματιστεί), όπου και πάλι δεν κατέστη εφικτή επίτευξη συμφωνίας. 

Η τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη, με τους τόνους μάλιστα να ανεβαίνουν. Σε αυτήν συμμετείχαν εκπρόσωποι του Υπουργείου Ενέργειας, καθώς και η υφυπουργός Ενέργειας της Ελλάδος Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωποι της Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ και οι δύο ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΕ και ΡΑΕΚ). 

Μήλον της έριδος το γεωπολιτικό 

Μάλιστα ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, του Φορέα Υλοποίησης του Great Sea Interconnector, Μάνος Μανουσάκης φέρεται να προειδοποίησε ότι εφόσον δεν υπάρχει έγγραφη ρητή δέσμευση της Κύπρου πάνω στις ρυθμιστικές και γεωπολιτικές εκκρεμότητες αύριο Τετάρτη η γαλλική Nexans που έχει αναλάβει την κατασκευή των  καλωδίων θα σταματήσει το έργο. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Υφυπουργός της Ελλάδος απαίτησε από την κυπριακή πλευρά να τοποθετηθεί σε πρόταση του ΑΔΜΗΕ να αξιοποιηθούν στην ηλεκτρική διασύνδεση τα έσοδα της Κύπρου από τις δημοπρασίες ρύπων των μονάδων ντίζελ και μαζούτ που χρησιμοποιεί για τις ηλεκτρικές της ανάγκες.

Η Κομισιόν επιχείρησε να κατευνάσει τις όποιες ανησυχίες προκύπτουν από τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και ειδικότερα, από τις κινήσεις της Τουρκίας, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει πως αυτό μεταφράζεται σε υλικό επίπεδο. Ναι μεν, υπήρξαν διαβεβαιώσεις ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αξιοποιήσει «όλα τα διπλωματικά μέσα που έχει στη διάθεσή της» προκειμένου να προστατέψει το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ, Great Sea Interconnector, διά αξιωματούχου της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας, παραμένει, ωστόσο, ασαφές το αν θα αναλάβει μέρος του κόστους εάν αυτά δεν καρποφορήσουν. 

Η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ πιέζει έντονα για δέσμευση από πλευράς Κύπρου στο να υπάρξει ανάκτηση των ποσών που έχουν δαπανηθεί από τους καταναλωτές, η ΡΑΕΚ, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται  να συναινέσει υπέρ της οικονομικής διασφάλισης του ΑΔΜΗΕ, ώστε να ανακτήσει όλα του τα έξοδα ακόμα και αν η ηλεκτρική διασύνδεση δεν πραγματοποιηθεί εξ υπαιτιότητας της Τουρκίας. Η ρυθμιστική αρχή στην Ελλάδα από την άλλη, συναίνεσε, μετά από μεσολάβηση της ελληνικής κυβέρνησης, να μεταφερθεί το γεωπολιτικό ρίσκο στους καταναλωτές ρεύματος στην Ελλάδα.

Η ΡΑΕΚ παραμένει σταθερή στην άποψη πως δεν είναι δουλειά των ρυθμιστικών αρχών να λάβουν αποφάσεις γύρω από το κόστος του γεωπολιτικού κινδύνου, το οποίο θεωρείται δεδομένο, αλλά τα όποια μέτρα να ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο και δη, από τις κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου, αλλά και από ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ώρα για αποφάσεις λέει ο Υπ. Ενέργειας - Τοποθετήθηκε και ο ΥΠΟΙΚ 

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός δήλωσε πως το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα και θα πρέπει να μελετήσουμε κάθε πτυχή πριν λάβουμε κάποια απόφαση. Ο κύριος Κεραυνός επεσήμανε ότι υπάρχει και το θέμα του γεωπολιτικού κινδύνου, αναφέρθηκε δε συγκεκριμένα στην έξοδο τουρκικών πλοίων όταν ξεκίνησε τις εργασίες του το ιταλικό ερευνητικό πλοίο. Στην ηλεκτρική διασύνδεση της Κύπρου αναφέρθηκε το πρωί και ο Υπουργός Ενέργειας κατά τη διάρκεια εκδήλωσης. Όπως είπε «είναι κάτι που εργαζόμαστε τα τελευταία χρόνια και είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις τις επόμενες εβδομάδες». Η Κύπρος, υπέδειξε, είναι το τελευταίο κράτος μέλος της ΕΕ που δεν είναι συνδεδεμένο με την κοινή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και υπάρχει απόφαση και οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που φτάνει περί το 30% του συνολικού κόστους του έργου.

Διαβάστε επίσης: «Βουτιά» του δημόσιου χρέους βλέπει το ΔΝΤ για την Κύπρο μέχρι το 2029

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ