Στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου εισέρχεται με ποσοστό 49,9% η γαλλική Meridiam μετά από συμφωνία με τον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος διατηρεί το 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο, το γαλλικό fund το οποίο συζητούσε εδώ και καρό με τον Έλληνα Διαχειριστή, αγοράζει μερίδιο στην εταιρεία του καλωδίου, GSI, μέσα από μια συμφωνία που προβλέπει ότι θα έχει πέντε μέλη στο ΔΣ της εταιρείας του καλωδίου και έξι ο ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία των δύο πλευρών επιτρέπει τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό σχήμα πρόσθετων επενδυτών, όπως αναφέρουν στο Bloomberg, άνθρωποι με γνώση των διεργασιών.
Η οργανωτική δομή της εταιρείας του GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, την οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη.
Τις συζητήσεις με τη γαλλική εταιρεία Meridiam, από τους βασικούς ενδιαφερόμενους εδώ καιρό για τη διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου, «ξαναζέστανε» η αντιστροφή του κλίματος τον Σεπτέμβριο και το ξεμπλοκάρισμα του έργου αξίας 1,9 δισ. ευρώ μετά τη συμφωνία της Αθήνας με τη Λευκωσία.
Εδώ και καιρό οι επαφές των δύο πλευρών είχαν ενταθεί, και οι πληροφορίες ήθελαν το γαλλικό fund να συζητά να μπει με ένα σημαντικό, διψήφιο ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector, καθώς και να θέλει να έχει ρόλο στην εταιρεία.
Σημειώνεται ότι και η Κύπρος μελετά με τη συμβολή εξειδικευμένων συμβούλων την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου, θέμα για το οποίο θα υπάρξουν νέες επαφές καθώς οι προτεινόμενες συμβάσεις από τον ΑΔΜΗΕ δεν ικανοποιούν προσώρας.
Η Meridiam, με παρουσία σε πλειάδα χωρών, πάνω από δέκα γραφεία διεθνώς, περυσινά EBITDA 2,7 δισ. και υπό διαχείριση assets 22 δισ. δολ., (κυρίως έργα με χαμηλό απότυπωμα άνθρακα), είναι ο βασικός επενδυτής στο έργο NeuConnect, της πρώτης ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και Γερμανίας που τελεί υπό κατασκευή.
- Διαβάστε επίσης: Γαλλία: Η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων μειώνεται για τρίτο συνεχή μήνα εν μέσω πολιτικού αδιεξόδου
Πηγή: Euro2day.gr