Χτίζουν πύργους στην Λεμεσό για να τους κάνουν Airbnb

Οι ξενοδόχοι εκφράζουν φόβους και κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Στην παραγγελία διαμερισμάτων σε ψηλά κτίρια (πύργους) στην Λεμεσό προχωρούν οι εταιρίες που διαχειρίζονται σπίτια και διαμερίσματα με σκοπό να τα εκμεταλλευτούν εν είδει βραχύβιων ενοικιάσεων τύπου Airbnb.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων Χάρης Λοϊζίδης ανέφερε ότι οι επιχειρηματίες «δεσμεύουν» πληθώρα διαμερισμάτων εκ των προτέρων από τους κατασκευαστές.

«Υπάρχουν κάποιοι πύργοι που είναι ήδη σε λειτουργία και οι οποίοι παρουσιάζονται μέσα σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες ως καλοκαιρινά “resorts”. Έτσι, οι επισκέπτες μπορούν να κλείσουν ένα διαμέρισμα για μια περίοδο 4-5 ημερών προκειμένου να διανυκτερεύσoυν στις διακοπές τους. Ακόμα και οι ίδιοι οι κατασκευαστές υπόσχονται στους πελάτες που θα αγοράσουν τα διαμερίσματα ότι θα έχουν την δυνατότητα της συγκεκριμένης εκμετάλλευσης προκειμένου να κερδίσουν χρήματα, την ώρα που για να δημιουργήσει κανείς ένα ξενοδοχείο απαιτείται να φτιάξει κοινόχρηστους χώρους,  λόμπι, εστιατόρια και κουζίνες με συγκεκριμένα τετραγωνικά μέτρα. Σε αυτές τις περιπτώσεις χτίζεται μια πολυκατοικία, βαφτίζεται μέσα σε μια νύχτα ως “resort” και μπαίνει στον ανταγωνισμό. Για εμάς αυτό είναι πιο σοβαρό απ’ ό,τι κάποιος να έχει ένα διαμέρισμα και να το διαθέτει στην αγορά», τόνισε.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια πολύ συντεταγμένη οικονομική δραστηριότητα, πλην του γεγονότος ότι οι επιχειρηματίες της αρνούνται να πληρώσουν φόρους. Παράλληλα, ανέφερε ότι σε κάποιες χώρες όπως η Ελλάδα, εφαρμόζεται «βαριά» νομοθεσία που ρυθμίζει την αγορά, ενώ σε άλλες χώρες απαγορεύεται η συγκεκριμένη δραστηριότητα σε κάποιες περιοχές.

Παραδέχτηκε ωστόσο ότι τα συγκεκριμένου τύπου καταλύματα αποτελούν ένα έντονα ανταγωνιστικό στοιχείο ως προς τα ξενοδοχεία, ωστόσο πρόκειται για μια διεθνή τάση η οποία ήρθε για να μείνει.

«Ωστόσο, τα ξενοδοχεία εισάγουν συνεχώς νέους θεσμούς και πρόνοιες προκειμένου να πληρούν σημαντικούς κανόνες ασφάλειας και υγείας. Δεν λέμε να μπουν κάτω από το ίδιο φακό όπως είναι τα ξενοδοχεία σε σχέση με την αδειοδότηση, αλλά τουλάχιστον κάποιες ελάχιστες εργασίες ασφάλειας και υγείας θα πρέπει να πληρούν», τόνισε.

Επιπλέον, ο κος Λοϊζίδης ήγειρε ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού όσον αφορά στην φορολογία των καταλυμάτων.

«Αυτά τα υποστατικά δεν πληρώνουν καμιά φορολογία, ούτε για τα σκύβαλα, ούτε ΦΠΑ, ούτε φόρο εισοδήματος, ούτε τέλη διανυκτέρευσης προς τις τοπικές Αρχές. Νομίζω ότι κι αυτό θα πρέπει να ελεγχθεί», είπε.

Ακούστε ολόκληρη την συζήτηση στο σχετικό ηχητικό απόσπασμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ