Πώς θα κινηθούν οι τιμές των νέων ακινήτων το 2020

Σταθερή αναμένεται να είναι η πορεία των τιμών.

Του Αντρέα Σεργίου

Αυξητική τάση συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι τιμές των διαμερισμάτων στην Κύπρο από το 2013, ιδιαίτερα σ’ ότι αφορά την αγορά καινούριων διαμερισμάτων (που δεν ξεπερνούν τα 3 έτη).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η ζήτηση τους από τους ντόπιους, παρουσιάζοντας μικρή άνοδο για το πρώτο εννεάμηνο του 2019 συγκριτικά με τα αντίστοιχα επίπεδα του προηγούμενου έτους, παρά τη μικρή κάμψη που σημειώθηκε κατά την περίοδο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Μουσκίδη, Πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιόκτητων Ακινήτων, οι τιμές των καινούριων διαμερισμάτων κινούνται περίπου το ίδιο με τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών του 2006, ενώ όπως είναι αναμενόμενο η Λευκωσία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο για τους αγοραστές, όσο και για τις κατασκευαστικές εταιρείες, αφού παρουσιάζονται περισσότερες ευκαιρίες κατασκευής και αξιοποίησης οικοπέδων.

Σχετικά φτηνές τιμές αγοράς μπορεί να βρει κανείς σε περιοχές όπως η Παλλουριώτισα, το Καϊμακλί, η Ανθούπολη, και τα Λατσιά, ενώ στις περιοχές που είναι κοντά στο κέντρο υπάρχουν πιο ανταγωνιστικές τιμές, κυρίως λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης που επικρατεί.

Σύμφωνα με τον εκτιμητή ακινήτων Κούλη Ταλαττίνη, σε ότι αφορά τις άλλες πόλεις, οι τιμές αγοράς στην Λεμεσό παραμένουν σταθερές στα ίδια υψηλά επίπεδα, ωστόσο παρατηρήθηκε μια μικρή πτώση ως προς την ζήτηση. Σημαντικό ρόλο για αυτή την εξέλιξη έπαιξε το γεγονός της μείωσης του ενδιαφέροντος αγοράς από ξένους που ζουν η δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στην πόλη, μετά από το σάλο που προκλήθηκε σχετικά με το θέμα έκδοσης διαβατηρίων σε επενδυτές.

Σε χαμηλά επίπεδα κινείται επίσης η ζήτηση για αγορά διαμερισμάτων και στην Πάφο.

Ο Κούλης Ταλαττίνης αναφέρει ότι η ζήτηση εστιάζεται κυρίως σε περιοχές πολύ κοντά στο κέντρο της πόλης, ενώ σε σταθερή μεταβλητή κινούνται οι τιμές χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις.

Σε ό,τι αφορά την ελεύθερη Αμμόχωστο, η ζήτηση εστιάζεται κυρίως στην περιοχή του Παραλιμνίου, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Λάρνακας όπου η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς κυρίως λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος από Λιβανέζους επενδυτές, που βλέπουν την πόλη του Ζήνωνα ως ένα ελκυστικό προορισμό με πολλές προοπτικές ανάπτυξης  λόγω της τοποθεσίας της, αλλά και του γεγονότος ότι καθίσταται  πιο εύκολη η πρόσβαση στις μεταφορές αφού εκεί βρίσκεται τόσο το αεροδρόμιο όσο και το λιμάνι.

Μιλώντας στο Economy Today o εκτιμητής ακινήτων Πόλυς Κουρουσίδης αναφέρει ότι η Λεμεσός αποτελεί την πιο ακριβή πόλη σ’ ότι αφορά την αγορά των (καινούριων) διαμερισμάτων, ενώ σχετικά πιο προσιτές τιμές μπορεί να βρει κανείς στην περιοχή του Ύψωνα και στο Κολόσσι, όπου οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 100-170 000. Όσον αφορά τη Λευκωσία, πιο προσιτές τιμές μπορεί να βρει κανείς στην Παλλουριώτισσα, το Καϊμακλί, το Γέρι και τα Λάτσια σε τιμές που κυμαίνονται από 85-140 000. Οι ίδιες περίπου τιμές κυμαίνονται και στην Αραδίππου και τα Λιβάδια σε ότι αφορά την Λάρνακα, ενώ το ίδιο ισχύει και για την περιοχή της Γεροσκήπου στην Πάφο.

Όπως είναι γενικά αντιληπτό, είναι πολλοί οι παράγοντες που καθορίζουν την πορεία των τιμών και το πόσο ακριβό η φτηνό είναι ένα διαμέρισμα. Σύμφωνα με τον κ. Ταλαττίνη, κάποιοι από αυτούς  έχουν να κάνουν με τα υλικά υποδομής του κτηρίου, το ύψος του, το μέτρο, τις προδιαγραφές των οικοδομών, το πόσο σύγχρονες είναι οι υποδομές, ακόμα και το κλιματισμό που εμπεριέχεται. Σε γενικές γραμμές, οι τιμές ανεβαίνουν σε περιοχές που είναι πιο κεντρικές, καθώς και σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε παραθαλάσσιες περιοχές

Ως εκ τούτου, για το  2020 οι τιμές δύσκολα θα μειωθούν κυρίως λόγω της πληρότητας του τομέα της οικοδομικής βιομηχανίας, που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο στο κόστος κατασκευής των κτηρίων. Επίσης, παράγοντες όπως οι εκποιήσεις, οι πλειστηριασμοί, και ίσως οι πιέσεις από τις κεφαλαιακές αξίες ενδεχομένως να ακολουθήσουν μια καθοδική πορεία, ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν ότι αναμένεται να υπάρξει σταθεροποίηση τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την πορεία των τιμών εντός του επόμενου έτους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ