Πιθανό σκάσιμο «φούσκας» στα ακίνητα λόγω ΚΕΠ

Δεν αποκλείεται να σκάσει φούσκα ακινήτων από την κατάργηση του ΚΕΠ. Ποια η αντίφαση των υποστηρικτών του Επενδυτικού προγράμματος.

επιμέλεια Χρίστος Πέτρου 

Η δήλωση που ακούγεται στο περιβόητο κείμενο του Al Jazeera, που αναφέρει ότι «κανένα από τα διαβατήρια δεν είναι καθαρό» δεν απέχει από την πραγματικότητα, ανέφερε ο κ. Μάριος Ζαχαριάδης, καθηγητής οικονομικών στο Παν. Κύπρου. Ο λόγος είναι πολύ απλός: αυτά τα προγράμματα, δεν δημιουργούν φυσιολογικά κέρδη, αμοιβές, για τον κόπο, το ρίσκο, του ιδιώτη, αλλά δημιουργούν υπεραμοιβές από την πρόσβαση σε πληροφόρηση, σε πολιτικούς και μεσάζοντες.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο, ο κύριος Ζαχαριάδης, τόνισε ότι μακροπρόθεσμα όλα αυτά τα προγράμματα βλάπτουν τις οικονομίες. Επειδή απ’ τη φύση τους έχουν το στοιχείο της διαφθοράς. Η διαφθορά είναι μια από τις βασικότερες παραμέτρους που βλάπτουν τις οικονομίες. Ειδικά όταν ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι μεγάλης ή μόνιμης διάρκειας, και σε μια μορφή επιθετική όπως το δικό μας πρόγραμμα, είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει τα προβλήματα που ξέρουμε όλοι ότι προκάλεσε.

Yπονομεύουν νέο Πρόγραμμα οι αποκαλύψεις του Al Jazeera

Ένα νέο σχέδιο επενδυτικό, δεν έχει νομικό οι κανονιστικό πρόβλημα. Είναι η εφαρμογή αυτών των νόμων, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη. Και τώρα «το ζήτημα έγκειται στο πως θα πεισθούν ξένοι, είτε επενδυτές είτε θεσμοί ότι, σε ένα ενδεχόμενο νέο πρόγραμμα θα εφαρμόζουμε τους κανόνες που πρέπει».

Σχετικά με τη φύση των επενδυτικών προγραμμάτων ο κ. Ζαχαριάδης τόνισε ότι «Τέτοια προγράμματα πρέπει να είναι προσωρινά και είναι από τη φύση τους προσωρινά. Στην περίπτωση μας, και έτσι όπως ήταν δομημένο το ΚΕΠ, είτε θα επενέβαινε η Ε.Ε. αφού η διαφθορά θα ανέβαινε σε τέτοια επίπεδα που δεν θα μπορούσε το πρόγραμμα να συνεχίσει, είτε θα είχαμε έκρηξη μιας φούσκας που θα δημιουργούταν από την αγορά ακινήτων είτε από μόνη της η υψηλή διαφθορά θα χαλούσε τη φήμη και θα έριχνε το πρόγραμμα. Έγινε κάτι σε συνδυασμό όλων, κυρίως όμως το τελευταίο μαζί με το πρώτο».

Κίνδυνος να σκάσει φούσκα

Μια σοβαρή παράμετρος της κατάργησης του ΚΕΠ, σύμφωνα με τον κ. Ζαχαριάδη είναι το σκάσιμο φούσκας στον κατασκευαστικό τομέα, ειδικότερα στα ακίνητα. «Δεν αποκλείεται να σκάσει φούσκα στα ακίνητα λόγω της κατάργησης του ΚΕΠ. Υπάρχει μια αντίφαση ωστόσο στην επιχειρηματολογία των υποστηρικτών του ΚΕΠ. Όταν μιλούσαμε για φούσκα, μας έλεγαν ότι οι κατασκευές γίνονται με λεφτά που έρχονται απ’ έξω και είναι ξένα λεφτά και άρα δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Τώρα λένε να συνεχίζουμε τις εργασίες γιατί θα μείνουν απούλητα όλα. Με ποια λεφτά όμως και τι τελικά ισχύει».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ