Τρέχουν τα οικιστικά ακίνητα, μεταβλητότητα για τα εμπορικά

Τα ενοίκια για κατοικίες κατέγραψαν τριμηνιαία άνοδο, ενώ αρνητικά κινήθηκαν τα εμπορικά, οι αποθήκες και τα γραφεία.
  • Οι τιμές πώλησης κατέγραψαν τριμηνιαία πτώση, εκτός από διαμερίσματα, σπίτια και παραθεριστικά διαμερίσματα
  • Τα ενοίκια για κατοικίες κατέγραψαν τριμηνιαία άνοδο, ενώ αρνητικά κινήθηκαν τα εμπορικά, οι αποθήκες και τα γραφεία

Η WiRE FS, εταιρεία η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία στον τομέα των ακινήτων με την αξιοποίηση της τεχνολογίας, δημοσίευσε τη νέα έκδοση του Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, WiRE Index, για το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Ο WiRE Index καλύπτει όλες τις επαρχίες και τους κύριους τύπους ακινήτων, με τιμές από το 4ο τρίμηνο του 2009.

Αναλυτικότερα, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το τρίτο, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων και κατοικιών σε παγκύπρια βάση αυξήθηκαν κατά 1.4% και 0.5%, αντίστοιχα, ενώ μειώθηκαν οι τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά 0.5%, των αποθηκών κατά 2.0% και των γραφειακών χώρων κατά 0.3%. Οι τιμές των παραθεριστικών διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 1.0% ενώ των παραθεριστικών σπιτιών μειώθηκαν κατά 0.1%. Σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2.2% για τα διαμερίσματα και 0.7% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα ενώ μειώθηκαν κατά 0.5% για τα σπίτια, 3.4% για τα εμπορικά, 4.5% για τις αποθήκες, 2.1% για τα γραφεία και 3.7% για τα παραθεριστικά σπίτια. Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι αξίες πώλησης των διαμερισμάτων συνέχισαν να αυξάνονται για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο (2.5% το 4ο τρίμηνο του 2021).

Σε τριμηνιαία βάση, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1% για τα διαμερίσματα και 1.7% για τα σπίτια ενώ μειώθηκαν κατά 0.6% για τα εμπορικά ακίνητα, 1.3% για τις αποθήκες και 1.4% για τα γραφεία. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις τα παραθεριστικά  σπίτια, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1.5% και 2.0% αντίστοιχα. Σε ετήσια βάση, τα ενοίκια αυξήθηκαν κατά 2% για τα διαμερίσματα, 0.4% για τα σπίτια και 0.9% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα. Αντίθετα, μειώθηκαν κατά 5.5% για τα εμπορικά, 3.2% για τις αποθήκες, 6.7% για τα γραφεία και 1.4% για τα παραθεριστικά σπίτια. Η Λάρνακα ξεχωρίζει από τις επαρχίες, καθώς οι αξίες ενοικίασης των εξοχικών διαμερισμάτων παρουσίασαν δραματική αύξηση μετά από ένα χρόνο σταθερότητας (6.3% το 4ο τρίμηνο του 2021).

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WiRE FS, Παύλο Λοΐζου, «η ισχυρή αγορά εργασίας, η διάθεση των τραπεζών να παραχωρήσουν στεγαστικά δάνεια καθώς και η συσσωρευμένη ζήτηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, συνεχίζουν να οδηγούν την αγορά οικιστικών ακινήτων, καθώς οι επενδυτές αναζητούν τρόπους για να δημιουργήσουν εισόδημα. Αντίθετα, το μεταβαλλόμενο τοπίο γύρω από τη χρήση γραφείων και τη δομή των κυπριακών τραπεζών (λιγότερο προσωπικό, λιγότερα υποκαταστήματα), καθώς και η μετάβαση σε ηλεκτρονικές αγορές και η απήχηση των νέων εμπορικών κέντρων/προορισμών στη Λευκωσία και τη Λάρνακα, έχει σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά γραφείων και εμπορικών ακινήτων. Απέχουμε κατά πολύ ακόμη από το να δούμε μια επιστροφή στην ομαλότητα, πόσο μάλλον να δούμε μία ανοδική τάση για τα εμπορικά ακίνητα ή να έχουμε μία ξεκάθαρη κατεύθυνση για την αγορά και τις τιμές για παραθεριστικά  σπίτια».   

Τριμηνιαία ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών παγκύπρια (δ’ τρίμηνο 2021)

Ετήσια ποσοστιαία διαφοροποίηση τιμών παγκύπρια (δ’ τρίμηνο 2021)

Για περισσότερες πληροφορίες και στοιχεία ανά επαρχία επισκεφθείτε τον σύνδεσμο https://www.wire-fs.com/wire-index-q4-2021/.        

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ