Η αύξηση του ΦΠΑ βάζει ταφόπλακα στο όνειρο για ιδιόκτητη κατοικία

Τι προειδοποιούν οι ειδικοί για τις ενδεχόμενες αυξήσεις του ΦΠΑ στην ανέγερση νέων κατοικιών.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η ενδεχόμενη αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στην ανέγερση κατοικιών θα χτυπήσει τα χαμηλά και τα μεσαία στρώματα της κοινωνίας ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να καταντήσει την «πρώτη» κατοικία ως όνειρο.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι οι ειδικοί στον τομέα του κατασκευαστικού τομέα προειδοποιούν για τους κίνδυνους που προκύπτουν.

Καταστροφικό για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα

Ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας και Οικονομικός Σύμβουλος Μάριος Ιερόπουλος τονίζει ότι οι ενδεχόμενες αυξήσεις στον ΦΠΑ γίνονται την ίδια περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και κυρίως στα κατασκευαστικά υλικά.

«Οι περαιτέρω αυξήσεις του κόστους για το κτίσιμο κατοικίας θα είναι καταστροφική για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα αφού πολύ λίγος κόσμος θα πληροί τα κριτήρια για δανειοδότηση για ανέγερση πρώτης κατοικίας».

Υπάρχει κίνδυνος για νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αφού πιθανόν όσοι χτίζουν σπίτια θα τα αφήσουν στην μέση λόγω των αυξήσεων αλλά και οι κατασκευαστές δεν θα μπορούν να ολοκληρώσουν τα έργα τα οποία είναι σε εξέλιξη, αναφέρει ο κ. Ιερόπουλος.

Ακατάλληλη η χρονική στιγμή συζήτησης - Ταφόπλακα στα όνειρα νέων ζευγαριών

Η χρονική περίοδος που συζητείται το συγκεκριμένο θέμα είναι ακατάλληλη αφού υπάρχει μία άτακτη, απρόβλεπτη και απρόσμενη αύξηση στο κατασκευαστικό κόστος στην οικοδομική βιομηχανία προειδοποιεί ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή.

Δηλαδή ενώ υπάρχει μία αύξηση της τάξης του 15% με 20% για την ανέγερση νέων κατοικιών λόγω των κατασκευαστικών υλικών το κράτος έρχεται να επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τους πολίτες.

Ο κ. Κωνσταντή τονίζει ότι τα νεαρά ζευγάρια και τα νοικοκυριά που προγραμμάτιζαν να χτίσουν σπίτι έρχονται και επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, για το οποίο δεν ευθύνονται, μέσα σε ένα χρόνο.

«Μπαίνει ταφόπλακα στα όνειρα πολλών νέων ζευγαριών και οικογενειών που προγραμμάτιζαν να προχωρήσουν στην ανέγερση ιδιόκτητης κατοικίας, το οποίο αποτελεί ένα κοινωνικό αγαθό», σημειώνει.

Έχουμε θέσει την αντίθεση και τους προβληματισμούς μας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που εξετάζει το θέμα είπε ο κ. Κωνσταντή.

Πρέπει να αναθεωρηθεί το υφιστάμενο νομοσχέδιο και έχει γίνει έκκληση στον Υπουργό Οικονομικών ώστε να αναθεωρηθούν τα τετραγωνικά μέτρα και ο χρονικός ορίζοντας εφαρμογής του Σχεδίου αφού "εξαπατούμε τους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται ήδη στην ανέγερση κατοικιών και τώρα θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον κόστος".

Το κράτος κάνει ότι του καπνίσει - Είμαστε αναξιόπιστοι στους επενδυτές

Ο Πέτρος Λαζάρου, Διευθυντής της G&P Lazarou, αναφέρει ότι ενώ δεν έχουν αυξηθεί οι μισθοί ή τα περισσεύματα θα κληθούν οι πολίτες να πληρώσουν τεράστιες μεταβολές στα κόστη ανέγερσης των κατοικιών τους.

Αποκαλύπτει επίσης ότι είτε ένα σπίτι κάτω από 140 τετραγωνικά είτε πάνω από 140 τετραγωνικά έχουν τα ίδια πάγια έξοδα για την ανέγερσή τους κι ως εκ τούτου η νομοθεσία θα ανεβάσει το μέσο κόστος ανά κατοικία.

Επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Κύπρος με τις συνεχόμενες αλλαγές αυτών των νομοθεσιών χάνει την αξιοπιστία της τόσο προς τους πολίτες αλλά και τους επενδυτές από το εξωτερικό, τονίζει ο κ. Λαζάρου.

Το ότι κάθε φορά «κάνει η κυβέρνηση ότι της καπνίσει» ζημιώνει την εικόνα του κράτους προς το εξωτερικό.

Κάθε φορά που η κυβέρνηση αποφασίζει νέα αύξηση φορολογίας θα πρέπει να δίνει και κάτι ως αντίδωρο αλλά και να προχωρεί σε σταδιακές αυξήσεις ώστε να μην σοκάρει την αγορά δημιουργώντας στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας αλλά και σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό κλάδο, συμπληρώνει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ