Εντός διετίας η ολοκλήρωση των έργων του Σχεδίου Ακάμα

Που ξεκινούν το 2020.

Το Σχέδιο Ακάμα αναμένεται να εγκριθεί πριν από το τέλος του 2019, με εκτιμώμενη έναρξη των εργασιών το 2020 και πλήρη υλοποίηση του συνόλου των έργων εντός του 2022, ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Μιλώντας κατά την παρουσίαση του Σχεδίου για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, σε εκδήλωση στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε παράλληλα λόγο για «ημέρα ορόσημο», σημειώνοντας πως μετά από συζητήσεις δεκαετιών, η υλοποίηση του Σχεδίου Ακάμα περνά από τις μελέτες και τις διαβουλεύσεις σε συγκεκριμένα έργα.
 
Είπε, εξάλλου, ότι η ορθολογική διαχείριση της χερσονήσου του Ακάμα προς όφελος του περιβάλλοντος και των αναπτυξιακών προοπτικών των τοπικών κοινοτήτων αποτελεί ένα ζήτημα που απασχολεί την Πολιτεία και την κοινωνία εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. 
 
Το Φθινόπωρο του 2019, συνέχισε, αναμένεται να ολοκληρωθεί και το Τοπικό Σχέδιο των Κοινοτήτων του Ακάμα, εκφράζοντας την προσδοκία πως «θα ενισχύσει τις οικονομικές δυνατότητες της περιοχής, αντιμετωπίζοντας τις όποιες ανησυχίες ή προβληματισμούς σχετικά με το εύρος της ανάπτυξης που θα επιτρέπεται, με πλήρη σεβασμό στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος».
 
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, αυτός είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς λόγους που το Σχέδιο του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, καθώς είναι αναγκαίο να εναρμονιστεί πλήρως με τις πρόνοιες του Τοπικού Σχεδίου.
 
Αναφέρθηκε στη δημόσια διαβούλευση πριν την παράδοση του Σχεδίου, τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ είπε ότι στη συνέχεια δόθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας ο απαραίτητος χρόνος για να γίνουν επιπρόσθετες διαβουλεύσεις, ώστε να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση.
 
Ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι με πρόσφατη απόφαση, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τις βασικές πρόνοιες και στόχους του Σχεδίου, εξουσιοδοτώντας τον Υπουργό Γεωργίας να προχωρήσει στον λεπτομερή καθορισμό των προδιαγραφών των έργων που θα γίνουν στο πάρκο και να συνεχίσει τις απαραίτητες διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση συγκεκριμένων πτυχών του σχεδίου.  
 
«Στόχος μας είναι να έχουμε σε σταθερή βάση τις απόψεις όλων των ενδιαφερόμενων φορέων, των Τοπικών Αρχών των οικονομικών φορέων, καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, οι οποίες, ως έχουμε αποδείξει, λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στην όλη εκπόνηση και υλοποίηση του σχεδίου» είπε.
 
Αναφέρθηκε στο σημείο αυτό στις διαφορετικές απόψεις ή προσεγγίσεις που έχουν οι ενδιαφερόμενοι φορείς σε αρκετά σημεία, εξέφρασε όμως της βεβαιότητα ότι «όλοι συμμερίζονται την ανάγκη να προχωρήσουμε επιτέλους με ένα σχέδιο που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υφιστάμενες προκλήσεις και θα αναβαθμίσει την περιοχή», καθιστώντας τον Ακάμα ένα πρότυπο πάρκο σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
 
Βασικές επιδιώξεις του Σχεδίου Ακάμα είναι η προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, η ήπια ανάπτυξη ιδιωτικών περιουσιών της ευρύτερης περιοχής και κοινοτήτων και η ενίσχυση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, κατέληξε ο Πρόεδρος.
 
Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν επίσης κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, της τοπικής κοινωνίας και των αρμοδίων φορέων, ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής παρουσίασε τις πρόνοιες και τους στόχους του σχεδίου.
 
«Προχωρούμε στην υλοποίησή ενός σχεδίου το οποίο προστατεύει αποτελεσματικά το φυσικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο οι κοινότητες αποκομίζουν οφέλη και ο επισκέπτης αποκτά μια πολύ ευχάριστη και ασφαλή εμπειρία» είπε. Ανέφερε ότι με την ολοκλήρωση του Τοπικού Σχεδίου «θα κλείσουν οριστικά όλες οι εκκρεμότητες γύρω από το θέμα».
 
Είπε επίσης ότι η περιοχή αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες, με την οικονομική δραστηριότητα να ξεπερνά τα €40 εκ. ετησίως. Ο Υπουργός σημείωσε ωστόσο ότι το ποσό αυτό κατανέμεται σε ελάχιστο βαθμό στις κοινότητες, με αποτέλεσμα να φθίνουν, όπως συμβαίνει και με το περιβάλλον.
 
Η ανεξέλεγκτη επισκεψιμότητα, η υπερβόσκηση, η κλιματική αλλαγή και οι πυρκαγιές, είναι σύμφωνα με τον κ. Καδή μεταξύ των λόγων που οδηγούν σε σταδιακή υποβάθμιση την περιοχή.
 
Το όραμα σε σχέση με τη διαχείριση του Ακάμα είναι η αποτελεσματική διαχείριση των προκλήσεων της περιοχής, ώστε το Εθνικό Δασικό Πάρκο να αποτελέσει το εθνικό πρότυπο για την ολοκληρωμένη διαχείριση των εθνικών πάρκων στην Κύπρο, ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας.
 
Ο Υπουργός προέβη και σε σύγκριση της σημερινής κατάστασης με αυτή που θα ισχύσει με τη λειτουργία του Εθνικού Δασικού Πάρκου.
 
Μεταξύ άλλων, είπε ότι σήμερα η πρόσβαση στην περιοχή είναι ανεξέλεγκτη, δεν υπάρχει αντίτιμο εισόδου, ενώ υπάρχει ανεξέλεγκτη διακίνηση οχημάτων σε κάθε γωνιά του πάρκου. Επίσης, δεν υπάρχει πλαίσιο λειτουργίας του πάρκου, δεν προβλέπονται εξώδικες ποινές για παραβάτες ενώ πέραν του προγράμματος προστασίας χελώνων, τα μέτρα για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στην περιοχή είναι σχετικά περιορισμένα. Ανέφερε ακόμη ότι το οδικό δίκτυο παραμένει ασυντήρητο, δεν υπάρχουν υποδομές ενώ οι παραλίες και η δασική περιοχή είναι γεμάτες σκουπίδια.
 
Με την υλοποίηση του σχεδίου για το Εθνικό Δασικό Πάρκο, είπε ότι θα γίνει κεφαλαιουχική επένδυση €6 εκ. ενώ οι ετήσιες λειτουργικές δαπάνες θα ανέρχονται σε €450 χιλ. Η πρόσβαση θα γίνεται από οκτώ καθορισμένες εισόδους, διασυνδέοντας το πάρκο με τις κοινότητες, ενώ καθορίζεται συμβολικό αντίτιμο εισόδου για τη διαχείριση του πάρκου και την ανάπτυξη των τοπικών κοινοτήτων, όπως συμβαίνει και σε πάρκα του εξωτερικού.
 
Επίσης, ανέφερε ότι η διακίνηση οχημάτων θα είναι ελεγχόμενη ενώ θα ισχύσουν κανόνες λειτουργίας του πάρκου για ρύθμιση όλων των θεμάτων και θα επιβάλλονται εξώδικα πρόστιμα. Ακόμη, δημιουργούνται 14 κόμβοι διευκολύνσεων και ενημέρωσης για τους επισκέπτες και βελτιώνονται οι δρόμοι πρόσβασης μέσα και έξω από το δασικό πάρκο, μήκους πέραν των 88 χλμ. Η παρακολούθηση από παρκοφύλακες θα είναι συνεχής, ενώ θα τεθεί σε εφαρμογή και σχέδιο καθαριότητας του πάρκου.
 
«Σήμερα από τον σχεδιασμό περνάμε στις πράξεις» είπε από την πλευρά της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου. Εξέφρασε παράλληλα ιδιαίτερη ικανοποίηση καθώς «μετά από συζητήσεις τριάντα και πλέον ετών, παρουσιάζεται σήμερα ένα σχέδιο που φιλοδοξεί να διασφαλίσει την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός ποικιλόμορφου και ιδιαίτερου από όλες τις απόψεις γεωγραφικού χώρου του τόπου μας».
 
Είπε ακόμη ότι το 2019 θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές δράσεις, μελέτες και τελικές διαβουλεύσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν και θα εκφέρουν τις απόψεις τους οι τοπικές αρχές, οι εμπλεκόμενοι οικονομικοί φορείς, Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί και χρήστες της περιοχής, μέσω της Διευρυμένης Συμβουλευτικής Επιτροπής.
 
«Το μέλλον του Ακάμα αφορά όλους μας και όλοι μας οφείλουμε να συνεργαστούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μακριά από συνθήματα και εύηχες ατάκες, με αποκλειστικό γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του τόπου μας» κατέληξε.
 
Σε δηλώσεις μετά την εκδήλωση, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι «αυτή η Κυβέρνηση συνεχίζει τις παραστάσεις». «Έγινε η παρουσίαση ενός σχεδίου, το οποίο δεν είναι οριστικό ούτε ολοκληρωμένο, πρόσθεσε, ενώ είπε ότι εκκρεμούν τα Τοπικά Σχέδια τα οποία είναι «ίσως το πιο καθοριστικό κομμάτι». «Η παρουσίαση περιορίστηκε εν πολλοίς στα περίπτερα, στους χώρους στάθμευσης και στον καθορισμό τέλος εισόδου» είπε ο βουλευτής, ενώ διερωτήθηκε αν είναι αυτά που περίμενε να ακούσει ο κόσμος.
 
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης είπε ότι «η σημερινή μέρα είναι ένα μικρό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση», όμως χρειάζεται να διανυθεί πολύς δρόμος ακόμα, την ώρα που «οι κοινότητες διαλύονται και σβήνουν». «Η ουσία του όλου θέματος είναι το Τοπικό Σχέδιο του Ακάμα και η ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των κοινοτήτων της περιοχής» κατέληξε.
 
Ο Κοινοτάρχης Ίνειας Γιάγκος Τσίβικος ανέφερε ότι το σχέδιο «είναι ένα πρώτο βήμα». Είπε ωστόσο ότι «υπάρχουν επιμέρους θέματα με τα οποία δεν συμφωνούμε» εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα συζητηθούν στο εγγύς μέλλον. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο θέμα του οδικού δικτύου, αλλά και στο Τοπικό Σχέδιο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο. Και ο Κοινοτάρχης Πάνω Αρόδων Ματθαίος Στεφάνου αναφέρθηκε στο Τοπικό Σχέδιο, ενώ είπε ότι «δεν ακούσαμε ένα έργο από το οποίο θα επωφεληθούν οι κοινότητες».
 
Ο Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Γης Ακάμα Σάββας Χατζημηνάς ανέφερε τέλος ότι μετά από 30 χρόνια, έγινε από την Κυβέρνηση Αναστασιάδη το πρώτο βήμα για την προστασία της χερσονήσου «όμως παραμένει άλυτο το θέμα των ιδιοκτητών». Είπε ότι οι ιδιοκτήτες γης αναμένουν από το Τοπικό Σχέδιο να δώσει τις λύσεις για ήπια ανάπτυξη στις ιδιοκτησίες τους, ενώ υπάρχουν 3,5 χιλ. σκάλες ιδιοκτητών μέσα στο πάρκο. «Για να μπορέσει να υλοποιηθεί το σχέδιο, θα πρέπει να υπάρξει λύση με τους ιδιοκτήτες και εντός και εκτός του δάσους» κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ