Διορία δυο μηνών από ΕΕ για το μειωμένο ΦΠΑ 5% στα ακίνητα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση η τροποποιημένη νομοθεσία εντός δυο μηνών

Στο προσκήνιο επανέρχεται και πάλι το θέμα της επιβολής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% στα ακίνητα, στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Όπως προκύπτει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επιστολή επί του θέματος στο υπουργείο Οικονομικών επισημαίνοντας ότι η τροποποιημένη νομοθεσία που έχει ετοιμαστεί και κατατεθεί στην Επιτροπή από το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να τεθεί προς ψήφιση. Μάλιστα, η Επιτροπή δίνει ένα χρονικό περιθώριο δύο μηνών στην κυπριακή πλευρά να προχωρήσει σε ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Σε διαφορετική περίπτωση η Επιτροπή επισημαίνει ότι θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημειώνει ότι η προτεινόμενη τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση της παραβίασης του δικαίου της ΕΕ ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανησυχίες της. «Είμαι πεπεισμένος ότι η νομοθετική διαδικασία σε εθνικό επίπεδο μπορεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό», σημειώνει χαρακτηριστικά στη σχετική του επιστολή προς το υπουργείο Οικονομικών ο Γεράσιμος Θωμά εκ μέρους της ΕΕ. Σε αντίθετη περίπτωση, τονίζει, μια παρατεταμένη καθυστέρηση στην ψήφιση της πρότασης θα οδηγήσει πιθανότατα την Επιτροπή να προχωρήσει στη διαδικασία επί παραβάσει.

Το υπουργείο Οικονομικών προώθησε τη συγκεκριμένη επιστολή στη Βουλή και ειδικότερα στην επιτροπή Οικονομικών τονίζοντας το χρονικό διάστημα των δύο μηνών που δίνεται από την ημερομηνία λήψης της επιστολής, δηλαδή από τη 15η Δεκεμβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το αναθεωρημένο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει επιβολή μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 170 τ.µ. κατοικιών µε συνολικό εμβαδόν 220 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €350 χιλ. και για τα πρώτα 90 τ.µ. διαμερισμάτων µε συνολικό εμβαδόν 110 τ.µ. και µε συνολική αξία που να µην υπερβαίνει τις €200 χιλ.

Όπως πληροφορούμαστε, η επιτροπή Οικονομικών προτίθεται να πραγματοποιήσει κάποιες συνεδρίες εντός Ιανουαρίου με σκοπό να προχωρήσει σε αποδεσμεύσεις κονδυλίων και ενδέχεται σε μια από αυτές τις συνεδρίες να εξετάσει και το συγκεκριμένο ζήτημα, ώστε να προλάβει το χρονικό περιθώριο των δυο μηνών που δίνεται.

Επί της ουσίας, η υπόθεση χωρίζεται σε δυο σημεία. Αυτό του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων επί των οποίων θα επιβάλλεται ο μειωμένος ΦΠΑ και αυτό της συνολικής αξίας του ακινήτου. Όσον αφορά στο θέμα των τετραγωνικών μέτρων, αν και εκφράζεται ικανοποίηση για το γεγονός ότι αυτά έχουν αυξηθεί σε σχέση με την αρχική πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, εντούτοις μερίδα των βουλευτών αλλά και της αγοράς, εκφράζει απροθυμία να συναινέσει στο συγκεκριμένο αριθμό, με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουν να οδηγήσουν την αγορά στην ανέγερση πολύ μικρών κατοικιών ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν τον μειωμένο ΦΠΑ.

Όσον αφορά τώρα στο θέμα της αξίας, μερίδα βουλευτών φαίνεται να προσανατολίζεται να εισηγηθεί το όριο των €450.000 για την επιβολή μειωμένου ΦΠΑ, ωστόσο εκεί υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση σε σχέση με την ανάγνωση που κάνει η ΕΕ. Συγκεκριμένα, η ΕΕ υποστηρίζει ότι αν για παράδειγμα τεθεί το όριο των €450.000 σε αξία, και η κατοικία κοστίζει €460.000 τότε να φορολογηθεί για ολόκληρο το ποσό με τον αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ δηλαδή το 19%. Η δε Βουλή, λέει ότι αν το σπίτι κοστίζει €460.000, για τις €450.000 να φορολογηθεί με το μειωμένο συντελεστή 5% και για τις υπόλοιπες €10.000 με τον αυξημένο συντελεστή 19%.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έρχονται θετικές ανακοινώσεις για το κοίτασμα Ζευς (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ