Τιμές ακινήτων: Το 2022 ήρθε στην Κύπρο πληθυσμός ίσος με τη Λάρνακα

Ποιοι λόγοι έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ακινήτων στην Κύπρο

Δεν βλέπει να μειώνονται στο άμεσο μέλλον οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, ο εκτιμητής ακινήτων Παύλος Λοϊζου, σε αντίθεση με τα εμπορικά ακίνητα, όπου εκεί αναμένεται να καταγραφεί μια μικρή μείωση.

Μιλώντας στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο κ. Λοϊζου ανέφερε ότι υπήρξαν συγκεκριμένοι λόγοι οι οποίοι οδήγησαν σε αύξηση των τιμών. Ένας από τους βασικότερους ήταν η απότομη αύξηση του πληθυσμού της Κύπρου το 2022 που είχε ως αποτέλεσμα την απορρόφηση μεγάλου μέρους του αποθέματος ακινήτων σε συνδυασμό με τη μειωμένη δημιουργία νέων οικιστικών μονάδων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο κ. Λοϊζου πάρα πολλοί Ουκρανοί, καθώς επίσης Ρώσοι και Λευκορώσοι βρέθηκαν στην Κύπρο την περσινή χρονιά απόρροια βεβαίως του πολέμου στην Ουκρανία, και χρειάστηκαν χώρο διαμονής. Πέραν αυτών υπήρξαν αρκετοί Ισραηλίτες και Λιβανέζοι οι οποίοι βρέθηκαν στο νησί μας οι οποίοι επίσης χρειάστηκαν χώρο για να μείνουν. Οι ξένοι, ανέφερε ενδεικτικά ο κ. Λοϊζου γίνονται μόνιμοι κάτοικοι Κύπρου και δεν αγοράζουν εξοχική αλλά μόνιμη κατοικία.

Την ίδια ώρα το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε γύρω στις 14.000 άδειες παραμονής σε ξένους που βρέθηκαν στην Κύπρο. Όλοι αυτοί, σύμφωνα με τον κ. Λοϊζου συμποσούνται σε ένα αριθμό γύρω στις 40.000 δηλαδή όσος περίπου είναι και ο πληθυσμός της Λάρνακας. Είναι επομένως λογικό να μειωθεί η προσφορά των ακινήτων που είναι προς διάθεση στην αγορά, ενώ την περίοδο της πανδημίας η παραγωγή νέων οικιστικών μονάδων είχε μειωθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πέραν των πιο πάνω, σημαντικό ρόλο στην κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί στην αγορά ακινήτων διαδραματίζουν τόσο η αύξηση των επιτοκίων που επηρεάζει κυρίως τα δάνεια, όσο και η αύξηση του πληθωρισμού που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Επομένως ο συνδυασμός των πιο πάνω δυσκολεύει τους Κύπριους πολίτες να προχωρήσουν σε αγορά. Δεν πρέπει να παραλείπουμε βεβαίως και την αύξηση των τιμών στα κατασκευαστικά υλικά που οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανησυχία Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κύπρου για την επικινδυνότητα κτηρίων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ