Η κυπριακή βιομηχανία «Airbnb» - Πόσα κοστίζουν και πού είναι τα περισσότερα καταλύματα

Εδραιώνεται η βιομηχανία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Κύπρο και η νέα τάση για τουρισμό και επενδύσεις σε ακίνητα

Η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων είναι μια τάση, η οποία αποκτά με το πέρασμα του χρόνου ολοένα και μεγαλύτερα ερείσματα τόσο στην Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό.

Ο αριθμός των σπιτιών και των διαμερισμάτων που εντάσσονται στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξάνεται ραγδαία και το Economy Today επιχειρεί να σκιαγραφήσει τα δεδομένα μιας νέας, σχετικά, αγοράς η οποία κεντρίζει το ενδιαφέρον τόσο των ντόπιων όσο και των ξένων παραθεριστών στην χώρα μας. 

Εκτός όμως από τους τουρίστες, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις αποτελούν πλέον επιλογή και για τους ιδιοκτήτες επαύλεων, κατοικιών και διαμερισμάτων. Όπως δεικνύουν τα στοιχεία, που συγκεντρώσαμε από την πλατφόρμα Airdna, στη χώρα μας λειτουργούν με αυτό τον τρόπο χιλιάδες καταλύματα. Παράλληλα δραστηριοποιούνται και εταιρείες διαχείρισης ακινήτων, στις οποίες σπεύδουν αρκετοί ιδιοκτήτες αφενός για να εξασφαλίσουν απόδοση και αφετέρου για να απαλλαγούν από τα διαδικαστικά ζητήματα. Κοινώς αναθέτουν τη διαχείριση του ακινήτου τους σε μια εταιρεία για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Η κυπριακών συμφερόντων Phaedrus Living κάνει αυτή τη δουλειά σε τέσσερεις χώρες Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία και Βρετανία και όπως δηλώνει στο Economy Today ο Γενικός της Διευθυντής, Γιάννης Κοτζιάς, οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων είναι ένα προϊόν με μεγάλη ζήτηση, τόσο από τους επισκέπτες/τουρίστες όσο και από ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς είναι ένας εναλλακτικός τρόπος εξασφάλισης εισοδήματος. Τονίζει όμως ότι «είναι πολύ σημαντικό οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα ακίνητα να είναι νόμιμες, να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις και τα καταλύματα που διαχειρίζονται να είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο των αυτοεξυπηρετούμενων καταλυμάτων του Υφυπουργείου Τουρισμού της Δημοκρατίας».

Μεγάλη δυναμική σε Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο

Όπως ακριβώς συμβαίνει στη ξενοδοχειακή βιομηχανία με τις κλίνες έτσι και στη βραχυχρόνια μίσθωση τα περισσότερα καταλύματα βρίσκονται στις επαρχίες Πάφου και Αμμοχώστου.

Η επαρχία Πάφου έχει αναπτύξει μεγάλη δυναμική στην βραχυχρόνια μίσθωση, σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων της Airdna σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Συγκεκριμένα, διαθέτει τα περισσότερα ακίνητα στις διαδικτυακές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης Airbnb και Vrbo καθώς ο αριθμός τους ξεπερνά τις 3300. Το 1/3 των ακινήτων αυτών εντοπίζονται στην πόλη της Πάφου, όπου η μέση τιμή κράτησης είναι €78 ημερησίως, η πληρότητα στο 81% και το μέσο μηνιαίο εισόδημα ανά κατάλυμα υπολογίζεται στα €1181.

Σχεδόν 3200 είναι τα αυτοεξυπηρετούμενα καταλύματα στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου με την συντριπτική τους πλειοψηφία να βρίσκεται σε Πρωταρά και Αγία Νάπα. Οι μέσες τιμές στις δύο αυτές περιοχές έχουν μεγάλη απόκλιση και οι πληρότητές τους είναι στα ίδια επίπεδα (75% - 74%).

Ο Γενικός Διευθυντής της Phaedrus Living, εξηγεί ότι τα τελευταία χρόνια αυξάνεται ο αριθμός όσων επενδύουν σε ακίνητα για τουριστική αξιοποίηση και ακολούθως παραχωρούν τη διαχείρισή τους σε εταιρείες. «Πρόκειται για μια αλλαγή στάσης στην επενδυτική συμπεριφορά, η οποία έχει από μόνη της ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι πολλοί αυτοί που έχουν σταματήσει να κινούνται στο πλαίσιο της παραδοσιακής λογικής του αγοράζω το ακίνητο και το ενοικιάζω για να μου παράγει εισόδημα. Πλέον έρχονται σε εμάς, ζητούν να μάθουν τις αποδόσεις που προσφέρουμε για να διαχειριστούμε το ακίνητό τους και ακολούθως προχωρούν στην αγορά», αναφέρει ο Γιάννης Κοτζιάς.

Ακολουθούν Λεμεσός και Λάρνακα

Στην πόλη και στην επαρχία της Λεμεσού εντοπίζονται σχεδόν 1000 ακίνητα, τα οποία λειτουργούν με το καθεστώς των βραχυχρόνιων μισθώσεων με υψηλά ποσοστά πληρότητας και μέσες τιμές κράτησης άνω των €92 ημερησίως. Στην πόλη της Λεμεσού, όπου η πληρότητα είναι της τάξης του 84% το μέσο μηνιαίο εισόδημα για ένα κατάλυμα υπολογίζεται στα €1315. Ακόμη πιο χαμηλό είναι το τίμημα της διαμονής στη Λάρνακα, τον πυρήνα των βραχυχρόνιων μισθώσεων της επαρχίας.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ