Σταθεροποίηση τιμών και μείωση ζήτησης κατοικιών το 4ο τρίμηνο βλέπει η Ask Wire

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2022 υπήρξε αύξηση 13,3% για τα διαμερίσματα, 9,2% για τα σπίτια

Τη σταθεροποίηση των τιμών, παρόλη τη μείωση στη ζήτηση κατοικιών το 4ο τρίμηνο 2023 βλέπει η Ask Wire, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Στη νέα έκδοση του Ask Wire Index για το 3ο τρίμηνο του 2023 για τις τιμές πώλησης και ενοικίασης ακινήτων αναφέρεται ότι, παγκύπρια, σε ετήσια βάση, το 3ο τρίμηνο 2023, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 12,2% για τα διαμερίσματα, 4,6% για τα σπίτια, 4,4% για τα γραφεία, 1,2% για τα εμπορικά ακίνητα, 8,8% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα, 3,7% για τις παραθεριστικές κατοικίες και μειώθηκαν κατά 1,5% για τις αποθήκες.

Συνολικά, σε τριμηνιαία βάση οι αξίες αυξήθηκαν κατά 2,2% για τα διαμερίσματα και κατά 1,3% για τα γραφεία. Η αξία πώλησης παρέμεινε σταθερή για τα σπίτια, τα εμπορικά ακίνητα και τις αποθήκες. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα, οι αξίες αυξήθηκαν κατά 0,8% και παρέμειναν σταθερές για τα παραθεριστικά σπίτια.

Όσον αφορά τις τιμές των ενοικίων, σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2022 υπήρξε αύξηση 13,3% για τα διαμερίσματα, 9,2% για τα σπίτια, 6,6% για τα εμπορικά ακίνητα, 9,9% για τα γραφεία, 13,4% για τα παραθεριστικά διαμερίσματα και 11% για τις παραθεριστικές κατοικίες. Για τις αποθήκες παρατηρήθηκε μείωση κατά 0,6%.

Σε τριμηνιαία βάση οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 1,8% για τα διαμερίσματα, 0,1% για τις κατοικίες, 0,8% για τα εμπορικά ακίνητα και 3,2% για τα γραφεία. Στις αποθήκες παρατηρήθηκε μείωση κατά 1,1%. Όσον αφορά τα παραθεριστικά διαμερίσματα και τις παραθεριστικές κατοικίες, οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 3,3% και 0,3%, αντίστοιχα. 

Ο Παύλος Λοΐζου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ask Wire, σχολίασε ότι "η αυξητική τάση των αξιών των ακινήτων και των ενοικίων από το 3ο τρίμηνο του 2022 δεν επιβραδύνεται, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών στη Λεμεσό και τη Λάρνακα. Παρόλα αυτά, η πολιτική αστάθεια στην περιοχή, ο πληθωρισμός και ο συνδυασμός αυξημένων επιτοκίων και υψηλών τιμών και ενοικίων έχουν δημιουργήσει ένα σταθερό, αν και υψηλό, όριο αγοράς".

Σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2023, ο κ. Λοΐζου αναφέρει ότι αναμένεται ότι οι τιμές των οικιστικών ακινήτων θα παραμείνουν αρκετά σταθερές, παρά τη δυνητικά χαμηλότερη ζήτηση και τον μειωμένο όγκο συναλλαγών. Αναμένουμε επίσης ότι οι τιμές των εμπορικών ακινήτων θα τεθούν υπό πίεση, καθώς οι εναλλακτικές επενδύσεις παρέχουν ελκυστικές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο».

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Υπ. Εργασίας: Οι προοπτικές οικονομίας καθορίζουν προοπτικές συνταξιοδοτικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ