Στο τέλος της φαίνεται πως πλησιάζει η κρίση που συμπίεσε τις αξίες των καλύτερων κτιρίων της Ευρώπης, με τις προοπτικές για το επόμενο έτος να γίνονται όλο και πιο αισιόδοξες, σύμφωνα με την AEW, την θυγατρική της AEW Global, μιας από τις μεγαλύτερες και πιο καθιερωμένες εταιρείες διαχείρισης επενδύσεων σε ακίνητα παγκοσμίως.
Οι αποδόσεις των εμπορικών ακινήτων για τις καλύτερες αποθήκες, γραφεία και καταστήματα θα φτάσει περίπου το 9,2% ετησίως κατά την τετραετία έως το 2028, σύμφωνα με αναθεωρημένη πρόβλεψη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη από τον κλάδο ακινήτων της Natixis Investment Managers. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η διόρθωση ήταν ταχύτερη και βαθύτερη, θα σημειώσει τις καλύτερες επιδόσεις με ετήσιες αποδόσεις 10,7%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της.
Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωζώνη κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει οδηγήσει την ευρωπαϊκή αγορά των ακινήτων σε μια κατακόρυφη πτώση, με τις αξίες των αποθηκών να έχουν υποχωρήσει κατά 30% τους τελευταίους 18 μήνες και των γραφείων κατά 20%. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί εργολάβοι οδηγήθηκαν στο να καταθέτουν αιτήσεις αφερεγγυότητας και οι τράπεζες να προβαίνουν σε προληπτικά μέτρα για πιστωτικές ζημίες.
«Αυτό που έχει αλλάξει πραγματικά είναι το βάθος της ανατιμολόγησης το 2023», δήλωσε σε συνέντευξή του στους The Business Times ο Hans Vrensen, επικεφαλής στρατηγικής και έρευνας της AEW στην Ευρώπη. «Οι προοπτικές μας για το 2024 είναι ίσως απροσδόκητα θετικές, επειδή βλέπουμε ότι η ανατιμολόγηση έχει ως επί το πλείστον ολοκληρωθεί».
Οι επενδυτές συνήθως δανείζονται όταν αγοράζουν ακίνητα για να βοηθήσουν στην αύξηση των αποδόσεών τους, αλλά η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η συγκριτικά πιο αργή διόρθωση των τιμών έχει ανατρέψει αυτή τη δυναμική. Όμως, το πάγωμα του πληθωρισμού και η επιβράδυνση της ανάπτυξης σημαίνει ότι το κόστος δανεισμού θα πρέπει να μειωθεί μεσοπρόθεσμα, καθιστώντας τις συμφωνίες με εγγύηση χρέους και πάλι ελκυστικές από το 2025 στην Ευρωζώνη και το 2026 στο Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προβλέψεις της AEW.
Παρόλα αυτά, το χρηματοδοτικό κενό που δημιουργήθηκε με την πτώση των αποτιμήσεων και τους πιο συντηρητικούς όρους δανεισμού σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ένα αντίστοιχο κενό χρηματοδότησης χρέους ύψους 90 δισεκατομμυρίων ευρώ που πρέπει να ξεπεραστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία της AEW. Η διαχειριστική εταιρεία περιουσιακών στοιχείων υπολογίζει ότι το 16% του συνόλου των δανείων που εξασφαλίζονται από δανειολήπτες μεταξύ 2018 και 2021 αντιμετωπίζουν έλλειμμα όταν λήξουν – αν και αυτό είναι μειωμένο από τον Αύγουστο, όταν η εταιρεία έκανε λογο για ένα 22%.
Συνεχής πτώση
Είχε προηγηθεί ένας δραματικός Ιούλιος, όπου οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2011, καθώς η αγορά ακινήτων λύγισε μπροστά στο αυξανόμενο κόστος δανεισμού.
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μέσο κόστος μιας κατοικίας μειώθηκε κατά 2,6% τον Ιούνιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, στις 285.932 λίρες (335.000 ευρώ περίπου). Οι τιμές υποχώρησαν 0,1% σε μηνιαία βάση, καταγράφοντας την τρίτη διαδοχική πτώση.
Η αίσθηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα έπρεπε να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια για να τιθασεύσει τον πεισματικά υψηλό πληθωρισμό είχε ωθήσει υψηλότερα το κόστος των στεγαστικών δανείων, με τα πιο συνηθισμένα δάνεια σταθερού επιτοκίου να φτάσουν να ξεπερνούν το 6%, ένα επίπεδο που θεωρείται ως επίπονο όριο για τους καταναλωτές.
«Η συμπίεση στις τιμές θα λειτουργήσει αναπόφευκτα ως τροχοπέδη στη ζήτηση, καθώς οι αγοραστές εξετάζουν τι μπορούν ρεαλιστικά να αντέξουν οικονομικά», δήλωνε τότε ο Kim Kinnaird, διευθυντής της Halifax Mortgages.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Μειώνονται οι λογαριασμοί της ΑΗΚ - Από πότε ισχύει