Μανχάταν: Απροσδόκητη ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων – Αύξηση 12,2% στις πωλήσεις διαμερισμάτων

Οι αγοραστές μπορεί να επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά πριν η Fed αρχίσει τη μείωση των επιτοκίων

Οι πωλήσεις κατοικιών στο Μανχάταν αυξήθηκαν για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια, καθώς οι αγοραστές που περίμεναν την πτώση των επιτοκίων έκαναν το πρώτο βήμα.

Οι συμφωνίες για εμπορικά ακίνητα και διαμερίσματα αυξήθηκαν κατά 12,2% το τρίμηνο έως τον Ιούνιο σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023, σύμφωνα με τον εκτιμητή Μίλερ Σάμιουελ και τη μεσιτική εταιρεία Douglas Elliman Real Estate. Ενώ η μέση τιμή των 1,18 εκατομμυρίων δολαρίων το τρίμηνο υποχώρησε ελαφρώς σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, εξακολουθούσε να κυμαίνεται κοντά σε ρεκόρ από τότε που οι τιμές εκτινάχθηκαν στα μέσα του 2022.

«Οι αγοραστές δεν είναι διατεθειμένοι να περιμένουν πλέον», δήλωσε ο Τζόναθαν Μίλερ, πρόεδρος της Μίλερ Σάμιουελ, ο οποίος χαρακτήρισε την αύξηση των πωλήσεων “απροσδόκητη”. Ορισμένοι μπορεί να οδηγήθηκαν από οικογενειακές ή άλλες προσωπικές ανάγκες, είπε, ενώ άλλοι μπορεί να άρχισαν να σχεδιάζουν μια αγορά πέρυσι -όταν πολλοί ειδικοί προέβλεπαν ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα είχε μειώσει τα επιτόκια μέχρι τώρα- και να επέμειναν στα σχέδιά τους ακόμη και όταν τα επιτόκια κυμαίνονταν γύρω στο 7%.

Η αμερικανική αγορά ακινήτων έχει παγώσει σε μεγάλο βαθμό για περισσότερο από ένα χρόνο, με τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων των τελευταίων δεκαετιών να προκαλούν έλλειψη νέου αποθέματος που έχει διατηρήσει τις αξίες σε υψηλά επίπεδα. Τα στοιχεία του Μανχάταν υποδηλώνουν ότι οι αγοραστές μπορεί να θεωρούν αυτή την περίοδο ως μια καλή στιγμή για να κάνουν μια κίνηση – πριν τυχόν περικοπές της Fed αυξήσουν τη ζήτηση και ενδεχομένως ενισχύσουν τις τιμές, όπως γράφει το Bloomberg.

Οι πωλήσεις με ενυπόθηκα δάνεια αυξήθηκαν σε σχέση με ένα χρόνο πριν κατά 15,1%, από εκείνες που πραγματοποιήθηκαν με μετρητά, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 10,6%.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Ευρωζώνη: Σήμα ανησυχίας από Κεντρικούς Τραπεζίτες – Ποιους κινδύνους βλέπουν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ