Ευρωζώνη: Σήμα ανησυχίας από Κεντρικούς Τραπεζίτες – Ποιους κινδύνους βλέπουν

Οι ευρωπαίοι τραπεζίτες δεν εφησυχάζουν - Νέοι κίνδυνοι έχουν αναδυθεί πέραν της Γαλλίας

Μπορεί η οικονομία της Ευρωζώνης να δείχνει σημάδια ανάκαμψης και οι πληθωριστικές πιέσεις να αποκλιμακώνονται, αλλά οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες δείχνουν να μην εφησυχάζουν. Άλλωστε, νέοι κίνδυνοι έχουν αναδυθεί, με τις ανησυχίες να εκφράζονται πλέον ανοιχτά, ειδικά στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων στη Γαλλία.

Και δεν είναι μόνο η Γαλλία η εστία ανησυχίας. Όπως αναφέρθηκε και στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε πολυτελές ξενοδοχείο στη Σίντρα, κοντά στη Λισαβόνα, οι Ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες προειδοποίησαν ότι οι κίνδυνοι, όπως οι εμπορικές εντάσεις και το υψηλό δημόσιο χρέος επισκιάζουν την οικονομία της περιοχής.

Την ίδια ώρα, η νίκη του ακροδεξιού ευρωσκεπτικιστικού κόμματος της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών της Γαλλίας επισκίασε το ετήσιο συνέδριο της ΕΚΤ. Βέβαια τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της είπαν στους Financial Times ότι ήταν πολύ νωρίς για να υποθέσουμε ότι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να παρέμβουν εάν η Γαλλία υποστεί μια «στιγμή Liz Truss», δηλαδή μια κρίση χρέους που προκλήθηκε από τις μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές της πρώην πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου το 2022.

Ωστόσο, οι περισσότεροι θεώρησαν τις γαλλικές εκλογές ως το σημάδι μιας ευρύτερης αλλαγής σε μια πιο λαϊκιστική, προστατευτική και ταραχώδη κατεύθυνση που είναι πιθανό να πλήξει την Ευρώπη πιο σκληρά από τα περισσότερα μέρη του κόσμου. 

Εμπορικός προστατευτισμός

Ένα από τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους τραπεζίτες ήταν αυτό που ανέφερε ο Pierre Wunsch, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Βελγίου. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα επισκιάζουν την Ευρώπη, με τα μέτρα επιδοτήσεων και δασμών που λαμβάνουν.

«Προχωρούμε σε έναν κόσμο που είναι πιο ‘κλειστός’ και αυτό είναι προβληματικό για την Ευρώπη», προειδοποίησε. «Δεν έχουμε ξεκάθαρο αφήγημα να προτείνουμε στους ανθρώπους».

Οι ΗΠΑ αύξησαν απότομα τους δασμούς σε μια σειρά εισαγωγών από την Κίνα, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρικών οχημάτων και ημιαγωγών, ενώ η ΕΕ ακολούθησε το παράδειγμά της σε μικρότερο βαθμό με υψηλότερες εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές EV. Το Πεκίνο έχει απειλήσει με αντίποινα.

Αλλά οι εμπορικές εντάσεις θα μπορούσαν να κλιμακωθούν εάν ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος Ντόναλντ Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του Νοεμβρίου, αφού υποσχέθηκε να επιβάλει επιπλέον δασμούς 10% σε όλες τις εισαγωγές από την Ευρώπη. Περισσότερο από το μισό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρωζώνης παράγεται από εξαγωγές, γεγονός που την καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτη σε έναν εμπορικό πόλεμο.

Οι FT μάλιστα υπενθυμίζουν μια ανάλυση του Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγου της Goldman Sachs, που αναφέρει ότι η υπόσχεση Τραμπ να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές από την ΕΕ κατά 10% θα έπληττε δυσανάλογα σκληρά την οικονομία της Ευρωζώνης — προβλέποντας ότι θα χτυπήσει 1% από το ΑΕΠ στο μπλοκ, ενώ επηρεάζει μόνο 0,1% από το ΑΕΠ των ΗΠΑ.

Ένα τέτοιο σοκ θα ήταν αρκετό για να εξαλείψει την ανάπτυξη του 0,9% που η ΕΚΤ αναμένει να δημιουργήσει η Ευρωζώνη φέτος.

«Η Ευρώπη είναι μια νομική κατασκευή που κινείται αργά στη βάση ίσων όρων ανταγωνισμού», είπε ο Wunsch. «Σε έναν κόσμο συναλλαγών όπου άλλοι χρησιμοποιούν δασμούς ή επιδοτήσεις και δεν συμμερίζονται τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα, είναι πρόκληση για εμάς τώρα».

Ο ρόλος της Γαλλίας

Πέραν των εμπορικών μέτρων, οι επενδυτές εικάζουν ότι οι γαλλικές εκλογές θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ένα sell off στην αγορά ομολόγων που θα αναγκάσει την ΕΚΤ να παρέμβει με το νέο αλλά μη δοκιμασμένο σύστημα αγοράς χρέους της.

Αλλά αρκετοί κεντρικοί τραπεζίτες προέβλεψαν ότι ο κίνδυνος κατάρρευσης της αγοράς θα ήταν αρκετός για να αποτρέψει την επόμενη γαλλική κυβέρνηση από το να προχωρήσει σε ξεφάντωμα δαπανών. «Όλες οι κυβερνήσεις από την εμπειρία μου συνειδητοποιούν ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ της πραγματικότητας της διακυβέρνησης και της πραγματικότητας της εκστρατείας», είπε ο Gabriel Makhlouf, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας. «Χρειάζεται μόνο να κοιτάξεις τη Liz Truss για να το καταλάβεις».

Οι ρυθμιστές των επιτοκίων συμφώνησαν σε γενικές γραμμές ότι ο πληθωρισμός οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση, με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη να δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είχε επανέλθει στην καθοδική του τροχιά στο 2,5% τον Ιούνιο, μετά από μια σύντομη άνοδο στο 2,6% τον Μάιο. 

Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αφήσουν τα επιτόκια σταθερά στη συνάντησή τους σε δύο εβδομάδες – αφού τα μείωσαν για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια τον περασμένο μήνα. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde δήλωσε ότι θα μπορούσαν να αντέξουν να «πάρουν χρόνο για να συλλέξουν νέες πληροφορίες» δεδομένου του πώς η ανεργία έχει παραμείνει σε ιστορικό χαμηλό στην Ευρωζώνη.

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: Οικονομική καταιγίδα: Οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ