«Μόνο έτσι θα πέσουν τα ενοίκια» - Τι ζητούν οι κτηματομεσίτες

Τέλος στο ημερήσιο ενοίκιο ζητά το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών - Η ημερήσια ενοικίαση αποστερεί από την κυπριακή αγορά χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα, που θα μπορούσαν να προσφέρονται προς μακροχρόνια ενοικίαση, τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου, Μαρίνος Κυναιγείρου

Έκκληση στην κυβέρνηση να αναλάβει δράση για να εξαλειφθούν τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται σε ζωτικής σημασίας τομείς της κυπριακής οικονομίας από την ανεξέλεγκτη αύξηση του αριθμού των καταλυμάτων ημερήσιας ενοικίασης απευθύνει το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, το φαινόμενο προσλαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και σε μεγάλο βαθμό ευθύνεται για την εκτόξευση των τιμών ενοικίασης σπιτιών και διαμερισμάτων και τη διατήρησή τους σε υψηλά επίπεδα. Σε μια δύσκολη περίοδο για την κυπριακή κοινωνία με τον πληθωρισμό και τα ψηλά επιτόκια να καθιστούν δύσκολη έως και ανέφικτη την απόκτηση στέγης, ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας στρέφονται στην λύση του ενοικίου, σημειώνεται. Παράλληλα, προστίθεται πως ενώ η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών αυξάνεται, η προσφορά ακινήτων δεν είναι ανάλογη με αποτέλεσμα οι τιμές των ενοικίων να βρίσκονται σε εξαιρετικά ψηλά επίπεδα που σε πολλές περιπτώσεις είναι αντίστοιχες με έναν μηνιαίο μισθό.

Κύπρος όπως Βαρκελώνη

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, δήλωσε πως «η ημερήσια ενοικίαση αποστερεί από την κυπριακή αγορά των ακινήτων χιλιάδες σπίτια και διαμερίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρονται προς μακροχρόνια ενοικίαση. Εμείς ως Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών είχαμε προειδοποιήσει εδώ και καιρό για τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της έλλειψης προσιτής στέγης, αλλά και για την ποιότητα του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου. Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί».

«Όσο η κυβέρνηση», υπογράμμισε, «μένει άπραγη τόσο θα μεγαλώνει το πρόβλημα καθώς ως επαγγελματίες του τομέα των ακινήτων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι πολλοί αγοραστές/επενδυτές αποκτούν νεόδμητες και μεταχειρισμένες κατοικίες για να τις ενοικιάζουν σε ημερήσια βάση. Συνεπώς η προσφορά ουδέποτε θα συναντήσει τη ζήτηση και έτσι οι τιμές των ενοικίων θα παραμείνουν απρόσιτες για μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, που δεν μπορεί να αγοράσει κατοικία. Το πρόσφατο παράδειγμα της Βαρκελώνης, η οποία έχει ανακοινώσει ότι από το 2029 δεν θα διατίθενται στην πόλη καταλύματα με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, είναι ενδεικτικό της ορθότητας της θέσης που εκφράζει το Συμβούλιο. Τα προβλήματα δεν λύνονται με ευχολόγια, αλλά με πράξεις και είναι καιρός οι αρμόδιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους γιατί η κοινωνία υποφέρει. Μόνο με την απαγόρευση της ημερήσιας ενοικίασης θα αυξηθεί η προσφορά ακινήτων και θα έχουμε μείωση στις τιμές των ενοικίων σε όλες τις πόλεις. Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα λοιπόν».

Μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα με την ημέρα

Ο αρνητικός αντίκτυπος στην τουριστική εικόνα της Κύπρου είναι επίσης σημαντικός, αναφέρει η ανακοίνωση. Όπως έχει επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν το Συμβούλιο υπάρχουν περιπτώσεις που ιδιοκτήτες διαμερισμάτων, τα οποία διατίθενται με το καθεστώς της ημερήσιας ενοικίασης, δεν παρέχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση των πολυκατοικιών στις οποίες βρίσκονται τα ακίνητά τους ή παρουσιάζουν ακόμη και παραπλανητικές φωτογραφίες στους υποψήφιους ενοικιαστές για να τους δελεάσουν.

Ως εκ τούτου το Συμβούλιο εισηγείται να αδειοδοτούνται για ημερήσια ενοικίαση μόνο ξενοδοχεία και οργανωμένα συγκροτήματα κατοικιών στη βάση συγκεκριμένων παραμέτρων και κριτηρίων.

Διαβάστε επίσης: Οικονομική καταιγίδα: Οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν την Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ