Πόσο λογικές είναι οι τιμές των κατοικιών στην Κύπρο;

Μόλις 1,6% αυξήθηκαν οι τιμές το τελευταίο τρίμηνο του 2018 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Αύξηση κατά (μόλις) 1,6% κατέγραψαν οι τιμές των ακινήτων στην Κύπρο κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Eurostat.

Την ίδια ώρα, ο μέσος όρος της αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στην ζώνη του ευρώ κυμάνθηκε στο σαφώς μεγαλύτερο 4,2%.

Σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 3,5% στην Κύπρο, έναντι 0,7% στη ζώνη του ευρώ και 0,6% στην ΕΕ.

Περιορισμένη η αύξηση λένε οι επαγγελματίες

Μιλώντας στο Economy Today ο Πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών (ΚΣΙΑ) και Πρόεδρος της μεσιτικής εταιρίας FOX Γιώργος Μουσκίδης αναφέρει ότι η αύξηση μπορεί να χαρακτηριστεί ως μικρή σε σχέση με τις προοπτικές της αγοράς, ωστόσο εντάσσει το σημερινό επίπεδο σε λογικά πλαίσια.

«Οι τιμές των ακινήτων σε γενικές γραμμές είναι πολύ λογικές, τόσο για τα νεόδμητα, όσο και για τα παλαιότερα ακίνητα, πλην εξαιρετικών περιπτώσεων όπως τα παραθαλάσσια και εκείνα που βρίσκονται στα κέντρα των πόλεων, τα οποία δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν στην συγκεκριμένη μέτρηση», τονίζει.

Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές άρχισαν την πτωτική τους πορεία περί το 2008, παρουσίασαν σταθεροποιητικές τάσεις περί το 2010 και για ένα μόλις εξάμηνο, ενώ επανήλθαν στην πτώση μέχρι το 2016. Πλέον, η πορεία των τιμών είναι ανοδική, τόσο λόγω της αύξησης της εμπιστοσύνης, όσο και της ενίσχυσης της οικονομικής δραστηριότητας, των εισοδημάτων και της ανάπτυξης. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ασφαλώς και το σχέδιο πολιτογράφησης ξένων επενδυτών, οι οποίοι προτιμούν σαφώς τις επενδύσεις σε ακίνητα.

Σημαντική η ζήτηση στα διαμερίσματα

Όπως αναφέρει, η μεγαλύτερη ζήτηση που παρατηρείται αυτή την περίοδο στην Κύπρο, είναι στα διαμερίσματα, ενώ ικανοποιητικά κινείται η αγορά για γραφεία και καταστήματα, κάτι που ανεβάζει τις τιμές στην αγορά ακινήτων και κατοικιών.

«Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχει αυξηθεί και το κόστος κατασκευής, κάτι που συμβάλει στην διαμόρφωση των τιμών», επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτει, η αύξηση θα πρέπει να βρίσκεται σχετίζεται με τα επιτόκια και τον πληθωρισμό, καθώς οι επενδυτές ακινήτων κατά κανόνα προσβλέπουν σε κέρδος της τάξεως του 5%, το οποίο θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα πετύχουν.

Τράπεζες και δανεισμός

Ερωτηθείς σχετικά με το κατά πόσο η διστακτική στάση των τραπεζών να χορηγήσουν νέο δανεισμό στην αγορά, λειτουργεί ανασταλτικά, ο κος Μουσκίδης απάντησε θετικά.

«Οι τράπεζες έχουν γίνει πολύ φειδωλές με τα δάνειά που χορηγούν. Πέραν των οδηγιών που έχουν από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι ίδιοι οι οργανισμοί, αν κι έχουν αρκετή ρευστότητα, διστάζουν», τονίζει.

Τι συμβαίνει στις άλλες χώρες

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, οι υψηλότερες ετήσιες αυξήσεις των τιμών των κατοικιών το 4ο τρίμηνο του 2018 σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+ 18,2%), τη Λετονία (+ 11,8%) και την Τσεχία (+ 9,9%), ενώ οι τιμές μειώθηκαν στην Ιταλία (-0,6%).

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν στη Σλοβενία (+ 6,5%), τη Λετονία (+ 4,3%) και τη Μάλτα (+ 3,8%), ενώ μειώσεις παρατηρήθηκαν στη Δανία (-1,7% ), Ηνωμένο Βασίλειο (-0,4%), Σουηδία (-0,2%), Ιταλία (-0,2%) και Γαλλία (-0,2%).

Μειώνονται οι τιμές των γεωργικών ακινήτων

Σύμφωνα με τον κο Μουσκίδη πάντως, στην Κύπρο η μείωση των τιμών συνεχίζεται για τις γεωργικές εκτάσεις.

«Η αγορά μετά την κρίση έγινε πιο συντηρητική στον συγκεκριμένο τομέα. Παλαιότερα, ο κόσμος αγόραζε προκειμένου να πωλήσει μετά από λίγα χρόνια και να βγάλει κέρδος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια φούσκα. Πλέον, αγοράζουν μόνο οι επενδυτές που θα κρατήσουν τη γη για περισσότερα από πέντε χρόνια. Μέχρι σήμερα υπήρξε σημαντική αύξηση στις τιμές, αλλά πλέον η αγορά κατευθύνεται προς την σωστή βάση», σημειώνει.

Προσθέτει δε ότι σε γενικές γραμμές η τιμή της γης αντικατοπτρίζει την δυνατότητα ανάπτυξης μέσω της πραγματικής γεωργικής δραστηριότητας, η οποία στην Κύπρο δεν θεωρείται αρκετά προσοδοφόρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ