Η Πάφος "ψηλώνει"

Ποιες περιοχές συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ψηλά κτήρια.

Του Μάριου Ιγνατίου

Η περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο Άγιος Θεόδωρος Πάφου, δηλαδή το κέντρο της πόλης, με οκτώ συνολικά αιτήσεις.

Η μεγάλη συζήτηση για τα ψηλά κτήρια και τη "νέα τάξη πραγμάτων" στα θέματα Ανάπτυξης δεν ήρθε για να φύγει, αλλά θα μείνει για πολλά χρόνια, δίνοντας στους θιασώτες της ανάλυσης τροφή για υπεραναλύσεις και θεωρίες με τη σέσουλα. Τόσα χρόνια όσα θα υπάρχει και η ίδια η ανάπτυξη με τις επενδύσεις των εκατομμυρίων και τον πακτωλό των χρημάτων που θα έρχονται είτε από τα βάθη της Ασίας και την Κίνα ή από τη μεγάλη Ρωσία με τα ζεστά ρούβλια.

Σήμερα, μετά τη Λεμεσό, και στην Πάφο άρχισαν δειλά-δειλά οι εταιρείες να επιθυμούν την ανάπτυξη σε ύψος και όχι σε μήκος και σε πλάτος. Η Πάφος για πολλά χρόνια είχε την ιδιαιτερότητα να διαθέτει κτήρια μόνο μέχρι τέσσερεις ορόφους, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να αναπτύσσεται σε έκταση και όχι προς τα πάνω.

Επενδύσεις που ξεκίνησαν από τη δεκαετία του '80 και '90 με τεράστια κεφάλαια αποκτούσαν τόση επέκταση, που μετατράπηκαν σε ολόκληρα χωριά. Χωριά σε κάποιες περιπτώσεις μεγαλύτερα ακόμη και από τα ήδη υφιστάμενα που τα φιλοξενούσαν. Από τα χαρακτηριστικότερα παραδείγματα, τα σπουδαία και βραβευμένα έργα Kamares Village στην Τάλα, Minthis στην Τσάδα και Aphrodite Hills στα Κούκλια, τα οποία έκτισαν οι τρεις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης της Πάφου.

Σήμερα τα δεδομένα διαφοροποιήθηκαν και οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε υποψήφιους πελάτες που θέλουν να αγοράσουν πολυτελή διαμερίσματα σε πύργους και ψηλά κτήρια. Πολυτελείς σουίτες σε πολυώροφα κτήρια με την επιβλητική θέα της θάλασσας και του χρυσού μας ηλιοβασιλέματος.

Θέλοντας να ρίξουμε φως στην επικείμενη αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης της Πάφου, που βρίσκεται επί θύραις, μιλήσαμε με τον Γιάννη Κουτσόλαμπρο, γνωστό αρχιτέκτονα στην Πάφο και πρώην μέλος του Δ.Σ. του Πάφος 2017.

Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε όλες τις κατατεθειμένες αιτήσεις, ποιες εταιρείες έκαναν αίτηση, ποιες περιοχές συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και πού βρίσκονται οι αιτήσεις τους, καθώς και πόσοι είναι οι αιτούμενοι όροφοι.

Μόδα ή αλλαγή του τρόπου ανάπτυξης;

Ο κ. Κουτσόλαμπρος, σε σχέση με το ερώτημα αν η «νέα τάση» για ψηλά κτήρια είναι μόδα ή είναι επιβεβλημένη στροφή προς την ανάπτυξη, απαντάει πως ισχύουν και τα δύο. «Η αύξηση της πυκνότητας των πόλεων, που σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μόνο με αύξηση του ύψους, βοηθά στην αειφορία της πόλης. Τα δίκτυα δικαιολογούνται. Τα λεωφορεία έχουν περισσότερο πληθυσμό να μεταφέρουν, άρα μπορούν να επεκταθούν και να βελτιωθούν όντας οικονομικά βιώσιμα.

Το ίδιο και οι αποχετεύσεις, τα σκύβαλα και η ύδρευση», αναφέρει μιλώντας στη «Σ». Οι πόλεις, σημειώνει ο κ. Κουτσόλαμπρος, δεν χρειάζεται να επεκτείνονται καλύπτοντας ολοένα και περισσότερη γη με χαμηλά κτήρια. Από την άλλη, προσθέτει, μιας και τα ψηλά κτήρια είναι από τη φύση τους τοπόσημα με υψηλή συμβολικότητα, προσελκύουν εκείνους τους επιχειρηματίες ανάπτυξης και χρήστες για τους οποίους αυτό έχει σημασία.

Κινδυνεύει με αλλοίωση ο χαρακτήρας της πόλης;

Ερωτηθείς εάν υπάρχει ορατός κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα της Πάφου, απάντησε πως θα μπορούσε να κινδυνεύσει αν η ανέγερση ήταν ανεξέλεγκτη. «Αν βλέπαμε πολυώροφα σε αμιγείς περιοχές κατοικίας, σε γειτονιές ή στο ιστορικό κέντρο, ναι. Αυτά πρέπει να αποτραπούν. Από την άλλη μπορεί να βοηθηθεί η εξέλιξη της Πάφου, εφόσον, υπό τις σωστές προϋποθέσεις, συμβάλλουν στην ανάδειξη ενός νέου δυναμικού προσώπου μιας σύγχρονης δυναμικής πολιτείας, που δεν αποποιείται το παρελθόν της, ούτε και τον ανθρώπινο χαρακτήρα των γειτονιών της», πρόσθεσε.

Όσο για το τι σημαίνει ανάπτυξη με όρους και με προϋποθέσεις, ο κ. Κουτσόλαμπρος εξήγησε πως είναι μια σειρά από θέματα: χωροθέτηση χωρίς να παραβλάπτονται οι ανέσεις των γειτόνων, κοντά σε σημαντικούς οδικούς άξονες, μεγάλες αποστάσεις από τα σύνορα, θετική περιβαλλοντική αποτίμηση, αισθητική αρτιότητα είναι μερικές από τις παραμέτρους που ήδη χρησιμοποιούνται.

Γιατί όχι και στην Πάφο;

Σχολιάζοντας το παράδειγμα της Λεμεσού, όπου ανεγείρονται 40ώροφα κτήρια και είναι αποδεκτό και ερωτηθείς γιατί στην Πάφο να μην είναι αποδεκτά τα 15ώροφα κτήρια, ο αρχιτέκτονας είπε πως κάθε πόλη έχει ένα χαρακτήρα που είναι η βάση της περαιτέρω εξέλιξής της. Η Λεμεσός, συνέχισε, έχει δεκαπλάσιο μέγεθος από την Πάφο, πολλαπλάσιο αριθμό επισκεπτών στην καθαυτή πόλη, και τα παλιότερα ψηλά της κτήρια είναι σε μερικές περιπτώσεις ψηλότερα απ' όσα προβλέπονται για την Πάφο. Αντίθετα, πρόσθεσε, η Πάφος βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο πολεοδομικής ωρίμανσης, πριν από 20 χρόνια ήταν κατά 30% μικρότερη. «Η ανάπτυξη δεν γίνεται με παράλογα άλματα, χρειάζεται σωφροσύνη και περίσκεψη και, φυσικά, να κερδίζει τη συναίνεση της κοινωνίας βήμα το βήμα», είπε καταληκτικά.

16 αιτήσεις από 13 εταιρείες

Αρκετές είναι οι αιτήσεις που κατατέθηκαν ώς τώρα στον Δήμο Πάφου για ανέγερση ψηλών κτηρίων από 8 μέχρι και 20 ορόφων. Συνολικά δεκαέξι αιτήσεις από δεκατρείς εταιρείες κατατέθηκαν στην Πολεοδομική Επιτροπή του Δήμου Πάφου. Η περιοχή που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι ο Άγιος Θεόδωρος Πάφου, δηλαδή το κέντρο της πόλης, με τις μισές αιτήσεις. Οι αιτήσεις για τα ψηλότερα κτήρια σε αυτήν την περιοχή προέρχονται από την ίδια εταιρεία για 22 και 20 ορόφους.

Για την πρώτη περίπτωση στάλθηκε αίτηση στις 28 Δεκεμβρίου 2018 στη διευθύντρια της Πολεοδομίας και Οικήσεως για τελική απόφαση, ενώ για τη δεύτερη υπεβλήθη νέα αίτηση προκαταρκτικής έγκρισης. Σε κάποιες περιπτώσεις οι αιτήσεις μέσα από τον Δήμο Πάφου διαφοροποιούνται, αφού αντί 14ώροφα κτήρια το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγείται δύο τετραώροφα ή αντί 13 ορόφων και 10 ορόφων προτείνει 6ώροφα και 8ώροφα κτήρια.

Αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται και στην περιοχή Κάτω Πάφου, όπου εκεί και στη βάση της εισήγησης του Δήμου Πάφου φαίνεται να μπαίνουν πιο γερές βάσεις για να γίνουν οι αναπτύξεις. Σε δυο περιπτώσεις, που προέρχονται μάλιστα από μεγάλες και "δυνατές" εταιρείες, οι προτάσεις πήραν το πράσινο φως του Δήμου για αναπτύξεις. Η πρώτη αφορά σε δυο πύργους με 20 και 16 ορόφους, σε μεγάλο τεμάχιο της τουριστικής περιοχής, ενώ σε διπλανό τεμάχιο επίσης ο Δήμος Πάφου είναι θετικός για ανάπτυξη 20 ορόφων. Την ίδια ώρα, στην πρώτη περίπτωση το Τμήμα Πολεοδομίας ενέκρινε το αίτημα για 16 και 15 ορόφους, κάτι που ίσως δείχνει ότι από πλευράς κεντρικού κράτους τίθενται ως ταβάνι οι αναπτύξεις 16 ορόφων για την Πάφο.

Πέρα από τις δυο αυτές αιτήσεις, που φαίνεται να συγκεντρώνουν και τις περισσότερες πιθανότητες να προχωρήσουν δίχως προβλήματα στην Κάτω Πάφο, έχουν επίσης κατατεθεί άλλες τέσσερεις αιτήσεις.

Οι άλλες δυο από τις δεκαέξι αιτήσεις που κατατέθηκαν, αφορούσαν μία ανάπτυξη 18 ορόφων στον Άγιο Παύλο -για την οποία ο Δήμος Πάφου εισηγείται ανάπτυξη δύο κτηρίων 4 και 8 ορόφων- και δύο άλλες αναπτύξεις 10 και 8 ορόφων στο Αναβαργός, για τις οποίες ο Δήμος προτείνει κτήρια 5 και 6 ορόφων.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ