Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να επηρεάσει το 40% των θέσεων εργασίας παγκοσμίως, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει συνολική αύξηση της παραγωγικότητας, σύμφωνα με νέα έκθεση του Τμήματος Εμπορίου και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD).
Η έκθεση αναφέρει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να επηρεάσει τις θέσεις εργασίας με τέσσερις κύριους τρόπους: είτε αντικαθιστώντας ή συμπληρώνοντας την ανθρώπινη εργασία, είτε εμβαθύνοντας την αυτοματοποίηση και ενδεχομένως δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, όπως στην έρευνα ή την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης.
Μια χούφτα εταιρειών που ελέγχουν την παγκόσμια πρόοδο στην ΤΝ "συχνά ευνοούν το κεφάλαιο έναντι της εργασίας", συνεχίζει η έκθεση, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος η ΤΝ "να μειώσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα" της εργασίας χαμηλού κόστους από τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η Ρεμπέκα Γκρίσπαν, Γενική Γραμματέας της UCTAD, ανέφερε σε δήλωσή της ότι πρέπει να υπάρξει ισχυρότερη διεθνής συνεργασία για να μετατοπιστεί η εστίαση "από την τεχνολογία στους ανθρώπους".
100 εταιρείες αντιπροσωπεύουν τις μισές από τις παγκόσμιες επενδύσεις σε τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη υποτίθεται ότι θα οδηγήσει σε αξία αγοράς 4,8τρισεκατομμυρίων δολαρίων (4,38 τρισεκατομμύρια ευρώ) έως το 2033, αλλά οι δικαιούχοι εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά λίγοι, σύμφωνα με την έκθεση.
Μόλις 100 εταιρείες, με έδρα κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ήμισυ των παγκόσμιων δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη στην ΤΝ.
Και οι δύο χώρες παράγουν επίσης το ένα τρίτο των άρθρων που έχουν αξιολογηθεί και τα δύο τρίτα των πατεντών Τεχνητής Νοημοσύνης, γεγονός που δείχνει ότι "κυριαρχούν στην παραγωγή γνώσης", στον τομέα.
Η έκθεση σημειώνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Apple, η NVIDIA και η Microsoft, οι οποίοι εδρεύουν στις ΗΠΑ, έχουν αξία αγοράς 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (2,73 τρισεκατομμύρια ευρώ), η οποία ανταγωνίζεται την οικονομία ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου.
Η Amazon και η Alphabet, η μητρική εταιρεία της Google, αξίζουν τουλάχιστον 2 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,82 τρισεκατομμύρια ευρώ).
"Η κυριαρχία της αγοράς, τόσο σε εθνικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, μπορεί να διευρύνει τα τεχνολογικά χάσματα, αφήνοντας πολλά αναπτυσσόμενα έθνη να κινδυνεύουν να χάσουν τα οφέλη της", διαπιστώνει η έκθεση.
Η ΕΕ έχει ξεκινήσει αντιμονοπωλιακές έρευνες για πολλές από τις παραπάνω εταιρείες, αλλά τις τελευταίες ημέρες έχει εξετάσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ενδεχόμενο αναθεώρησης των φόρων ψηφιακών υπηρεσιών για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές τους.
Η μελέτη αξιολόγησε επίσης πόσο ανταγωνιστικές είναι οι χώρες με άλλες τεχνολογίες αιχμής. Διαπίστωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν το προβάδισμα σε ψηφιακές τεχνολογίες όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το διαδίκτυο, τα μεγάλα δεδομένα, το blockchain και η τρισδιάστατη εκτύπωση.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, ηγείται της ανάπτυξης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G, τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV).
Η Ιαπωνία και η Κορέα είναι επίσης ανταγωνιστικές σε αυτούς τους τομείς, μαζί με τις νανοτεχνολογίες και την ανάπτυξη της ρομποτικής.
Τα Ηνωμένα Έθνη διαπίστωσαν ότι 118 χώρες, κυρίως από τον Παγκόσμιο Νότο, απουσιάζουν από τις συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο διακυβέρνησης της τεχνητής νοημοσύνης.
Πώς να προετοιμαστείτε για την "πέμπτη βιομηχανική επανάσταση"
Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση για τον εντοπισμό μοτίβων και σχέσεων από τεράστιες ποσότητες δεδομένων, με τις επιδόσεις τους να βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου.
Αυτό σημαίνει ότι τα συστήματα αυτά δεν περιορίζονται σε ρουτίνες και δομημένες εργασίες, όπως οι προηγούμενες τεχνολογίες αυτοματοποίησης, σύμφωνα με την έκθεση.
Το αποτέλεσμα είναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν θεωρητικά να ξεπεράσουν τα παλαιότερα συστήματα και ενδεχομένως τις ανθρώπινες επιδόσεις, ιδίως σε θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης. Αλλά, όταν συνδυάζεται με άλλα συστήματα, μπορεί να ελέγχει και τη φυσική παραγωγή.
Ο αντίκτυπος που θα έχει η τεχνητή νοημοσύνη στο εργατικό δυναμικό εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρούν η αυτοματοποίηση, η επαύξηση και οι νέες θέσεις εργασίας.
Η UNCTAD δήλωσε ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες πρέπει να επενδύσουν σε αξιόπιστες συνδέσεις στο διαδίκτυο, να διαθέσουν σύνολα δεδομένων υψηλής ποιότητας για την εκπαίδευση των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και να δημιουργήσουν εκπαιδευτικά συστήματα που θα τους παρέχουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες, προστίθεται στην έκθεση.
Για να γίνει αυτό, η UNCTAD συνιστά την οικοδόμηση μιας κοινής παγκόσμιας εγκατάστασης που θα μοιράζεται εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και υπολογιστική ισχύ ισότιμα μεταξύ των εθνών.
Πηγή: euronews.gr