Ο Σαμ Άλτμαν, ιδρυτής και CEO της OpenAI, έχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο κεντρικούς παίκτες στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ). Υπό την ηγεσία του, η OpenAI έχει μετατραπεί σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες παγκοσμίως, με εκτιμήσεις που ξεπερνούν τα 250 δισεκατομμύρια δολάρια.
Μιλώντας στους Financial Times, ο Άλτμαν επανέλαβε πως στόχος του παραμένει η δημιουργία μιας Γενικής Τεχνητής Νοημοσύνης (AGI), μιας μηχανής ικανής να ξεπεράσει τις γνωστικές ικανότητες του ανθρώπου, όχι μόνο στην αποθήκευση γνώσης αλλά και στους τομείς της λογικής σκέψης και την αυτόνομη μάθηση.
Το ταξίδι του Άλτμαν πέρασε από πολλές δυσκολίες. Απολύθηκε και επανήλθε στη θέση του στην OpenAI, ενώ η δέσμευσή του για την ασφαλή ανάπτυξη της ΤΝ έχει αμφισβητηθεί. Έχει συγκρουστεί με πρώην συνεργάτες, όπως ο Ίλον Μασκ, και αντιμετώπισε καταγγελίες από την Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία ισχυρίστηκε ότι η OpenAI χρησιμοποίησε μια φωνή «ανατριχιαστικά παρόμοια» με τη δική της για το chatbot GPT-4o.
Ο Άλτμαν για το μέλλον της OpenAI
Η OpenAI συνεχίζει να προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Με την πρόσφατη κυκλοφορία του GPT-4o, ενός μοντέλου με βελτιωμένες δυνατότητες λογικής και δημιουργίας εικόνων, ο Άλτμαν πιστεύει ότι η εταιρεία του κάνει σημαντικά βήματα προς την ανάπτυξη πρακτόρων ΤΝ ικανούς να εκτελούν πολύπλοκες εργασίες.
Ωστόσο, η ταχύτητα της καινοτομίας έχει εγείρει ηθικά ερωτήματα. Χιλιάδες χρήστες δημιούργησαν εικόνες σε στυλ Studio Ghibli χρησιμοποιώντας το DALL·E, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για την πνευματική ιδιοκτησία και την ανάγκη αποζημίωσης των καλλιτεχνών. Ο Άλτμαν λέει ότι ίσως απαιτείται αποζημίωση για τους καλλιτέχνες (η εταιρεία του έχει συνάψει συμφωνίες αδειοδότησης με εκδότες, συμπεριλαμβανομένων των FT), αλλά προτιμά να θέτει τα εργαλεία στον κόσμο και στη συνέχεια να βρίσκει απαντήσεις στα ερωτήματα που προκύπτουν.
Οι φιλοδοξίες του επίσης έχουν επεκταθεί: νωρίτερα φέτος, πρωταγωνίστησε σε ένα άλλο γεγονός που τράβηξε την προσοχή, εμφανιζόμενος στον Λευκό Οίκο με τον Ντόναλντ Τραμπ για να ανακοινώσει μια κοινή επιχείρηση με την ιαπωνική SoftBank που θα συγκεντρώσει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη υποδομών τεχνητής νοημοσύνης, συμπεριλαμβανομένων κέντρων δεδομένων.
Αλλά πόσο σημαντικός είναι τελικά ο ανταγωνιστικός αγώνας; Ενώ η Σίλικον Βάλεϊ έχει επενδύσει τεράστια ποσά στην τεχνητή νοημοσύνη, η DeepSeek, μια κινεζική νεοφυής εταιρεία, κυκλοφόρησε φέτος ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε με περιορισμένο προϋπολογισμό. Αυτό υποδήλωσε ότι τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης γίνονται εμπορευματοποιημένα και το τεχνολογικό πλεονέκτημα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας μειώνεται. Ο Άλτμαν λέει ότι υπάρχει ένα «αστερίσκο» στην αφήγηση της εμπορευματοποίησης: «Τα περισσότερα από αυτά τα μοντέλα θα γίνουν εμπορευματοποιημένα. Δεν πιστεύω ότι τα μοντέλα αιχμής θα γίνουν». Φυσικά, αναμένει να επικρατήσει στα μοντέλα αιχμής αλλά και να κερδίσει στο παιχνίδι της εμπορευματοποίησης, δεδομένου πόσοι χρήστες είναι ήδη συνδεδεμένοι με το ChatGPT.
Οι κίνδυνοι από την τεχνητή νοημοσύνη
Παρά την αισιοδοξία του, ο Άλτμαν γνωρίζει τους κινδύνους. Έχει υπογράψει δηλώσεις που προειδοποιούν για τους υπαρξιακούς κινδύνους της ΤΝ, συγκρίνοντάς τους με πανδημίες και πυρηνικό πόλεμο. Επιπλέον, η νέα λειτουργία «Memory» του ChatGPT, που επιτρέπει στο μοντέλο να θυμάται συζητήσεις, έχει οδηγήσει σε περιπτώσεις όπου οι χρήστες αναπτύσσουν συναισθηματική εξάρτηση από την ΤΝ.
Ο Σαμ Άλτμαν βρίσκεται στο επίκεντρο μιας τεχνολογικής επανάστασης που θα επηρεάσει κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Ενώ οδηγεί την OpenAI σε πρωτοποριακές εξελίξεις, η κοινωνία πρέπει να αντιμετωπίσει κρίσιμες ερωτήσεις για την ηθική, την ασφάλεια και τον έλεγχο της ΤΝ, κατά τον ίδιο. Όπως σημειώνει: «Υπάρχουν άνθρωποι που λένε ότι η ΤΝ θα καταστρέψει την τέχνη, αλλά πολλοί καλλιτέχνες τη βλέπουν ως το καλύτερο εργαλείο που υπήρξε ποτέ. Είναι σαν την εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής – αλλάζει τα πάντα».
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Federal Reserve: Περνά στην αντεπίθεση για τους δασμούς