Η Δανία βάζει στο στόχαστρο τα deepfakes: Νέος νόμος για δικαιώματα σε εικόνα και φωνή

Η Δανία σχεδιάζει να θεσπίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο κατά των deepfakes, αναγνωρίζοντας νομικά το δικαίωμα των πολιτών στην εμφάνιση, τη φωνή και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του

Η δανική κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε τροποποίηση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων με στόχο την αυστηρή ρύθμιση της δημιουργίας και διάδοσης deepfakes που παράγονται από Τεχνητή Νοημοσύνη (AI). Το νέο πλαίσιο θα διασφαλίζει πως όλοι οι πολίτες έχουν κατοχυρωμένο δικαίωμα στη φωνή, τα χαρακτηριστικά του προσώπου και το σώμα τους, σηματοδοτώντας μια ιστορική πρωτοβουλία, που εκτιμάται ως η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη.

Με ευρεία πολιτική συναίνεση, το Υπουργείο Πολιτισμού της χώρας σχεδιάζει να υποβάλει πρόταση για δημόσια διαβούλευση πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές και να προχωρήσει στην κατάθεση της τροπολογίας το φθινόπωρο. Βάσει του σχεδίου, deepfake ορίζεται ως η εξαιρετικά ρεαλιστική ψηφιακή αναπαράσταση της εμφάνισης και της φωνής ενός ατόμου χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Ο υπουργός Πολιτισμού Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ δήλωσε στον Guardian πως το σχέδιο νόμου αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι «ο καθένας έχει το δικαίωμα στην εικόνα, τη φωνή και τα χαρακτηριστικά του». Τόνισε ότι σήμερα οι πολίτες μπορούν εύκολα να αποτελέσουν αντικείμενο ψηφιακής κακοποίησης, παρομοιάζοντας τη διαδικασία με «φωτοτυπία» ταυτοτήτων στο διαδίκτυο για οποιαδήποτε χρήση, χωρίς έλεγχο και χωρίς συναίνεση.

Η νέα νομοθεσία έρχεται ως απάντηση στην ταχύτατη εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, που πλέον καθιστά εφικτή τη δημιουργία ψευδών εικόνων, βίντεο και ήχου που αναπαράγουν με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά ατόμων. Το πλαίσιο αναμένεται να έχει ισχυρή κοινοβουλευτική στήριξη, με 9 στους 10 βουλευτές να εκφράζουν ήδη θετική στάση.

Αφαίρεση περιεχομένου και αποζημίωση σε περίπτωση παραβίασης

Μόλις τεθεί σε ισχύ, ο νέος νόμος θα επιτρέπει στους πολίτες να απαιτούν από τις ψηφιακές πλατφόρμες την αφαίρεση deepfake περιεχομένου που δημοσιεύεται χωρίς συγκατάθεσή τους. Επιπλέον, θα καλύπτει και ψηφιακά παραγόμενες απομιμήσεις καλλιτεχνικών ερμηνειών, προστατεύοντας και τους επαγγελματίες της τέχνης.

Σε περιπτώσεις παραβίασης, το νομικό πλαίσιο προβλέπει αποζημιώσεις για τα θύματα, χωρίς όμως να περιορίζει την παρωδία και τη σάτιρα, οι οποίες εξαιρούνται ρητά. Ο Ένγκελ-Σμιτ ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν οι ψηφιακές πλατφόρμες δεν εφαρμόσουν τις υποχρεώσεις τους.

Η πρωτοβουλία της Κοπεγχάγης αποκτά ευρωπαϊκή διάσταση, καθώς η Δανία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την επερχόμενη προεδρία της Ε.Ε. για να παρουσιάσει το νομικό αυτό πλαίσιο στους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες. Ο στόχος είναι να θεσπιστούν ενιαίες γραμμές άμυνας απέναντι στις τεχνολογίες που απειλούν την ακεραιότητα των ταυτοτήτων.

Ο Δανός υπουργός προειδοποίησε ότι αν οι τεχνολογικές εταιρείες δεν ανταποκριθούν, θα βρεθούν αντιμέτωπες με βαριά πρόστιμα και πιθανές κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είμαστε διατεθειμένοι να το προωθήσουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν χρειαστεί», κατέληξε.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Χαλαρώνει τις εξαγωγές λογισμικού σχεδιασμού τσιπ προς την Κίνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ