Αλλάζουν τα πάντα στη διαστημική εξερεύνηση

Σε λίγα χρόνια από σήμερα όλος ο πλανήτης θα γνωρίζει για τη διαστημική πύλη (Gateway) που θα έχει τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Η αντίληψή μας για τη διαστημική εξερεύνηση θα αλλάξει άρδην σε λίγα χρόνια, καθώς η NASA ετοιμάζει μια διαστημική πύλη σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι στο πλαίσιο της νέας της αποστολής που ονόμασε Άρτεμις (από τη θεά της ελληνικής μυθολογίας) προκειμένου να ετοιμάσει το έδαφος για τον απώτερο στόχο που είναι ο εποικισμός του πλανήτη Αρη.

Η επόμενη γενιά, την οποία η NASA ονόμασε "Γενιά Άρτεμις" μπορεί να χαρακτηριστεί και ως η πρώτη γενεά της συναρπαστικής διαστημικής εποχής που έρχεται σύντομα.

Gateway

Σε λίγα χρόνια από σήμερα όλος ο πλανήτης θα γνωρίζει για τη διαστημική πύλη (Gateway) που θα έχει τροχιά γύρω από το φεγγάρι.

Πρόκειται συγκεκριμένα για ένα διαστημικό σκάφος που θα λειτουργεί ως σταθμός γύρω από τη Σελήνη. Θα αποτελείται από διάφορα τμήματα, τα οποία θα κατασκευάσουν εν μέρει η NASA, οι διεθνείς εταίροι ή και οι δύο σε συνεργασία.

Το διαστημικό αυτό σκάφος θα τεθεί σε τροχιά  γύρω από το φεγγάρι και θα ονομάζεται Πύλη, "Gateway". Το σκάφος αυτό θα αποτελεί ένα προσωρινό χώρο φιλοξενίας για τους αστροναύτες. Το ταξίδι για να φθάσουν οι αστροναύτες εκεί θα διαρκεί πέντε μέρες.

Η διαστημική πύλη θα αποτελείται από χώρους διαμονής, επιστημονικά εργαστήρια και εργαστήρια για έρευνα. Στο σκάφος αυτό θα μπορούν να φθάνουν και άλλα διαστημόπλοια καθώς θα υπάρχει σημείο σύνδεσης.

Θα είναι η πύλη για αποστολές στο φεγγάρι (αστροναυτών και ρομποτικών ρόβερ) αλλά και για μελλοντικές αποστολές αστροναυτών στον πλανήτη Αρη, που αποτελεί εξάλλου και την ύψιστη προτεραιότητα της NASA και όχι μόνον.

Οι αστροναύτες θα επισκέπτονται την Πύλη τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, με μέγιστη περίοδο διαμονής τριών μηνών.

Σε αντίθεση με τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και δεκαετίες, η Πύλη θα είναι κατά πολύ μικρότερη. Το εσωτερικό της θα είναι περίπου το μέγεθος ενός διαμερίσματος στούντιο (ενώ ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός είναι μεγαλύτερος από ένα σπίτι έξι υπνοδωματίων). 

Η Πύλη θα λειτουργεί ακόμα και χωρίς πλήρωμα, αφού τα ρομπότ και οι υπολογιστές θα διεξάγουν πειράματα μέσα και έξω από το διαστημόπλοιο, στέλλοντας τα δεδομένα πίσω στη Γη.

Η NASA πιστεύει ότι η Πύλη θα είναι το κλειδί για μια νέα εποχή σεληνιακής εξερεύνησης - τόσο σε τροχιά όσο και στην επιφάνεια της Σελήνης. Ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά της είναι ότι η NASA θα μπορεί να την μεταφέρει σε άλλες τροχιές γύρω από τη Σελήνη για να προβαίνει σε περαιτέρω έρευνες σε άλλες περιοχές.

Τα κατασκευαστικά έργα έχουν ήδη ξεκινήσει. Το πρώτο και κυριότερο κομμάτι θα σταλεί στο διάστημα το 2022. Θα ακολουθήσουν και άλλες αποστολές. Αστροναύτες θα ταξιδεύουν στην Πύλη με νέα εξαρτήματα μέχρις ότου να συναρμολογηθεί πλήρως ο σταθμός μέχρι το  2026.

Η επιστροφή των ανθρώπων στη Σελήνη μετά από μισό αιώνα - όταν άφηνε τα ίχνη του ο Νιλ Άρμστρονγκ - αποτελεί την προτεραιότητα της NASA και της αμερικανικής κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια, σε μια προσπάθεια να δοκιμαστούν νέες τεχνολογίες που θα μας επιτρέψουν να κατακτήσουμε τον πλανήτη Άρη.

Η NASA δεσμεύεται μέχρι το 2024 να προσεδαφίσει Αμερικανούς αστροναύτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης γυναίκας, στη Σελήνη μέσω του προγράμματος που ονόμασε Άρτεμις, τιμώντας για άλλη μια φορά την ελληνική μυθολογία.

Σε ανακοίνωσή της, εξηγεί ότι η Άρτεμις είναι η δίδυμη αδελφή του Απόλλωνα και θεά της Σελήνης στην ελληνική μυθολογία. Τώρα, αναφέρει η NASA, "είναι η προσωποποίηση του δρόμου μας προς το φεγγάρι και είναι το όνομα που δώσαμε στο πρόγραμμά μας για επιστροφή αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης μέχρι το 2024, περιλαμβανομένης και της πρώτης γυναίκας και του επόμενου άντρα".

"Όταν προσεληνωθούν, οι Αμερικανοί αστροναύτες μας θα πατήσουν το πόδι τους εκεί όπου δεν πήγε ποτέ κανένας άνθρωπος, στον νότιο πόλο της Σελήνης", αναφέρει περήφανα η αμερικανική υπηρεσία. 

Τονίζει ότι οι αστροναύτες θα εξερευνήσουν τη Σελήνη χρησιμοποιώντας καινοτόμες νέες τεχνολογίες, συστήματα και ρομπότ,
θα βρουν και θα χρησιμοποιήσουν νερό και άλλους ζωτικής σημασίας πόρους που απαιτούνται για μακροχρόνια εξερεύνηση και θα μάθουν  πώς να ζουν και να λειτουργούν στην επιφάνεια ενός άλλου ουράνιου σώματος, όπου οι αστροναύτες θα είναι μόνο τρεις μέρες μακριά από τη Γη.

Επίσης, με αυτή την αποστολή, η NASA θα συνεργαστεί με τους εμπορικούς και διεθνείς εταίρους της  για να καθιερώσει βιώσιμες αποστολές έως το 2028 και στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσει τις  γνώσεις της για να κάνει το επόμενο τεράστιο άλμα - στέλνοντας αστροναύτες στον Άρη.

Επίσης, στόχος είναι να καθιερωθεί η αμερικανική ηγεμονία και η στρατηγική της παρουσία στη Σελήνη,  διευρύνοντας την παγκόσμια οικονομική επιρροή των ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι μόνο 12 άνθρωποι πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη, όλοι άντρες και Αμερικανοί. Ήταν η χρυσή εποχή του προγράμματος Απόλλων στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και αρχές της δεκαετίας του 1970. 

Φέτος έκλεισαν 50 χρόνια από την πρώτη προσελήνωση αστροναυτών στο φεγγάρι όταν οι θρυλικοί αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Μπαζ Ολντριν του Απόλλων 11, προσελήνωσαν την σεληνάκατο τους στις 20 Ιουλίου 1969. Σε λίγα χρόνια όλα αλλάζουν, ετοιμαστείτε για την "γενιά Άρτεμις".

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ