Κάποια επαγγέλματα θα σβηστούν από τον χάρτη στο άμεσο μέλλον

Οι μηχανές δεν θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Του Χρήστου  Μιχάλαρου

Τη βεβαιότητα ότι πολλά από τα επαγγέλματα που υπάρχουν σήμερα θα σβηστούν από τον χάρτη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων, δίνοντας τη θέση τους σε νέα, τα οποία δεν έχουμε φανταστεί, εξέφρασε ο Προϊστάμενος Διεθνών Σχέσεων, Στρατηγικής και Εταιρικής Επικοινωνίας της Cyta, Νίκος Νικολάου.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο κος Νικολάου ανέφερε ότι στον συγκεκριμένο τομέα γίνεται μεγάλη συζήτηση, με την ανησυχία που επικρατεί ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους επιστήμονες του μέλλοντος να αφορά στο κατά πόσον η μηχανή θα αντικαταστήσει το ανθρώπινο μυαλό. 

«Αν συμβεί αυτό νομίζω θα είναι η καταστροφή», τόνισε.

Ο κος Νικολάου επισήμανε τη σημασία της διαρκούς και διά βίου εκπαίδευσης των ανθρώπων από τις μικρές ηλικίες, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ιλιγγιώδεις αλλαγές και στις προκλήσεις της νέας εποχής. 

«Ακόμα και τα παιδιά που τελειώνουν σήμερα το πανεπιστήμιο κι αποκτούν πολλές γνώσεις, σε 1-2 χρόνια, αν δεν συνεχίσουν να επανεκπαιδεύονται, να ενημερώνονται και να είναι μέσα στην αλλαγή, δεν πρόκειται να είναι ανταγωνιστικοί και χρήσιμοι», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το κράτος θα πρέπει να αποκτήσει στρατηγική και όραμα. 

Κατά τον ίδιο, τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να αξιοποιηθούν από το Εκπαιδευτικό Σύστημα ώστε να παραγάγουν σωστούς πολίτες είναι συγκεκριμένα: να βρει και να ξεκλειδώσει τα ταλέντα και τις δεξιότητες του κάθε παιδιού, να τα μάθει να καινοτομούν, να τα σηκώσει από τον καναπέ και να τα κάνει να δρουν, να έχουν σωστή διαχείριση του χρόνου και να τα κάνει να αποκτήσουν κριτική σκέψη. 

Εξηγώντας τον όρο «ψηφιακός μετασχηματισμός», ο κος Νικολάου ανέφερε ότι πρόκειται επί της ουσίας για επανασχεδιασμό του τρόπου, με τον οποίο οι άνθρωποι, τα δεδομένα και οι διαδικασίες μπορούν να συνδέονται και να επικοινωνούν μεταξύ τους.  

Πρόσθεσε δε ότι οι συγκεκριμένοι τρεις πυλώνες, αν επανασχεδιαστούν και λειτουργήσουν σωστά, μπορούν να παραγάγουν αξία, τόσο για τον άνθρωπο σε προσωπικό επίπεδο, όσο και για την κοινωνία και το κράτος σε επίπεδο τουρισμού, επενδύσεων και άλλων τομέων. 
«Μόλις και προλαβαίνουμε το τραίνο του ψηφιακού μετασχηματισμού. Νομίζω ότι είναι ένας τομέας, στον οποίο ως μικρό κι ευέλικτο κράτος που πρέπει να είμαστε, μπορούμε να κάνουμε πολλά, ειδικά στο θέμα της ψηφιακής οικονομίας», είπε. 

Σημείωσε δε ότι η νέα γενιά μπορεί να κάνει την αλλαγή μέσα από το πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού κι εδώ μπορούν να γίνουν πολλά, προσθέτοντας ότι η δύναμη του μέλλοντος δεν είναι στην ύλη, αλλά στη γνώση και στη διαχείριση της πληροφορίας. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ