Πόσα εστιατόρια είναι στην πλατφόρμα του Foody;

Ο στόχος της οµάδας του Foody είναι αρκετά απλός αλλά και φιλόδοξος, τονίζει ο Founder της πλατφόρµας, Αργύρης Αργυρού: «Να φτιάξουµε µια από τις καλύτερες οµάδες στον κόσµο».

Το Foody, η γνωστή κυπριακή ιστοσελίδα παραγγελίας φαγητού, η οποία εξαγοράστηκε πριν από µερικές εβδοµάδες από την Delivery Hero, γυρίζει µια νέα σελίδα. Πρόκειται για µια µεγάλη επιτυχία στον κόσµο των κυπριακών startups, αφού ο όµιλος Delivery Hero είναι µια από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσµίως στην αγορά της online παραγγελίας φαγητού. «Ο διεθνής αυτός όµιλος, που έχει στο πορτφόλιό του υπηρεσίες σαν και το Foody σε 39 χώρες του κόσµου, µόνο να βοηθήσει µπορεί σε αυτό τον στόχο», υπογραµµίζει σε συνέντευξη που παραχωρεί στο περιοδικό Economy Today ο Founder της πλατφόρµας, κ. Αργύρης Αργυρού, τονίζοντας: «Αυτή είναι µάλλον η µεγαλύτερη “επιτυχία” που είχαµε µέχρι σήµερα για κυπριακή startup, λόγω του µεγέθους αλλά και γιατί έγινε από τη µεγαλύτερη εταιρεία στον κόσµο στον συγκεκριµένο τοµέα».

Η ΝΕΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ
Πάντα έβαζαν υψηλούς στόχους στο Foody. Άλλωστε, ο βασικός στόχος της οµάδας είναι συνεχώς να µαθαίνει και να εξελίσσεται. Μετά την εξαγορά από την Delivery Hero, η οµάδα θα µάθει από τη γνώση και την εµπειρία του τεράστιου οµίλου και θα συνεχίσει να εξελίσσεται µε ακόµα πιο γρήγορους ρυθµούς, σηµειώνει ο κ. Αργυρού. Μια νέα πρόκληση λοιπόν για την οµάδα του Foody, από την οποία είχε δηµιουργηθεί το 2012 η γνωστή πλατφόρµα AtYour Service, ενώ µε τη δηµιουργία του Foody, τρία χρόνια αργότερα, έµαθαν στο κυπριακό κοινό τι σηµαίνει να παραγγέλνεις εύκολα και γρήγορα. Ο Αργύρης Αργυρού µάς µιλά για αυτό το ταξίδι, το πώς προέκυψε η εξαγορά από την Delivery Hero, αλλά και για το µυστικό της επιτυχίας.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ
«Μπήκαµε στον κόσµο των startups το 2012 µε τη δηµιουργία του AtYourService, µε πολλή αφέλεια αλλά και µε την πίστη ότι υπάρχει καλύτερος τρόπος για να γίνεται µια δουλειά. Αρχικά, είχαµε πολύ καλύτερα αποτελέσµατα από αυτά που περιµέναµε, αφού υπήρχε µεγάλη ζήτηση αλλά και προσφορά για υπηρεσίες. Τον πρώτο καιρό µαθαίναµε και προσαρµοζόµασταν και σε κάποια στιγµή συνειδητοποιήσαµε πως, παρόλο που αυτό που κάνουµε γίνεται σε πολλές χώρες στον κόσµο, ως οµάδα έχουµε πολύ καλά συστατικά για να πάµε παρακάτω. Ακολούθως, αρχίσαµε να εξετάζουµε το ενδεχόµενο για επέκταση στο εξωτερικό. Αρχικά στην Ελλάδα, όπου θέσαµε σε λειτουργία το AtYourService σε πιλοτική βάση, και στη συνέχεια στόχος µας ήταν η αγορά της Ιταλίας, της Ολλανδίας, της Πολωνίας και µια χώρα της Μέσης Ανατολής. Στη συνέχεια, όµως, δεν καταφέραµε να επιβεβαιώσουµε το οικονοµικό µας µοντέλο και έτσι επιστρέψαµε στην κυπριακή αγορά µε στόχο τη σταθεροποίηση και την κερδοφορία». 

Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑ
«Τον πρώτο µήνα “κερδοφορίας” του AtYourService ήρθε ξανά η ιδέα του Foody στο τραπέζι – µια ιδέα την οποία είχαµε συζητήσει αρκετές φορές στο παρελθόν και η οποία πραγµατοποιήθηκε σε συνεργασία µε το Συγκρότηµα ΔΙΑΣ. 

Το λανσάρισµα της πλατφόρµας έγινε ένα χρόνο αργότερα, όταν υπήρχαν ήδη άλλες έντεκα πλατφόρµες στην αγορά, µία εκ των οποίων ήταν µέλος του Delivery Hero. Από τον Σεπτέµβριο του 2015 µέχρι τον Μάρτιο του 2016, αποκτήσαµε, βασισµένοι σε ένα συγκεκριµένο µοντέλο, το 70% της αγοράς. Τότε έφυγε από την αγορά και ο πιο δύσκολος ανταγωνιστής µας και µέχρι σήµερα καλούµαστε καθηµερινά να ανταποκριθούµε σε νέες προκλήσεις, χτίζοντας κάτι γερό και δυνατό». 

Η ΕΞΑΓΟΡΑ…
«Αν περιµέναµε αυτή την εξαγορά; Στον κόσµο των startups υπάρχει πάντα αυτό το ενδεχόµενο. Ως οµάδα είχαµε θέσει ως στόχο αρχικά κάθε χρόνο να έχουµε ένα νέο πρότζεκτ. Από αυτό καταλαβαίνεις και την αφέλεια που είχαµε… 
Σε ό,τι αφορά όµως το Foody, η ανάπτυξή του ήταν τόσο µεγάλη που κάθε φορά το αναβάλλαµε µέχρι να “σταθεροποιηθεί”, όπως λέγαµε τότε, και πάλι µε µεγάλη δόση αφέλειας... Τα τελευταία δύο χρόνια αρχίσαµε να καταλαβαίνουµε ότι το ενδεχόµενο της εξαγοράς ήταν πλέον ρεαλιστικό λόγω του µεγέθους του Foody.

Και αν πριν από δύο χρόνια είχαµε ως στόχο να δηµιουργήσουµε κάτι νέο, σήµερα, ως µέλος του οµίλου Delivery Hero, έχουµε άλλη πρόκληση: Πώς να δηµιουργήσουµε µια οµάδα που να είναι νούµερο ένα στον κόσµο σε κάποια συγκεκριµένα πράγµατα. ∆ιαφορετικά, σε πέντε χρόνια θα βαρεθούµε. Είµαστε άτοµα που µας αρέσει να δηµιουργούµε νέα πράγµατα και βασικός µας στόχος είναι να µαθαίνουµε και να εξελισσόµαστε».

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
«Όσον αφορά τα επόµενά µας βήµατα, εξετάζουµε και εξετάσαµε ήδη αρκετά σενάρια. Υπάρχουν πολλά πράγµατα που είναι κοντά στο δικό µας πεδίο και πλέον, ως µέλος της Delivery Hero, θα έχουµε την ευκαιρία να δούµε πώς δουλεύουν και σε άλλες χώρες. Σίγουρα όµως θα έχουµε νέα πρότζεκτ. Ένα ενδεχόµενο είναι να δηµιουργήσουµε κάτι στον τοµέα του delivery, κάτι που είναι όµως αρκετά δύσκολο και περίπλοκο». 

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ
«Πιστεύουµε πως, για να φτάσουµε µέχρι εδώ, έχουµε κάνει κάποια πράγµατα σωστά. Πρώτον, ότι νοιαζόµαστε πραγµατικά για τον κάθε πελάτη και το κάθε εστιατόριο. Τις πρώτες 1.000+ παραγγελίες τις πήραµε τηλεφωνικά µε τον Μιχάλη Οικονόµου (σ.σ. ο Co-Founder του Foody), ώστε να είµαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει λάθος αλλά και για να εντοπίζουµε απευθείας το πρόβληµα, το οποίο σε κάθε περίπτωση το βλέπαµε ως ευκαιρία για βελτίωση. Ταυτόχρονα, χτίζαµε καλές σχέσεις µε τους πελάτες και τα εστιατόρια. 
Το δεύτερο που πιστεύω ότι κάναµε καλά ήταν το στοχευµένο µάρκετινγκ, και online και offline, τρίτον ότι είχαµε επενδύσει στην εµπειρία του πελάτη (UX) και τέλος ότι αντέξαµε τις 150 φορές που πέσαµε κάτω και το ένα εκατοµµύριο λάθη που κάναµε. Είχαµε αρκετή υποµονή και επιµονή και στο τέλος αυτό που µετρά είναι το πόσο γρήγορα µπορείς να µαθαίνεις και πόσο πολύ αντέχεις. Αν αντέξεις αρκετά, µαθαίνεις αρκετά και µπορείς να χτίσεις κάτι µε πολλή αξία». 

2015( Έτος ίδρυσης)
7 άτοµα προσωπικό
71 εστιατόρια
1.000 παραγγελίες τον µήνα
€27.000 κύκλος εργασιών

2016
12 άτοµα προσωπικό
179 εστιατόρια
18.000 παραγγελίες τον µήνα
€1.400.000 κύκλος εργασιών

2017
14 άτοµα προσωπικό
380 εστιατόρια
57.000 παραγγελίες τον µήνα
€5.800.000 κύκλος εργασιών

2018
33 άτοµα προσωπικό
581 εστιατόρια
119.111 παραγγελίες τον µήνα
€14.800.000 κύκλος εργασιών

2019
(Εκτίµηση αποτελεσµάτων έτους)
48 άτοµα προσωπικό
900 εστιατόρια
226.000 παραγγελίες τον µήνα
€30.000.000 κύκλος εργασιών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ